Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пеевски се нацупи заради ниския си рейтинг

ДПС ще получи една трета от постовете в регулаторите, обявиха от ГЕРБ

06 Дек. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Пеевски се закани, че ще покаже какво може на изборите след половин година

Председателят на ПГ на ДПС, санкционираният за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски, се разсърди на две социологически агенции - "Маркет линкс" и "Алфа рисърч", че отчитат най-ниския му политически рейтинг сред политиците, а тв журналистите започнаха да отбелязват този факт. 

"С голям интерес наблюдавам резултатите от социологически изследвания на две агенции, публикувани тези дни, които сякаш излязоха да бранят някой, който бил имал три пъти по-голям рейтинг на доверие от мен. Този похват е последното убежище за провалящи се политици, но не за това е думата тук", заявява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в прессъобщение, публикувано на сайта на партията. 

Делян Пеевски от ДПС продължава да бъде най-мразения политически лидер в България въпреки своята хиперактивност напоследък, сочи проучване на "Маркет линкс", поръчано от Би Ти Ви.

В актуалното проучване на "Алфа рисърч" се казва: "Един от най-интересните казуси, които очертава настоящото проучване, е оценката за лидерите на ДПС. Освен отношението към лидера на ДПС, Ахмед Доган, за първи път беше измерено и отношението към новия лидер на парламентарната група и кандидат за председател на Движението, Делян Пеевски. Ахмед Доган се ползва с одобрението на 12% на българските граждани, при 60% неодобрение. Делян Пеевски – с 6% одобрение, 70% - неодобрение. При А. Доган, както и при останалите партийни лидери, подкрепата идва основно от вътрешно-партийните среди (61%). Д. Пеевски обаче получава от тях 26% одобрение срещу 27% неодобрение и 47% неутрални оценки. Как ще еволюират тези нагласи както сред симпатизантите на ДПС, така и сред широката общественост, предстои да проследим в следващите проучвания."

"Доверието на хората се печели, като работиш за тях, което ДПС и аз правим всеки ден, а най-точно се мери на избори. Ние сме изпратени в НС за да изпълняваме това, което хората очакват и желаят - да подобрим живота им и да им решаваме проблемите. Когато аз и колегите обикаляме населените места, ние сме при хората. Знаем какво е тяхното настроение, споделят ни проблемите си и очакват от нас решения и носене на отговорност", допълни Пеевски.

След това депутатът дава пример как социолозите не познали резултатите от парламентарните избори през 2001 г., които бяха спечелени от формацията на Симеон Сакскобургготски НДСВ. През април социолозите дали слаба популярност за движението, а през юни на изборите задминало всички. Тогава и самият Пеевски се появи за първи път на политическата сцена като лидер на младежката секция на НДСВ, а майка му беше назначена за шеф на "Спортния тотализатор". 

"Защо припомням всичко това? Защото знам, че избирателите са мъдри и всеки опит да се манипулира общественото мнение води до още по-силна мотивация за хората, да гласуват доверие на онзи, който ще свърши работа и ще носи отговорност. Тъй като те най-добре знаят кой бяга от отговорност и не може да работи за тях. Виждат го всеки ден", допълва председателят на Пеевски.

"Благодаря на тези агенции, измерили тези резултати. Следващите избори са много скоро - след половин година. И тогава най-точно ще се премери доверието на хората към мен и ДПС. Вярвам, че най-хубавото предстои", завършва Делян Пеевски. Той има предвид вероятно изборите за Европарламент.

ПОДЯЛБА

От ГЕРБ днес потвърдиха думите на Пеевски, че партията му ще участва в разпределението на постовете в регулаторните органи. Тежестта на движението в управлението на регулаторите ще бъде една трета, каза тази сутрин пред bTV водачът на герберските депутати Десислава Атанасова. Това е очевидно отплатата за гласовете, които ДПС дава за управляващото мнозинство в парламента.

За подялба на тези постове се говори отдавна. Миналата седмица ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС на практика уволниха ръководството на НЗОК, след като не успяха да се спогодят за управлението на касата. Тогава политическите сили в сглобката решиха, че ще изработят регламент, по който да определят назначенията, и на тази база ще решат кой да влезе в управлението на регулаторите.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?