Медия без
политическа реклама

Пеевски: Само пропутински партии искат дерогация за руския нефт

Ако е нужно, можем да съкратим срока ѝ до март 2024, допусна Радослав Рибарски от ПП-ДБ

10 Ноем. 2023Обновена
 Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски
Илияна Димитрова
Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски

Въпросът за евентуалната отмяна на дерогацията при вноса на руски петрол отново е на път да взриви парламента. Той стана повод за тежки атаки от страна на ГЕРБ и ДПС спрямо ПП-ДБ още преди местните избори.

"Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага. Партиите, които не подкрепят това, са про Путин партии”, заяви шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски тази сутрин пред медиите. Той направи коментара във връзка с публикуван доклад на експерти на неправителствени организации, в който се твърди, че бургаската рафинерия "ЛУКойл Нефтохим", собственост на руската компания "ЛУКойл", заобикаля петролното ембарго над Русия и използва даденото България изключение да преработва руски петрол, за да изнася в нарушение получените нефтопродукти за страни от ЕС и за САЩ. "ЛУКойл Нефтохим" категорично отрече това да е вярно и поясни, че изнася единствено разрешените от ЕК видове продукти от преработката на руския нефт.

"Ако не се произвежда тук, това гориво ще може ли да се изнася? Ако се спре това производство по този начин, няма и да се изнася", смята политикът от ДПС.

Правителството, което управлява с мандата на ПП-ДБ, се съпротивлява на незабавната отмяна на дерогацията с агрумента, че това ще доведе до сериозни проблеми с доставките на горива за вътрешния пазар. Народното събрание гласува наскоро дерогацията да бъде съкратена с три месеца и да действа до октомври 2024 г., като до тогава поетапно бургаската рафинерия премине към работа изцяло с неруски нефт. 

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви днес, че подготвя ново предложение за незабавно прекратяване на дерогацията, което ще внесе в Народното събрание. Според него твърденията, че рафинерията има нужда от повече време да договори нови доставки на неруски петрол и че има проблем танкери да минават през Босфора е "опашата лъжа". "През 2020-2021 г., когато 50% от нефта на рафинерията беше неруски, как минаваха през Босфора?", попита той. И заключи, че компанията е имала досега достатъчно време и готовност да си осигури алтернативните доставки.  "ЛУКойл заобикаля санкциите с активната подкрепа на правителството", каза още Добрев като уточни, че визира както настоящия премиер Николай Денков, така и предишния премиер, а също и финансовия министър Асен Василев, който лично е поискал дерогацията за България.

На журналистически въпрос дали спорът за дерогацията може да счупи "сглобката", Добрев лаконично отговори: "Дай Боже!".

КОМПРОМИС

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски, който е зам.-шеф на парламентарната комисия по енергетика, обаче смята, че внезапното прекратяване е "неразумен подход, предвид на това, че идва зима и трябва да бъдат осигурени доставките на горива за населението". И предложи, ако срокът е проблем, той да бъде допълнително скъсен - евентуално след зимните месеци, през март.

Рибарски призова НАП и митниците да започнат разглеждане на всички сделки, сключени от "ЛУКойл", докато действа дерогацията, за да се изясни дали има злоупотреба със санкциите или с условията по тази дерогация. Той допусна, че ако има нарушения, тогава може да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата.

РАЗСЛЕДВАНЕ

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че БСП подкрепя дерогацията, "защото това осигуряваше стабилен енергиен пазар". "Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми – то е необходимо да има разследване и това разследване трябва да докаже, че някой наистина е нарушил решението на ЕК", смята соцдепутатът.

"Колегите от ГЕРБ многократно заявяваха, че конкретни министри са се облагодетелствали. Дали е така или не – ние не можем да кажем, това са техни твърдения. Но е факт притеснителната ситуация, в която сме днес, вина за която има единствено и само настоящото правителство", допълни Стойнев.

ДИАЛОГ

От полигона Ново село, където наблюдава военното учение Iron Strike -2023 премиерът Николай Денков заяви, че няма индикации български институции да са съдействали за заобикалянето на руските санкции във връзка с "ЛУКойл". И допълни, че ще бъде оказано пълно съдействие на Европейската комосия по разследването. Според Денков разследването трябва да е задълбочено, за да се види има ли нарушения и ако да, кой ги е извършил. "Който е виновен съответно трябва да си понесе наказанието", каза Денков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който също нюбладава учението на полигона край Сливен, отговори на премиера чрез насъбралите се журналисти. "Следствие на политиката българите са ограбени, а някой извън България се е възползвал", заяви герберският водач. "Той (Денков, бел. р.) е казал, че никой в България не се е възползвал, нали? Значи някой извън България се е възползвал?", риторично попита Борисов. И накрая заяви, че все пак "приема, вярва на Денков, че никой в България не се е възползвал".

ПЕЕВСКИ СЕ СОПНА НА МИТРОФАНОВА

Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик [Елеонора] Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда, заявява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от партията.

Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години. Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес.

Отново напомняме, че няма да допуснем про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни. В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?