Медия без
политическа реклама

Новият асфалт до Аксаково пречи да се проучи спирачният път

Никой не е уведомил фирмата изпълнител, че текат следствени действия след катастрофата с кола на НСО

22 Май 2024Обновена
Така изглежда районът след асфалтирането, твърди "Виждам те КАТ-Варна".
Краси Костов Фейсбук Виждам те КАТ-Варна
Така изглежда районът след асфалтирането, твърди "Виждам те КАТ-Варна".

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента. Това съобщи Ивайло Желязков - експерт в Европейския център за транспортни политики пред БНР.

"Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът, дошъл, за да се ремонтира пътят. Питахме десетки живеещи в района, никога не е имало дупки там, нито неравности. Ще оставим на компетентните органи да преценят защо точно след катастрофата и точно на мястото, където може би е имало някакъв спирачен път, е асфалтирано", каза Желязков.

Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково е нямал добра видимост заради пътни знаци и растителност, а специализираният автомобил се е движел с много над позволената скорост - 150-160 км/ч. Това са очевидните факти, за които красноречиво говорят и снимките с деформираните коли, коментира още пътният експерт.

Според него до фаталния изход са довели високата скорост и тежестта на автомобила на НСО, която е два пъти над тази на автомобила на жертвата. Автомобилът на НСО - с товара и пътниците, тежи около 3 тона, а пострадалата кола, със собствено тегло 1200 кг, а с пасажерите - 1400 кг., посочи експертът. Той подчерта, че при скорост 60-80 км/ч вторият автомобил няма как да е смачкан до неузнаваемост.

Желязков изключва възможността загиналият да не е спрял на знак "Стоп", но каза, че гумите на 30-годишната кола са били стари и колата се е завъртяла. Пострадалият 30-годишен автомобил няма вина, с изключение на това, че е лошо поддържан, смята пътният експерт.

 Той уточни, че до дни ще бъде готов подробен доклад на Центъра за транспортни политики за катастрофата.

Ден по-рано строителната министърка Виолета Коритарова отстрани двама пътни шефове заради светкавичното асфалтиране на мястото на инцидента с кола на НСО, при който в четвъртък загина мъж, а жена лежи ранена в болница.

В съобщение на МРРБ бе обявено, че тя е разпоредила незабавно да се образува дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление - Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел "Инвестиционно-ремонтни дейности" в ОПУ-Варна Севдалина Казълова.

Докато тече дисциплинарното производство, служителите са отстранени от работа. "Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали асфалтирането на част от отсечка на пътя Варна-Добрич, при изхода на община Аксаково, където преди дни имаше тежък пътен инцидент, който завърши със загуба на човешки живот", пишат от МРРБ.

Министър Коритарова изпрати и сигнал до прокуратурата за действията на служителите и на фирмата, извършила ремонта - ДЗЗД "Роуд Проджект", в което участват "Хидрострой" АД и "Транстрой-Варна" АД, се добавя в съобщението.

Нейните действия бяха предизвикани от премиера Димитър Главчев, който поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за асфалтирана част от път в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО. Министър-председателят очаква в спешен порядък писмените обяснения на министъра, както и какво наказание ще бъде наложено на отговорните за вземането на това решение, обявиха от Министерски съвет.

Преасфалтирането на участъка край Аксаково е било възложено от областното пътно управление на Варна в началото на месеца. Това заяви пред БНТ представител на фирмата изпълнител.

"Като изпълнители по договор за поддръжка получаваме писмени възлагания от АПИ и в частност ОПУ-Варна. Конкретното задание е получено на 7 май. Изходящият номер е от 2 май, но с оглед на великденските празници започнахме действия от 8 май. Направен е график по дни и по дати", каза инж. Методи Иванов.

Фирмата не е получила информация и указание от ОПУ-Варна да прекрати дейностите след катастрофата. Също така не са били уведомени, че на мястото текат следствени действия, обясни Иванов. Въпросната кръпка е направена през изминалия уикенд по установен график.

"Когато получим възлагане от ОПУ Варна, представител на фирмата и на ОПУ минават по съответния път и се обозначават компрометирани участъци. Ние изцяло зависим от възлагането на ОПУ-Варна и техните решения", каза още Иванов.

Мястото, където стана катастрофата с колата на НСО с Кирил Петков и загина човек, е прясно асфалтирано преди два-три дни. Това се твърди и става ясно от снимки от групата "Виждам те КАТ-Варна". Вижда се голяма кръпка върху стария асфалт. Пътят не е с дупки и е интересно какво е наложило толкова скоростно и избирателно подновяване. 

"АПИ сложи нов асфалт на мястото, където джипът на Кирил Петков уби човек край Аксаково. Защо?! Как ще се правят нови експертизи и следствени експерименти? Или вече мачът е свирен - убитият е виновен, властта е невинна!", пише Краси Костов.

От регионалното министерство не дадоха информация кога точно е правен ремонтът. Участъкът, на който се случи трагичният инцидент, е част от по-голям ремонт, който е заявен в Пътната агенция още миналия месец и обхваща пътя от Варна до Добрич, съобщи Би Ти Ви. и добавят, че в следобните часове във вторник на място е имало прокурори и разследващи.  Все още обаче без отговор остава въпросът ремонтите работи пречат ли на разследването на тежката катастрофа, при която загина шофьорът на колата, сблъскала се с НСО. 

Ремонтът е планиран през април и започва на 13 май, казали от Областната управа на Варна пред телевизията. Поглед отвисоко показва, че в радиус от няколко километра има нов асфалт на две места - точно на кръстовището, където по първоначални данни предимството на автомобила, превозващ Кирил Петков, е отнето и се стига до трагичния удар, както и няколко метра преди него. 

"Вчера, като пътувах нагоре, видях тук паркирани машини за асфалтиране. Виждам, че и надолу има асфалтирани петна, и тук, където нямаше компрометирани участъци, просто нямаше дупки, не се е налагало асфалтиране. Съмнява ме, че се прави нарочно, за да се замаже положението, понеже няма следи от спирачен път", заяви човек, който работи само на метри от мястото на инцидента пред .

"Това е умишлено решение, което е взето на местно ниво. Това представлява голям проблем за разследването. Много неща могат да бъдат прикрити", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред Bulgaria ON AIR.

Пострадалата жена диша вече сама

Пострадалата жена при катастрофата с автомобил на НСО, в който стана ясно, че е пътувал и лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, вече диша сама, контактна е, а състоянието ѝ е стабилно. Тя все още обаче е в реанимация, съобщиха от варненската болница „Св. Анна“.

Ключови думи:

НСО, Аксаково

Още по темата