Quantcast
Откритото от Борисов укрепено свлачище нямало дори акт 15 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Откритото от Борисов укрепено свлачище нямало дори акт 15

На обекта не е идвала никаква приемателна комисия, а падналата скална маса е увредило сериозно и пътната настилка
Обновена
22 558
''Искам тук да е като картичка'', заяви Бойко Борисов

В района на ремонтирано за 6 млн. лв. свлачище, намиращо се в средата на пътя за Рилския манастир, снощи падна огромна скала, която почти заприщи пътя. Пътуването по този път остава временно ограничено за всички МПС. 

Днес стана ясно, че свлачището е увредило сериозно и пътното платно на няколко места. Дошлият на мястото на инцидента зам.-министър регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че фирмата изпълнител на проекта ще отстрани нередностите и пътят ще бъде отново в добро състояние.

Нанков обаче съобщи още нещо любопитно - че всъщност укрепването на склона не било готово за експлоатация (укрепителните дейности започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка).

Въпреки това на 29 декември премиерът Бойко Борисов написа във "Фейсбук", че каквото е било обещано да се направи за Рилския манастир, е вече изпълнено. ''Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо'', заяви той. 

''С близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител. Осигурили сме и 1,62 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води. В момента тече и реконструкцията и художествената реставрация на манастира, за която правителството отпусна 600 000 лв'', написа още премиерът, който миналата седмица, заедно с Николай Нанков и кмета на Рила Георги Кабзималски, направиха оглед на укрепването. 

Днес Нанков заяви, цитиран от БНТ: 

"6 милиона лева. Ами да, толкова струва целият проект, но той не е изпълнен, да кажем, нито са изплатени 6 милиона към момента. Има още дейности, които трябва да се извършат. В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15 - беше на етап извършване на строителни дейности. Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето".

Изп.-директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев пък заяви, че все още се обмисляло как да стане премахването на скалата и кой да минава през този участък. Засега движението остава временно ограчичено в двете посоки. 

"Преминаването все още обмисляме как да се случи точно и кой да преминава през участъка. И това ще бъдат хората, които трябва да преминат. Това са духовенството и обслужващият персонал на манастира. Ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, но мисля че в момента е най безопасно това да се случва само в светлата част на деня, през нощта пътят ще бъда затворен", каза още Беличев.

Още вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир са активизирали поредица от свлачищни процеси през последните 24 часа и поради това движението по третокласния път III-107 Кочериново - Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки.

И добавиха, че ако не е било укрепването, срутването щяло да бъде още по-голямо. Освен това изграждането на подпорната скала и монтирането на якостна мрежа по ската, което струва 6 млн. лева, е било само първият етап от укрепителните работи в този участък. При втория ще трябва да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси продължават.

"Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес. Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава", съобщиха от АПИ.

Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир укрепителни дейности, които позволиха преди Коледа да се възстанови движението, са етап от укрепителните дейности на ската. Изградена е укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям.

 

 

Инспекторе, защо!? При натрупания солиден опит от маане на гащи по строежи, нямаш ли вече необходимата експертиза, та...

Posted by Martin Dimitrov on Saturday, January 9, 2021

А съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов излъчи клип снощи от мястото на срутването.

Може би си спомняте, че това срутище бе открито с фанфари от Бойко Борисов преди по-малко от две седмици. Той си направи няколко пъти пиар тук (...) и каза, че иска всичко тук да е като картичка - заяви Иванов. - Докато ние чакаме години наред Томислав Дончев най-накрая да измъти електронните обществени поръчки, Борисов ги заобикаля. Заобикаля ги и с язовирите, и с тунелите, с автомагистралите, със свлачищата, с тези държавните бензиностанции."

 

ОЩЕ ИНЦИДЕНТИ

В района обаче трети ден продължават обилните дъждове и това причинява и други инциденти. 

Придошлите води на река Струма отнесоха понтонния мост, който се използва при строителството на АМ "Струма" край Благоевград. По него, за по-пряко, преминаваше строителна техника. Понтонът свързваше края на ЛОТ 3.1. с прокопавания в момента тунел "Железница".

128

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов

24.01.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

16953 42
Викове "Оставка" и "Мафия" стреснаха Борисов

23.01.2021

Обновена

43565 91
Художникът на Б.Б. и тръбата: И Тициан е рисувал по поръчка

22.01.2021

4313 57

Коментари

Страници

nebenebe

Трябва да се правят и напречни прорези в ската и отводният дренаж да е по-мащабен. С пръдня боя не става. Както виждам бетонната стена е кажи-речи отвесна и с дебелина на панел. Хвърляме пари на вятъра. ДОЛУ ПРОСТАКА! И оня некадърен гъз с очилата зад него докога ще яде хляб без пари? За 2 стотинки работа не е свършил тоз некадърник. Само върти очите и се мазни и хили.Грозна история!

ЛюдоедкаЭллочка

Да МУ благодарим, както и на Господ, че няма пострадали!

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

И пак чакаме троловете МУ да ни обяснят как ТОЙ е единствен и незаменим. Как в цялата държава няма по-кадърен от НЕГО и калинките МУ...
Оставка!

pataran
Ти нищо не хвърляш, щото нищо немаш, освен кафява куманизка зурла и куха чугунена манерка, даваща акъл на инженери.
Getsbi

Хайде сега, фирмата изпълнила ремонта да върне парите, както и Борисов и Нанков - към държавния бюджет. Хайде сега, и прокурорът да ги подгони.

Нещо се размечтах.... Нито някой нещо ще върне, нито някой ще бъде осъден.

Защото "- работата не била довършена и имало още какво да се прави там".

Иди сега гадай - ако не беше паднала скалата и с тази завършена и равна  стена от 2 м дали щяха да продължат да работят или да си кажат : - За 6 мил. лева - толкоз.

PlaNed
снимка на PlaNed

Миналата седмица той заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и с кмета на Рила Георги Кабзималски направиха оглед на укрепеното срутище ...

Милара рИдакция пак е подходила непрофесионално!

Правилният изказ е миналата ГОДИНА!

Инспекцията беше на 29 декември, което означава че е била  орез 2020 година!

АдМин

Уважаеми колега,

Колкото и да е непрофесионална милата рИдакция, този път е съвършено права! 29 декември 2020 г. беше миналата седмица. Е, не преди една седмица, но все пак миналата седмица. И по-точно миналия Фторник (по врекич)

А иначе по същество - както каза колегата nebenebe такива потенциални рискове се решават посредством сериозни отводнителни мероприятия, част от които са и дренажните съоръжения. За съжаление обаче това са най-големите недостатъци в образованието на нашите инженери, проектанти и строители. Погледнете който и да е тунел, метро, пък и обикновена сграда с дълбоки основи - капе, тече, срутва се. Мъка и тормоз...

segal

Смисълът е "миналата работна седмица", вярно и точно пише. 

Luis Man Gaal

 

Аааааа, "миналата година" не е достатъчно. Миналото десетилетие не е ли по-добре? 😂

Случаен787

Образованието на инженерите си е OK, проблем е  "спестовността"  на  строителните фирми.

AliBabah

Характерно за всичко, построено от пълначите на шкафчето, контролирано от калинките Му и открито лично от Него.

Антоан Савов

Тия до каквото се докоснат в последно време всичко се срутва, то бива некадърност, бива немарливост, бива корупция, ама такова като тяхното не сме виждали. Иначе предизборно им е добре дошло! 😂

opeл
снимка на opeл
А, не е, че не сте виждали, ама помните като микроби, по 5 секунди.
Предизборно как им е дошло ще видим скоро, следизборно, когато пак ще бъдете бити като маче у дирек и ще страдате и скърбите порейки рубашки и пукайки ушанки - стари навици, 11 годишни.
Антоан Савов

Да може, сега обаче всички бързаме да си направим картичка на мястото на подпорната стена, както ни призова ББ на 29.12. 😁

Васик

С ръце в джобовете и пачки в чекмеджето Бойко Борисов инспектираше Горно Нанадолнище.

Хулиган

Затова пък баш за изборите ще могат да прожектират по телевизора успешно приключилият ремонт...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/29/kak-nauchihme-samosvalite/

АдМин

"Затова пък баш за изборите ще могат да прожектират по телевизора успешно приключилият ремонт..."

 

Ще могат, обаче не бива да вали дотогава. Щото, нали комунистите и четирите годишни времена са най-големите врагове на Тутраканската селищна система...

Johnny2965

И петокласник ще съзре несъответствието между височината на крайпътната стена и потенциалната заплаха от срутване. 

От снимката е ясно, че новоизградената стена е незасегната, което също означава, че няма отношение към случилото се последно срутване. Задачата да се укрепи склона не е изпълнена по никакъв начин.

Veni V

Johnny, колега, ясно се вижда още на първата снимка, че една част от стената е съборена, нека бъдем обективни. А че не е изпълнена правилно е друга бира....

Дохс_Читем

Нормално е в страната на победилата чалга камъните да падат. Думите са претворени в дела, един вид. Утешително е, че няма пострадали. Сега срещу някой друг милион да се обави проект за чипиране на всички камъни, за да бъдат улавяни още във въздуха, когато им щукне да се затъркалят.

Дохс_Читем

П.С. Съдейки по снимката, Николай Нанков има нужда от нов костюм. Този вече му е тесен. Някое копче може да изхвръкне и да уцели някого по лицето.

dembik

Доколкото виждам от снимката, стената си е свършила идеално работата и е спасила пътя. Разбира се, би могло да се бетонира до върха на баира и тогава няма да пада и песъчинка. Предполагам, че това ще е първата задача на Корнелия като премиер.

old war horse
снимка на old war horse

Qualis rex, talis grex

Антоан Савов

Важно е, че ББ пак излезе некадърник, Корнела или някой друг първо ще направят ревизия и ще подадат данните до прокуратурата. 😁

opeл
снимка на opeл
тоя "некадърник" ви сере в зурлите вече 11 годин, ама на вас ви се услажда.
Антоан Савов

Видяхме за 11 години не му стига мястото и пачките си ги държи в нощното шкафче 😂

greenville

Споко. 

Има висши сили, които не могат да бъдат излъгани.

Наричат ги по разному-Бог, Аллах, Буда, съдба, карма, провидение.

Всеки ще си плати, рано или късно, по един или друг начин.И ако някой не може да бъде достигнат, плащат децата му, внуците му.

 

 

Ivan Bangov

 Орел, нека ти обясня нещо. Българският народ е разделен, като Американския. Бат Бойко е определил линията на разделението с изреченото от него: "Аз съм прост и вие сте прости". Т.е., народът се дели на "прости" и "други". Простите гласуват за ГЕРБ и за набедените патриоти, а другите не гласуват за ГЕРБ и набедените патриоти. Тях бат ти Бойко ги нарича "тплупи", "мисирки" и т.н.

Hasta la vista

Аре сега па и вие! Паднало едно камиче и голема работа станала! Важното е, че Буци го снимаха на фона на укрепването и целият народ научи, че Той се грижи за всичко...

редник

Дохс_Читем

Нормално е в страната на победилата чалга камъните да падат. Думите са претворени в дела, един вид. Утешително е, че няма пострадали. Сега срещу някой друг милион да се обави проект за чипиране на всички камъни, за да бъдат улавяни още във въздуха, когато им щукне да се затъркалят.

 

А-а, ред трябва - първи са колите...     

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш