Медия без
политическа реклама

Окончателно: Увеличението на пенсиите ще е само с 12% от 1 юли

Депутатите отхвърлиха промяната в швейцарското правило

24 Дек. 2022Обновена
Асен Василев бе вносител с колегите си от ПП на промяната в швейцарското правило, която бе отхвърлена.
БГНЕС
Асен Василев бе вносител с колегите си от ПП на промяната в швейцарското правило, която бе отхвърлена.

Увеличение на пенсиите през 2023 г. ще има само от 1 юли с класическото швейцарско правило, което означава 12% осъвременяване. Това вече е окончателно ясно след вчерашното гласуване на удължителния закон. Това, разбира се, не означава, че с новите бюджетни закони няма да се приемат други идеи за парите на възрастните, но с план за избори напролет, редовен бюджет вероятно ще имаме към средата на годината.

Във вчерашния дълъг последен работен ден преди коледната ваканция на парламента бяха отхвърлени всички предложения, предвиждащи увеличение на пенсиите. Депутатите не приеха предложенията на БСП за две преизчисления, едното от които от 1 януари, за да компенсира недоразуменията от октомврийското преизчисление на над 800 000 пенсии. Въпреки че получи подкрепа в две комисии - бюджетната и социалната, предложението на "Продължаваме промяната" за промяна в швейцарското правило също бе отхвърлено в пленарна зала. То предвиждаше вместо с 50% от ръста на осигурителния доход и от индекса на потребителските цени, пенсиите да се осъвременяват от 1 юли със 100% от показателя, който е регистрирал по-висок ръст. Това щеше да позволи 12,7% ръст от 1 юли догодина - незначителна разлика за 2023 г., но по-съществена през следващите две години, според данни в средносрочната бюджетна прогноза и изчисления на НОИ. Припомняме сравнението между двата варианта:

По класическото швейцарско правило пенсиите ще бъдат увеличени така през преследващите три години:

- 12% през 2023 г.;

- 8,6% през 2024 г.;

- 6,2% през 2025 г.

По модифицирано швейцарско правило процентите биха се променили така:

- 12,7% през 2023 г. - 100% от индекса на потребителските цени за 2022 г.;

- 10,8% през 2024 г. - 100% от нарастването на осигурителния доход през 2023 г.;

- 9,2% през 2025 г. - 100% от нарастването на осигурителния доход през 2024 г.

 

ОТПУСК ЗА БАБИ И ДЯДОВЦИ

В пленарна зала бе прието предложение на "Продължаваме промяната" за промяна в кръга от хора, на които може да се прехвърля отпускът по майчинство. След като детето навърши шест месеца, майката вече ще може да го прехвърля на баба или дядо на детето, стига те да работят на трудов договор. Става дума за високоплатеното майчинство, което е 410 дни (45 от тях преди раждането) и по време на което се изплаща 90% от осигурителния доход. Досега този отпуск можеше да се прехвърля само на бащата след шестия месец на детето. Занапред депутатите записаха в Кодекса на труда, че това ще е възможно и за един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудово правоотношение.

Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът може да се ползва вместо нея от осиновителя или от един от родителите на осиновителката или на осиновителя след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, когато работят по трудово правоотношение.