Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвиненият за източените милиони от "Хемус" излиза от ареста

Прокуратурата призна, че пари за магистралата са изнасяни в сакове и чанти

07 Март 2022ОбновенаМАРТИН ГЕОРГИЕВ
Булфото
Борислав Колев с адвоката му Христо Ботев

Софийски градски съд пусна под домашен арест Борислав Колев, който е обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус” „С оглед на чистото му съдебно минало и семейното му положение съдът намира, че към настоящия момент мярка, която да изпълнява разпоредбата за неотклонението, е домашен арест“, реши съдебният състав, предаде БГНЕС.

Доказателствата по делото сочат, че изтеглените касови суми от парите за магистралата са били предавани в чанти и сакове на обвиняемия Колев, а после са били транспортирани с автомобил и оставяни за съхранение на специални места.

„Обвиняемият твърди, че има определена икономическа логика в използването на средства, които са били получавани от различните дружества по посочената структура, като аванс за строеж на лот на АМ „Хемус“, за който няма разрешение за строеж. Дори да има икономическа логика, то същата логика определено няма правно обяснение. Били са извършвани финансови операции с цел прикриване на истинския произход на получените средства“, заявиха от прокуратурата.

На лице са доказателства, че Борислав Колев е имал директно отношение към дружествата, които са извършили престъплението, стана ясно в съдебна зала. Съдът отчете, че по делото се извършват необходимите действия за откриване на истината, но засега други лица не са установени: „Вероятно са участвали повече от две или три лица в изпирането на парите, но това не означава, че Борислав Колев не е участвал в схемата“.

Обвиняемият поиска да бъде пуснат на свобода, за да издържа семейството си. „Три месеца съм задържан с мотивите, че ще се укрия. Аз искам да остана тук и да помогна истината да излезе на светло. Искам да се осигури спокойствие на семейството ми. Няма как да продължа да съдействам на разследването при положение, че децата ми са сами навън. Моля да ме освободите и да ми дадете възможност да работя, за да издържам семейството си“, каза Колев.

Колев директно обяви пред Софийския градски съд, че го е страх. Причината е особено особено изтичане на информация след разпита му, който се проведе в присъствието на главния прокурор Иван Гешев. На 21 декември аз давам показания в присъствие на двама прокурори, разследващ полицай и г-н главния прокурор. Моите показания приключват в 19 часа същата вечер. А в 21 часа в интернет медии са цитирали имената на 2 лица, които съм посочил – лица, които са от съществено значение за разследването", каза днес Колев пред съда, цитиран от "Клуб Z".

Според адвокат Христо Ботев, който защитава Колев, клиентът му е съдействал на разследващите органи по време на цялото разследване, а самата конструкция на обвинението не доказва дейност за пране на пари. Опасност от извършване на ново престъпление няма, защото Борислав Колев е с чисто съдебно минало, а задържането му е довело до негативни последствия за семейството му, каза още защитата. "В така създалата се ситуация няма как да продължа да съдействам на разследването - моите деца стоят навън, няма никаква логика аз да продължа да съдействам, за да ги изложа на какъвто и да било риск", заяви още обвиняемият Колев.

"Сега" припомня, че заради делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" се стигна до сблъсък между прокуратурата и МВР. Държавното обвинение привлече към наказателна отговорност шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск върху магистрати. Според прокуратурата той си е позволил с "неподходящ тон" да иска от наблюдаващите прокурори да разпитат обвиняемия Борислав Колев, който заявил, че е готов да съдейства срещу споразумение. 

Още по темата:

Софийската апелативна прокуратура не е приела отводите на прокурорите, които наблюдават делото за автомагистрала "Хемус". Това потвърдиха за "Сега" както от апелативната, така и от градската прокуратура, от която са магистратите, работещи по "Хемус".
Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е вече официално обвинен от Софийската районна прокуратурата за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.
Делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" предизвика поредния зрелищен сблъсък между прокуратурата и Министерството на вътрешните работи. От месец насам ГДБОП осветява грандиозна корупционна схема, в която са потънали близо 60 млн. лева.

 

Още по темата