facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Община Хасково с години събирала по-малки суми за такса смет

Според кмета Станислав Дечев иде реч за щета от десетки милиони левове
922
 Фейсбук

С десетки милиони левове е ощетена хазната на Хасково заради фирми, които са плащали с години по-ниска такса смет, съобщи кметът на Хасково Станислав Дечев, цитиран от БНР. Сезирани са прокуратурата и полицията.

Става дума за 100-150 фирми, които плащали по отчетна стойност, а не по данъчна оценка. Ключовата година е 2011-а. Тогава влиза законова промяна, с която сметта трябва вече да се плаща по данъчна оценка, а не отчетна стойност. Въпреки това за тези фирми ситуацията остава непроменена. „В един от случаите отчетната стойност е 100 лв. за земя и сграда, а данъчната оценка е 236 000 лв.", обясни Дечев.

Кметът заяви, че ще поиска оставката на Румен Тинчев, директор на общинската данъчна служба. „От 2004 г. до ден днешен формулата е работила по отчетната стойност на предприятията“, заяви Дечев. Компетентните органи ще трябва да установят кой как е запазил ставките. „Това нито е гласувано в общинския съвет, нито е законно“, каза Дечев.

Той оглави общинската администрация след местните избори през есента, преди това бе областен управител. Визираният от него период касае мандатите на двама кметове - Добри Беливанов, който бе низвергнат от ГЕРБ след шумни скандали покрай сагата "Кумгейт", и предшественика му Георги Иванов.

Все още няма коментари

Още

Схемата 60/40 - грандиозни хвалби, мижав ефект

28.04.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

2921 2
Транспортният министър: Ще има масови фалити в бранша

06.04.2020

1809 12
Кабинетът ще разшири кръга от фирми с право на компенсации

26.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1802 2

Влез или се регистрирай за да коментираш