Медия без
политическа реклама

Няма да има безумен ламинат по фасадата на театър "София"

24 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Столична община се е отказала от безумната идея да замени варовика по фасадата на театър "София" с пресован ламинат. След натиск обществената поръчка за ремонт на театъра, в рамките на която бе предвидена и замяна на облицовката, е прекратена. Това съобщи в профила си във "Фейсбук" организацията "Спаси София". Това е обща победа, която показва, че заедно успяваме", коментират от "Спаси София" по повод сериозния отзвук срещу първоначалните планове на общината за ремонт на най-големия общински театър. 

Както "Сега" писа, решението за ремонт на сградата бе взето през юни месец. Поръчката бе с прогнозна стойност 8,1 млн. лв. без ДДС и предвижда цялостно обновяване на сградата и вътрешно преустройство на етажите. От документацията по поръчката стана ясно, че на мястото на варовика по фасадата ще бъде поставена облицовка от пресован ламинат. "Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без непременно да съсипете всичко построено преди вас?", попитаха тогава от "Спаси София". Новината доведе до негативна реакция на много граждани и последвало прекратяване на поръчката. Решението за спиране е взето в деня на София - 17 сепетмври, и три дни преди изтичане на срока за подаване на оферти по поръчката. В мотивите за прекратяване се изтъква изрично, че в проектната документация се налага промяна, свързана с оформлението на фасадата. Тази промяна представлява съществено измение в условията на обществената поръчка, тъй като би могла да промени и кръга от заинтересованите от дейността лица. С тези аргументи поръчката е прекратена с подписа на зам.-кмета Ангел Джоргов.

Не е ясно в какви срокове ще бъде обявена нова поръчка за ремонт на театъра. От "Спаси София" настояват преработеният проект да третира сградата като паметник на културата, запазвайки оригиналната фасада от варовикови плочи и всички архитектурни пластики и детайли по нея. "Настояваме за спешни действия от страна на Министерство на културата и НИНКН за преразглеждане и допълване на списъка със сгради паметници на културата, за да предотвратим реализацията на други подобни варварски проекти", пишат от "Спаси София". Процедурите в НИНК обаче са много бавни и е възможно голямо отлагане в случай на преразглеждане на статута на сградата, предупреждават експерти. 

 

🎉Когато сме заедно, успяваме! Скандалната поръчка за ремонт на Театър София е спряна! ‼️ След силния обществен отзвук...

Posted by Спаси София on Friday, September 24, 2021

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата