Quantcast
НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички, преди да влязат в дома му | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички, преди да влязат в дома му

Прокуратурата мълчи докъде стигна разследването за снимките от спалнята на премиера
12 143
Една от снимките, разпространени анонимно през юни. Борисов не отрича автентичността на кадрите, но твърди, че са нагласени.

Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Това се разбира от отговори на службата на въпроси на "Дневник", с които на практика опровергават обясненията, с които Борисов опитва да се измъкне от темата за парите в спалнята му пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й", твърди премиерът пред германското издание.

От НСО припомнят, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила "Секвоя", през юни 2020 г. е имало вътрешна проверка, която не е установила пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняваното лице. Цялата преписка е пратена в прокуратурата, която разследва снимките.

"В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти", посочват от службата.

Златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро обаче не са в категорията "общоопасни средства и вещества" (каквито са например оръжия или взривни устройства) и не биха застрашили живота и здравето на Борисов. Заради това вероятно не е било проблем да бъдат внесени в която и да е от сградите, охранявани от НСО - както от самия Борисов, така и от някой, който го е посетил.

"Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава", посочват още от службата и в опит за обясняние защо премиерът не е длъжен да знае как точно НСО прави проверките.

"Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат", категорични са от службата. На практика това означава, че всички хора, които посещават Борисов в резиденцията, са били проверявани, включително и близките и роднините му.

На въпрос на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" "Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?", Борисов взема дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета си и казва: "Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: "Идваш ли? Чакам те". Аз й казвам: "Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути". Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари."

Премиерът твърди още, че "красива жена може много лесно да преодолее защитата ми".

"Местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди представляват лично тяхно пространство. Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охраняемо лице", обяснява още НСО пред "Дневник" дали има специални помещения, в които хората изчакват да бъдат приети, или имат възможност след проверката от охранителите свободно да стигнат до всяка стая в сградата.

"Обхватът, методите и способите за охрана се определят в зависимост от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняемото лице във всеки един момент", уточняват от службата на въпрос дали след изтичането на снимките от спалнята на премиера има промяна в мерките за сигурност и охрана.

На 25 ноември, още преди интервюто на Борисов отново да насочи прожекторите към темата със снимките, "Сега" попита прокуратурата какво се случва с образуваното през август разследване за използване на незаконно специално техническо средство. Говорителката на Софийската градска прокуратура обеща да провери и да отговори, което до момента не е сторено. Преди това шефът на пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев обясни, че "ако и когато бъде преценено, ще бъде отговорено".

За снимките имаше и въпрос на евродепутати до главния прокурор неотдавна. Гешев беше питан за разследването и по време на изслушването му в българския парламент, но на практика не даде информация.

45

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поиска ясни срокове за разхлабване на мерките

26.01.2021

Обновена

617 5
Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов

24.01.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

16987 42
Викове "Оставка" и "Мафия" стреснаха Борисов

23.01.2021

Обновена

43694 91

Коментари

Страници

DIMM

Ееееее, аре ся и тия от НСО-то !? Бащицата наш да лъже ?? Айде де - тва не е възможно ! Че той никога не лъже ! Баба му още го е научила. 

Нещо не се наблюдава първи коментар преди всички от някоя лоФка минаваща калинка ... 

Blue Magic

Главната Мутра на "Републиката" не лъже само когато не си е отворил устата! При него е патологичен случай, неподлежащ на лечение...

Hasta la vista

DIMM, тоз над теб е повече от ловка минаваща калинка...И незнайно защо се е самокръстил Профайлър...Аман им е работата на криминалистите от такива профайлъри, че и частично грамотни при това...

DIMM

Мда...факт ... когато започнах да пиша, нямаше никой още... писали сме едновременно с него ама той все пак е професионалист, човека - натиснал е бутона по-бързо от мен :) 

Все пак трябва да се изкара надника за днес някак си.

de_Ruyter

Ще дойдат сега калинките Слава, ловката и сръчната, да искат доказателства от НСО, че не лъжат. Че толкова им е герберския акъл и не ги интересува, че опорките на Шехерезада са комични.

 

😂

ЛАФЪРДИЕВ

Тъй де.. Кво има толкоз в чантичката на Мата Хари от Бояна - пистолет, една пачка евро - аванс за посещението, резервни прашки и четка за зъби..

А пълното с над десет пачки и бая кюлчета чещмедженце.. Тях БРЕМЕННАТА Мата Хари би требело да ги е внесла.. И изнесла..

А НСО бременните не ги гледа на ехографа.

Льо Клер

Брей каква охрана! Никакво благородство! Не е като в английския кралски двор - "Третата пръдня на кралицата поемам аз!" 💨💨💨

Мариана Кълвачева

Дъвка "Идеал", прави хубави големи балони, които като се пукнат ти се залепват за лицето.

тютюн

Чак да ме гложди - не, но все пак още летоска, га се появиха снимките и обясненията, ми възникна един въпрос: какъв човек би поканил на такива чаршафи "една прекрасна госпожа"?

вила

Прокуратурата какво се мае щом богатството не е негово, Борисов е разпитван, той знае кой е внесъл кюлчетата и пачките, казал е  на прокуратурата, а прокуратурата до ден днешен не е  арестувана Мата Хари, ако е вярно твърдението на Борисов, Тя трябва да бъде арестувана, ако не е вярно, той трябва да е бъде арестуван, само че прокуратурата  си е загубила каскета и вместо  него на главата има една тиква, Та затуй си трае

geo_19

Един жълт вестник писа, че още лятоска "прекрасната госпожа" са я намерили със счупен врат в един гръцки курорт. 

atlantis

 Тия от НСО изглежда, така са обръгнали на чанти пълни с пачки и кюлчета на посетителите при премиера, че една отделна, ще им направи впечатление. Няма друго обяснение на това, че след като веднага са направили проверка по случая, не са открили грешка в себе си. Тия с пачките и кюлчетата не представляващи заплаха за живота на премиера са си пускани свободно. И най-вероятно хората са си прави. Един ли е, че да го запомниш.🙈🙉🙊

whoever1

вила е прав: требе да се види - ако не са на борисов - чии са.

и платени ли са данъци 👀

 

AliBabah

Добре, де, тази госпожа "правилните" издания разпознават като съпругата на мегалошия олигарх Бобоков.

Която, твърдят, че е мачкала чаршавите и на хиперлошия олигарх Божков.

Ами нека тогава доразвият темата и да разнищят какво прави такава жена при Слънцето Борисов? Защо влиза и се шири безпрепятствено в жилището Му? Как го прави баджанак с Божков, Бобоков и кой ли още не?

whoever1

колега, ний тука разсъждаваме за сериозни неща :)

Мариана Кълвачева

БНТ спокойно може да финансира с нашите пари, да започне снимане на 12 сериен филм по този сюжет. Матрял се насъбра доста. Въпросът е, кой ще го гледа, у нас и в чужбина.

Васик

Борисов и Арнаудова са репетирали цяла седмица епизода с чантичката. Затова интервюто върви гладко. По принцип политиците дават интервю самостоятелно, но Борисов дава интервютата с гримьор, режисьор, сценарист, цял екип.

whoever1

обаче са пропуснали нещо - тоз епизод са всъщност три епизода. ей тва как се случва им се губи в изгладената сапунка. туск и алгемайне могат да им поверват, ма ние - не.

velocio
снимка на velocio

"В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти", посочват от службата...

 

"Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава", посочват още от службата ...

 

"Местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди представляват лично тяхно пространство. Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охраняемо лице", обяснява още НСО...

 

"Обхватът, методите и способите за охрана се определят в зависимост от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняемото лице във всеки един момент", уточняват от службата...

 

Не може да бъде! Такава вопиюща неграмотност! Но какво ли искам от прости милиционери? Българският им е най-малкият проблем.

 

От собствените им думи (чиито смисъл те очевидно не разбират) излиза, че Тиквата е само охраняем, т.е. може да бъде охраняван. Но май не е. Така че явно всеки може да си вкара каквото си иска. 

Сгугню
снимка на Сгугню

Отговорите на НСО са интересни.

Щом проверяват всеки, значи са проверили и жената с кюлчетата и пачките.

Това не са опасни вещи за НСО (море, за Борисов си се оказаха доста опасни!), но не са и обичайни вещи, които човек размъква в ръчния си багаж. Много е вероятно да е отбелязано някъде, в някой дневен доклад, че са установени в този и този (при проверката би трябвало да се проверява и самоличността) кюлчета злато и пачки пари.

НСО обаче зъб не обелва за такива неща.

Дали не е защото всъщност не са намирали такива вещи в никой от гостите на Борисов?

Защото НСО са казали кого и как проверяват, но ние се сещаме, че има някого, когото НСО не проверяват като влиза в ония помещения - и това е самият Борисов.

На какви изводи ни навежда това досещане?

atlantis

Че Борисов, като се при☺️бира в "резиденцията ми" е преметнал на рамо пазародамската чантичка на Севда.☺️

mi6osp.

Всъщност НСО казва две неща:

1. Снимките на шкафчето с пачките и кюлчетата в чекмеджето и пищова отгоре, са направени в присъствието на Борисов.

2. Опитът на Борисов да се представи за еб@ч е неуспешен. 

Flamand

Ся, аз само да напомня на другарките и другарите и някои напоследък присламчващи се към тях господа - внимавайте какви изводи правите. Щото ако НСО според вас спира или регистрира пачки с банкноти или злато у посещаващите Баце, ще трябва да измислите как са му предавали огромните подкупи, за които твърдите.

whoever1

сгуги, драги, каза, че има само един човек, когото нсо не проверява на влизане - схващаш ли 😁

mi6osp.

Смяташ, че НСО са пребърквали Борисов и на влизане, и след всяка среща навън?

Или не си обърнал внимание, че НСО е заявило, че не е пречело да се носят подкупи на Борисов, а е пречело само да му носят отрова, дрога и оръжие (повтарям, снимките на пълното с пачки и кюлчета чекмедже с пищова върху шкафчето, са направени в присъствието на Борисов в къщата.) 

Федя

НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички, преди да влязат в дома му

 

Т.е. както се и предполагаше, човек от НСО е част от постановката.

nafta

НСО опроверга Борисов

Ами не, не го опровергава.

Златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро обаче не са в категорията "общоопасни средства и вещества" (каквито са например оръжия или взривни устройства) и не биха застрашили живота и здравето на Борисов. Заради това вероятно не е било проблем да бъдат внесени в която и да е от сградите, охранявани от НСО

Потвърждава го.

снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила "Секвоя", през юни 2020 г.

Виж, това вече беше опровергано.

vrana2

 И пистолета върху  чекмеджето ли?

nafta

Борисов няма пистолет ли?

whoever1

снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила "Секвоя", през юни 2020 г.

Виж, това вече беше опровергано.

я опитай пак.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш