Медия без
политическа реклама

"Мата Хари" преодоляла защитата на Борисов

29 Ноем. 2020

”Сега не искам дори да виждам жени. Вижте, успешен политик съм, но личният ми живот е провал. Работя 20 часа на ден, цялото ми време е прекарано в работа, докато враговете ми опитват да ми спретнат скандали,” заявява българският премиер Бойко Борисов в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, озаглавено "Политикът, пистолетът и парите", цитирано от "Дневник”. Премиерът сравнява жената, която вероятно е направила снимките, с Мата Хари - прочутата холандска стриптизьорка, куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война. Интервюто е от края на октомври пред кореспондента за Балканите Михаел Мартенс. 

В отговор на въпроса не се ли притеснява от факта, че лидерът на държава, членка на НАТО, може да бъде сниман без проблем в спалнята си, Борисов казва: "Работата е там: никога през всичките тези години, когато някоя дама ме е посещавала, охраната не ѝ е претърсвала и проверявала чантата." Когато журналистът пита не е ли това невероятна небрежност, той отвръща: "Вероятно беше безразсъдно. Именно поради това, на извършителите вероятно им е било лесно", но същевременно "красива жена може много лесно да преодолее защитата ми" и именно така враговете са вкарали златото и парите.

В разговора той отново дава нагледен пример как, ако конкретна жена, пристигаща при него му е звъннала и той ѝ е казал, че сега дава интервю и ще е в резиденцията до 15 минути, а охраната има инструкции да я пусне, тя има предостатъчно време да сложи ценностите в чекмеджето и да направи записа. "Като Мата Хари,” разяснява Борисов.

Борисов не поставя под съмнение автентичността на снимките от спалнята си и има представа кога са направени - твърди, че "през последните 2-3 години, най-вероятно през 2017 г." Според него става дума за снимки, направени по различно време, защото когато са го снимали да спи, не е било достатъчно компрометиращо и по-късно са аранжирали парите, златото и пистолета до леглото му.

В интервюто Борисов отново свързва протестиращите с бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков. Попитан дали не е обида към протестиралите през лятото да бъдат сочени като "дистанционно контролирани инструменти на олигарх в изнание", той казва, че самият Божков се е посочил като контролиращ протестите в "законно подслушани" от прокуратурата записи.

Българският министър-председател Бойко Борисов обяснява и защо страната ни е наложила вето върху преговорите на Северна Македония с ЕС: "Българските комунисти и сталинистка Москва са виновни за опитите да превърнат българите в македонци насила след Втората световна война". 

След като интервюто стана публично известно у нас, премиерът го публикува на български в профила си във "Фейсбук". Цялото интервю - четете в "Наблюдател".
 

In his 1st interview after the protests against him began in the summer, Bulgaria’s Prime Minister Boyko Borissov answered questions for 2,5 hours: On the photos of his bedroom showing a pistol, gold & packs of 500-Euro-notes on his bedside table. (1-5) pic.twitter.com/4jv5YkOmGS

— Michael Martens (@Andric1961) November 28, 2020

 

Още по темата