Quantcast

Медия без
политическа реклама

НС заработи със заплахи от опозицията и мълчание от управляващите

От „Възраждане“ поставиха ултиматум – или да започне разговор по премахване на ковид мерките, или следващата сряда „десетки хиляди граждани“ ще обсадят парламента

05 Яну. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Костадин Костадинов очаква "десетки хиляди гневни граждани" пред НС следващата сряда.

Първото заседание на Народното събрание за новата година беше открито с тежки критики и дори заплахи от страна на опозицията, и мълчание от страна на управляващото мнозинство. ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ изказаха недоволство от начина и темповете на работа на четворната коалиция до момента. Националистите направо поставиха ултиматум, че ако управляващите не започнат разговор по отношение на ковид мерките, следващата сряда пред парламента ще се състои мащабен протест.

Десислава Атанасова – водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, нападна правителството, че няма готовност с най-важната належаща задача – новият държавен бюджет. „Наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността на ситуацията, в която се намираме, и пориви на авантюризъм, безотговорност и бездействие“, обяви тя. По думите й, някои от формациите в четворната коалиция „продължават да се държат така, все едно се намират в предизборна кампания или в опозиция“. „Това е предпоставка за управленски провал, защото подобно поведение говори за политическа дезориентация, а оттам и за невъзможност за взимане на адекватни решения“, заключи Атанасова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ продължи да следва подхода, който движението възприе по отношение на новите управляващи – а именно да ги сравнява с ГЕРБ. "Като старт на 47-ото НС и на новото правителство видяхме обратното на диалог. Така започна и управлението на ГЕРБ – самодостатъчност, самонадеяност и самодейност. Новите тинк танк политически проекти, които се появиха в полето на политиката за сметка на политическите партии, се внедриха като заявка за новите месии с лозунги като промяна, справедливост, морал, върховенство на закона, борба с корупцията. Така се появи и ГЕРБ – със същите лозунги и месианство", посочи той. По отношение на работата на управляващите досега Карадйъ също направи негативна констатация: „България фатално закъснява с плана си за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми изобщо не се говори, а държавният бюджет за 2022 г. се отлага във времето.“

Най-радикален беше водачът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който се фокусира върху обичайната тема на партията си – ковид мерките. Той обвини управляващите, че копират европейски практики, които водят до разделение в обществото и дискриминация. И заяви, че следващата сряда пред парламента ще се съберат „десетки хиляди граждани“, които ще бъдат „доста разгневени“, ако правителството откаже да разговаря с тях по въпроса. А накрая поиска да се наложи временен мораториум върху всички мерки и да бъде отменен зеленият сертификат. "Когато хората излязат навън на улицата, трудно могат да бъдат прибрани. В този случай отговорността за всичко, което ще се случи или би могло да се случи, ще легне само и единствено на плещите на управляващото в момента правителство", приключи заплашително лидерът на националистите. Костадинов говори по същия начин и в края на миналата година, но тогава не споменаваше, че партията му готви протести.

Управляващите посрещнаха атаките на опозицията с мълчание. Групите на ПП, БСП, ИТН и ДБ не излязоха с декларации, нито представиха по някакъв друг начин приоритетите си за новата парламентарна сесия.

Още по темата