Медия без
политическа реклама

НОИ ще преизчисли служебно пенсиите на 335 932 работещи пенсионери

14 Март 2023
Pixabay

Пенсиите на 335 932 пенсионери ще бъдат преизчислени служебно от 1 април, съобщи Националният осигурителен институт. Това са хора, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите.

Преизчислението ще обхване всички работещи пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2022 г. и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване, поясняват от осигурителния институт.

Служебното преизчисляване на пенсиите бе въведено като извънредна мярка в началото на пандемията през март 2020 г., за да не се разкарват излишно хората, а година по-късно бе въведена като постоянно действаща в законодателството. Преди човек трябваше да поиска със заявление да му се преизчисли пенсията заради придобит допълнителен стаж.

Първото преизчисление обхвана стажа, придобит през 2019 г. и беше за около 258 хил. души. През 2021 г. мярката повиши пенсиите на 294 000 пенсионери, работили през 2020 г., а през 2022 г. - на малко над 340 000. Средният размер на увеличението на пенсиите при последното преизчисление беше 13,20 лв., припомнят от НОИ.

 

ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ

Тази година към момента не са предвидени увеличения на пенсиите извън предвиденото в Кодекса за социално осигуряване осъвременяване от 1 април. Очаква се то да бъде с 12% по швейцарското правило. Имаше опит да се промени швейцарското правило, като това щеше да позволи малко по-голямо увеличение тази година и по-съществена разлика през следващите две, но идеята не събра подкрепа в последното Народно събрание.

 

Ключови думи:

пенсии, пенсионери, НОИ