Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нито едно допълнително плащане не мина в бюджета за пенсии

Депутатите почти включиха и майчинството в действителния стаж, но после се поправиха

БГНЕС
Много приказки, но в крайна сметка запазване на проекта почти в първоначалния му вариант.

Въпреки емоционалния дебат и канските усилия на депутатите от БСП и ДПС да защитят исканията си, мнозинството не се огъна и прие бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. в първоначалния му вид. Дискусията продължи почти четири часа и въпреки че много от казаното в залата се е чувало неведнъж, най-активните депутати вложиха много сърце в изказванията си. В тях имаше и разправии кой е десен, кой ляв и кой - хотдог, и екстравагантни идеи - например да спрем да плащаме вноски във втория стълб.

Най-любопитният момент беше, когато депутатите приеха предложение на ДПС да се включи и периодът на отпуска по майчинство в действителния стаж, но след като Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) обясни за какво става дума и поиска прегласуване, текстът не мина. Така в крайна сметка пенсиите остават такива, каквито са този месец - след 12-те процента увеличение по швейцарското правило от 1 юли. До края на годината други увеличения няма да има. От обезщетенията се увеличава само едно - втората година на майчинството се изравнява отново с минималната заплата, като се увеличава от 710 на 780 лв., при това със задна дата от 1 януари. Всичко друго е на нивото от 2022 г.

НОИ ще разполага с рекордните 21,8 млрд. лв. От тях за пенсии са 19,168 млрд. лв. Приходите от осигурителни вноски обаче са едва 11,08 млрд. лв. Затова трансферът от бюджета за покриване на недостига ще бъде също исторически - малко над 10 млрд. лв.

В предложенията между първо и второ четене имаше и добре известни идеи, и някои съвсем нови. БСП пламенно агитира за увеличение на вдовишки добавки, преизчисление на пенсии, увеличение на майчинството и т.н., но ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се огънаха. Дълго време се спори за осигуровките на земеделските производители, но и тази дискусия не доведе до реална промяна - за тях минималният осигурителен доход става 780 лв., като за всички останали (ДПС искаше да остане на нивото на старата минимална заплата от 710 лв.).

Движението добави и още едно интересно предложение - към периодите, които влизат в действителния стаж, да влезе и времето на платените и неплатените отпуски за бременност и раждане. Това предложение се появява закономерно - ДПС издейства наскоро в действителния стаж да се включват периодите на казармата и политическа репресия. Депутатите първо го приеха с гласовете на ГЕРБ и БСП (към тези от ДПС), но Искрен Арабаджиев стана и обясни, че става дума само за действителен стаж, който се ползва в една единствена хипотеза на пенсиониране - когато човек няма достатъчно стаж да се пенсионира по общия ред. Тогава е принуден да чака до 67-годишна възраст и трябва да докаже 15 г. действителен стаж. Иначе и двата периода влизат в осигурителния стаж за пенсия за останалите случаи на пенсиониране. След това обяснение, Арабаджиев поиска прегласуване и тогава три гласа не стигнаха предложението да мине. Малко разместване в гласовете имаше и при БСП, и при ГЕРБ.

Най-екстравагантната идея дойде от "Възраждане". Депутатите предложиха до края на годината да спре внасянето на 5% от пенсионната осигуровка във втория стълб за родените след 1959 г. Редица народни представители опитаха да обяснят на вносителите, че това ще ощети хората и е на практика квази национализация. В опита си да защити идеята, Цончо Ганев наговори толкова необичайни неща, че си изпроси съвет да отиде на обучение в НОИ. Ганев наричаше допълнителното задължително осигуряване "задължително доброволно" и се дивеше от трибуната как е хем задължително, хем доброволно. Мартин Димитров (ПП-ДБ) го поучи да внимава какво говори, защото избирателите му ще си помислят, че ще национализират и нещо друго. На това Ганев обясни, че не са против частните фондове и частните болници, но са против в тях да постъпва нещо държавно. "Проблемът е, че подкрепяме частната инициатива с държавни пари. Приветствам частните болници, но не с пари от НЗОК. Не може да има пенсионни фондове с държавни пари. Не и със задължителни доброволни фондове - това е цинизъм и няма нищо общо с пазарна икономика", заяви депутатът, като не стана ясно какви държавни пари има предвид в частните фондове, като те се пълнят от осигурителните вноски на всички нас. От цялото пререкание не се разбра и дали Цончо Ганев и колегите му знаят, че хората имат право да се откажат от втория стълб и да преместят партидата си в НОИ - т.е. те вече имат избор да направят това, което "Възраждане" искаше да им наложи силом.

Сред по-политическите реплики се запомниха няколко. Венеция Ангова определи БСП за "малка опозиционна партия, която предлага нови разходи за 2,6 млрд. лв.". След като тя обясни, че ПП не са леви, а центристи, Георги Свиленски (БСП) с радост й върна обидата: "Вие не сте центристи, вие сте в центъра, смачкани между две партии - хотдог".

 

 

 

Още по темата