Quantcast
Нито една партия не смее да издигне шеф на ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Нито една партия не смее да издигне шеф на ЦИК

Процедурата по избора му започна отново, но всяка парламентарна група очаква някоя от останалите да намери кандидат
Обновена
1 543
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Всеки очаква друг да направи номинация.

Парламентът стартира повторно процедурата, с която трябва да бъде избран следващият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Първият опит са провали, тъй като нито една политическа сила не се осмели да издигне кандидат.

На депутатите им се наложи да търсят нов ръководител на изборната администрация, след като в края на август шефът на комисията Стефка Стоева подаде оставка. Причина за внезапното й решение беше намерението на ГЕРБ – което междувременно се осъществи – да натоварят органа с всички тежки и отговорни дейности, свързани с машинното гласуване.

Процедурата обаче се заплете, защото от ГЕРБ се отказаха от възможността да номинират кандидат. Вместо това неочаквано призоваха опозицията в лицето на БСП да го направи. Социалистите обаче настояха, че отговорността е на управляващите. Така срокът за номинации изтече без да се получат такива.

На заседанието на правната комисия на Народното събрание в сряда беше решено, че кандидатури ще се приемат до следващата седмица. От разменените реплики между депутатите от мнозинството и опозицията обаче стана ясно, че позициите им не са се променили.

Социалистите обявиха, че ще подкрепят старта на новата процедура, тъй като трябва да се открие нов шеф на ЦИК. „Не знам кой ще бъде този човек, но ваша отговорност е да го намерите“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ. Те пък му отвърнаха, че всички парламентарни групи, отделните народни представители и неправителствени организации (НПО) – опосредено, чрез депутатите – могат да правят номинации, с което намекнаха, че очакват друг да издири претендент.

„ЦИК е напълно изоставена от Министерския съвет и, ако не направите предложение, това би означавало, че след МС, и мнозинството абдикира то този въпрос. Не се крийте зад възможността НПО да правят предложения. Имате отговорност към организирането на изборите“, реагира раздразнено Зарков.

В крайна сметка, изходът от процедурата остава също толкова неясен, колкото и предната седмица.

ОТНОВО ЗА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

От БСП напомниха, че битката за Изборния кодекс не е приключила. В декларация социалистите посочиха, че с промените в закона управляващите се опитват да спечелят служебна победа на предстоящия парламентарен вот. "В преходни и заключителни разпоредби между две четения предложихте Конституцията да се отменя чрез референдум. Така поставяте под въпрос базови човешки права или дори териториалната цялост на България", открои и другите проблеми в изменения кодекс соцдепутатът Явор Божанков.

Очаква се президентът Румен Радев да наложи вето на поправките.

Ключови думи:

ЦИК, ГЕРБ, БСП, Изборен кодекс
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ предизборно измени правилата за бордовете на държавни дружества

30.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2215
Нинова критикува Радев: Не го разбирам!

28.10.2020

Обновена

12999 70
Пандемията прави изборите непредвидими

26.10.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

4263 13

Коментари

JAZZ BLUES

Добре  де, само аз ли си мисля,  че това е саботаж?! По този начин смятат да отложат изборите и да създадат напрежение, хаус и луда обстановка, за да може още по-лесно да фалшифицират повече вотове?!

sega_reader

Само аз ли си мисля, че ЦИК трябва да се закрие ?

В една Франция например няма ЦИК, но пък няма и ... лъжи и фалшифициране на протоколи.

Нямат си и Мишо Константинов да лъже на воля.

nafta

Най-вече хаус. Доктор Хаус.

TheOwl
снимка на TheOwl

Предлагам Мая Манолова за шеф на ЦИК. 

old war horse
снимка на old war horse

тука файда нема, оди при пкп и пусни писмено предложение!😜

п.п. а консултира ли се с коньо?!?😁😁😁

F16
снимка на F16

Tвоите предложения могат да се обсъждат само в селската ви кръчма.

wreckage
снимка на wreckage

Добре  де, само аз ли си мисля,  че това е саботаж?!

естествено, че е съботаш. Също така е и одказ на изпълнителната власт и на парламентарното мнозинство да изпълняват конституционните си задължения. 

 

Треа некой да пита КС е ли тва неква странна форма на остафка и може ли въопще така.

 

 

Бонжуар

Шах, шах и две пешки метър... 

Даниелчето си скубе косата... 😁

TheOwl
снимка на TheOwl

Много забавна ситуация. Обвиняват ГЕРБ в преяждане от власт, но от опозицията отказват позиция шеф на ЦИК.

Обвиняват ГЕРБ в бъдеща фалшификация но искат ГЕРБ да организира изборите. Много, много силен ход на опозицията. 😂

Дежурния

Понастоящем в България няма политическа партия, която да казва: дайте властта в нашите ръце, махнете се, ние ще заемем вашето място. 👀

Антей

 

Майтапа настрана.

 

Като никой не смее от българските партии, да издигне кандидатура,

 

ми да ДОВЕДЕМ шеф от ЕС!

 

От Европейския парламент ще КОМАНДИРОВАТ един добър юрист и готово!

 

Ние цар от чужбина сме си довели , който 31 години управлява цялата държава,

 

та един шеф на ЦИК да не можем да доведем от членския ни съюз!

 

:)

 

 

Бонжуар

Росинант направиха ли го на салами?

Високочелите герберасти напомпаха ЦИК с топъл въздух, затапиха му отвърстието и го предлагат на чаршията... 

Скудоумие и страх. 

Дежурния

Идеята да се потърси председател на ЦИК из кръчмите на ЕС не е лишена от здрав смисъл. Имаме и опит как става.

TheOwl
снимка на TheOwl

Един Зарков, примерно, би могъл да стане чудесен шеф на ЦИК. С помощта на Мая Манолова, ще изкарат наяве всички бусове с двойни и тройни дъна.

старият хъш
снимка на старият хъш

Ами тогава народът да избере  председател на ЦИК  😉

wreckage
снимка на wreckage

Ами тогава народът да избере  председател на ЦИК

дебилите пофтарят процедурата. Което не им носи нищо позитивно, само демонстрира факта, че не са фсъстояние да упражняват властта, която не щат да пуснат.

 

Верно, таа управленска импотентност може да бъде донякъде извинена с одсъствието на главния им мозък, който претпочете да се занимава с пътнически превози на черно, вместо да си гледа ралтата като премиерин и шеф на квазиполитическа групирофка. Но фсе пак е тъжно, да не кажа комично.

Flamand

Добрият ход за ГЕРБ е да предложат бесепар за позицията. Дали БСП и бесепарят ще приемат номинацията, вече е техен проблем.

wreckage
снимка на wreckage

добрият ход е да научиш ква е процедурата за номиниране, ама гербавите не сте ноо по процедурите, затва и се стигна до пофторение на тая.

Flamand

добрият ход е да научиш ква е процедурата за номиниране,

Не се възгордявай, че ти отговарям - обаче съм вързан да гледам и слушам една презентация, която в момента е на 9 слайд от 26 и никой няма намерение да я претупва. Та дори си намерих и Изборния кодекс, където пише:

Чл. 47. (1) Членовете на Централната избирателна комисия се избират, съответно назначават след проведена публична процедура.

(2) След провеждане на процедурата по ал. 1:

1. парламентарно представените партии и коалиции правят предложение до Народното събрание за избор на председател, заместник-председатели и секретар;

Никъде няма ограничение ГЕРБ да не могат официално да предложат някой юрист от БСП с поне 10 години стаж. Жалко, че не могат да предложат Христо Иванов, щото юридическият му стаж е само като министър на правосъдието. 

wreckage
снимка на wreckage

ъхъ...

Няма и ограничение да спукаш гербавите од подиграфки затва, че са толкова некадърни и корумпирани, че не могат да намерят човек за позицията ф сопствените си среди и им се налага да номинират човек од опозицията, дето им иска остафката.

 

Само некой гербаф може да види ф един такъф афтогол нещо позитивно за имиджа на групирофката.

TheOwl
снимка на TheOwl

Излиза, че опозицията не е готова за властта. След като не може дори един кандидат за шеф на ЦИК да изкара, как тогава ще управляват държава ?!

wreckage
снимка на wreckage

След като не може дори един кандидат за шеф на ЦИК да изкара, как тогава ще управляват държава ?!

☝️

hamel

*

AliBabah

Очевидно герберастите удариха гредата с мерака си да накиснат ЦИК за обречения на провал машинен вот. И никой от техните не иска в него да остане Черния Петър.

Но все пак имат изход - назначават пореден гербераски послушко за шеф и после с мнозинството си променят отново изборния закон в удобна за опавдание посока.

d5555

Никой не ще да има работа с тая мафия наречена герб.

noooo1

При този изборен закон е най-нормално трудно да се намери шеф на ЦИК. Дори и гербавите малоумници се усещат за какво става дума - затова няма кандидати.

Flamand

ако утре нашта кърджалийска приятелка каже "Колеги, айде дружно да се изсерем на паветата", а БСП откаже, партнерите ще ореват орталъка "БСП ено ла*но не могат да изсерат, държава ще ми управляват!"

Не знам как е във Варна, но тук в София лагеруващите на палатки и протестърите не само ос*аха и опи*аха паветата, ами ги и разкъртиха.

Aniki

малко ви е

hamel

Ти там си глей слайдовете, че утре като те изпитат, да не мигаш на парцали.

Влез или се регистрирай за да коментираш