Медия без
политическа реклама

Нинова отказа подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС

Това намалява драматично шансовете за успех на кандидат-премиера Мария Габриел

Корнелия Нинова
Илияна Кирилова
Корнелия Нинова

БСП се оттегля от преговорите с ГЕРБ-СДС за правителство с първия мандат и няма да го подкрепи при гласуване в парламента. Това обяви соцлидерът Корнелия Нинова на извънреден брифинг днес следобеда. Заявлението идва след като тази сутрин социалистите участваха на среща с кандидат-премиера Мария Габриел, в която се включи и водачът на герберите Бойко Борисов.

Нинова беше категорична, че намерението на Габриел да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев няма нищо общо с решението на социалистите. Не се разбра какво стана с първоначалното й намерение, многократно повтаряно, че ще проведе допитване вътре в БСП с кого евентуално да се направи управленска коалиция.

Решението на БСП намалява драматично шансовете на Габриел да сформира правителство. Утре ПП-ДБ трябва също да вземе окончателно решение по въпроса за първия мандат. Най-вероятно десницата ще потвърди досегашната си позиция, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС. Така Бойко Борисов и хората му ще трябва да разчитат само и единствено на ДПС и ИТН, с които разполагат с общо 116 депутати. Това е недостатъчно за мнозинство.

Нинова повтори това, което каза по-рано на Габриел и Борисов – че са сбъркали в концепцията за съставяне на правителство. Тя обясни и схемата, по която, според нея, е трябвало да се случат нещата – да се съберат партийните лидери, да се изведат 5 надпартийни приоритета, да се определят сроковете им за изпълнение и след това да се избере състав на кабинета. ''Борисов извади партиен кандидат, той излезе със свои задачи и приоритети. Това беше грешка'', заяви Нинова.

Водачът на БСП упрекна герберите, че се съгласяват на противоречащи едно на друго искания от различните политически сили, с които преговарят. "На срещата с Габриел заявихме, че нашето предложение за бюджет ще бъде с дефицит поне 4.5%. Беше ни обещано, но после забелязахме, че на срещата с ИТН след нас е направена заявка, че дефицит под 3% е възможен. Борисов дава на който каквото си поиска", констатира Нинова. Тя определи това отношение като ''крайно несериозно''.

Нинова беше гневна, че Габриел не е удовлетворила искането й бъдещият кабинет да не изнася оръжия за Украйна. "Бе ни отговорено, че всяка партия има претенции и различия, но правителството ще си изнася оръжия. Абсолютно задкулисие", ядоса се соцлидерът. И заяви, че няма да позволи БСП да бъде превърната в "резервна гума и резервен пръст на бутоните за гласуване в парламента".

Що се отнася до евентуална подкрепа за втория мандат на ПП-ДБ, Нинова лаконично отговори, че когато десните получат мандата, тогава ще се водят разговори. И допълни, че страната се намира в толкова дълбока криза, че трябва да се даде шанс и на втория, и на третия мандат.

Ключови думи:

БСП, Корнелия Нинова