Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нинова: Очевидно всички гледаме към третия мандат

ГЕРБ също клони към последния опит да се състави правителство

04 Яну. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС
Корнелия Нинова

БСП изглежда окончателно е отписала проектокабинета на кандидат-премиера на ПП Николай Денков. Това се разбра тази сутрин в началото на първото пленарно заседание на парламента за новата година. "Очевидно всички гледаме към третия мандат", обяви соцлидерът Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна. И подчерта, че политиците трябва да гарантират стабилността на страната чрез съставянето на редовно правителство.

В тази връзка, Нинова посочи, че кабинет чрез третия мандат ще бъде стъпка също и към стабилизирането на парламентарната република. По думите й, парламентаризмът е заплашен от "пълзяща еднолична власт". Това беше непряка критика към президента Румен Радев, когото Нинова неведнъж е обвинявала, че се опитва да се овладее държавата.

От ГЕРБ-СДС също изглежда клонят към третия мандат. Депутатът от формацията Тома Биков разкритикува ПП, че създава парадокс като търси подкрепа от герберите, а в същото време иска да ги "унищожи". Той посочи, че ако Денков прави сериозно усилие да състави правителство, трябва да представи не само програма, но и кандидати за министри. "Очакваме да покажете вашия потенциал. Всичко останали ще бъде мимикрия, отиграване на ситуацията, при това не чак толкова сръчно", обърна се Биков към депутатите от ПП. По отношение на третия мандат той изтъкна, че последният опит да се състави кабинет трябва да съответства на политическите реалности. И уточни, че това означава обществени и политически групи, които са си нанесли рани, да намерят начин да работят заедно.

Съвсем нищожни изглеждат засега шансовете за успех на проектокабинета на Николай Денков, когото ПП номинира за министър-председател с втория мандат.

Самият Денков отправи слаб призив от трибуната към колегите си депутати да обърнат повече внимание на опита му да направи правителство. Той изреди основните приоритети от проекта на програмна декларация, който ПП предложи на останалите политически сили, и подчерта, че документът обединява елементи от програмите на всички партии, с изключение на "Възраждане". Кандидат-премиерът предупреди, че отказът да се работи за правителство означава, че всъщност останалите формации работят за преждевременния край на настоящото Народно събрание. Вчера Денков каза, че ако декларацията не получи подкрепа от мнозинството депутати, въобще няма да предлага състав на кабинет, а директно ще върне мандата.

Темата за правителство засегна и водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той изтъкна, че обществото проявява търпение към политиците, които трябва да отговорят като намерят решение за редовен кабинет с ясен хоризонт и конкретни задачи за изпълнение. По никакъв начин обаче не коментира мандата на ПП. Карадайъ обяви, че в последните години "изборите се печелят от герои и спасители", които обаче нямали компетентността да управляват страната. Предупреди също, че нови избори ще имат само нежелани последици, включително може би и по отношение на държавното устройство на България. Така той намекна, също като Нинова, за възможността да се установи президентска република. Лидерът на ДПС обърна внимание и на промените в Изборния кодекс, с които се обезсмисли машинният вот. Карадайъ призна, че "уредбата не е достатъчно прецизна", но промените били необходими, за да се поправят несправедливости в изборния процес.

Без ясна позиция за проектокабинета "Денков" остава БВ. Водачът на коалицията Стефан Янев днес само предупреди депутатите, че трябва да търсят начин да съставят кабинет, а не оправдания защо не успяват.

Само ДБ застана директно зад опита на ПП да състави правителство. Съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов призова колегите си депутати да се отнесат по-сериозно към програмната декларация на Денков. "Ние дължим на тази страна посока на надеждата, а не на отчаянието и страха", заяви той.

Поводът за думите на Иванов беше изказването преди него на водача на "Възраждане" Костадин Костадинов. Националистическият лидер апокалиптично обяви, че страната е изправена пред демографска катастрофа. И съобщи, че партията му започва да събира подписи за свикване на национален референдум срещу въвеждането на еврото.

ОПИТ ЗА КОМПРОМИС

По-рано сутринта стана ясно, че ПП е пробвала да постигне компромис с БСП по един от въпросите, които най-много дразнят левицата - подкрепата за Украйна. За тази цел хората на Асен Василев и Кирил Петков са смекчили текстовете за Украйна в програмната декларация, с която търсят политическо съгласие за създаване на правителство. Това пролича от изказване на водача на депутатите на ПП Андрей Гюров пред bTV.

Вчера Николай Денков спомена, че темата за Украйна е сред разделителните линии с левицата, както и поправките в изборното законодателство. Днес от интервюто на Гюров се разбра, че промяна в позицията на ПП спрямо Украйна всъщност е имало. Не стана ясно какво точно е смекчено във формулировките и в кой момент.

В представения вчера вариант на декларацията текстът по отношение на войната в Украйна звучеше доста общо. В него се казва: "Продължаване на подкрепата за Украйна в усилията й да отблъсне руската агресия и да възстанови мира при запазване на териториалната си цялост, съгласно решението на НС от 09.12.2022 г. - срок: до края на войната в Украйна.". Абсолютно същата е формулировката в окончателно внесената за гласуване в Народното събрание декларация. Тя ще бъде разгледана от депутатите в петък. От ПП нямат намерение да я редактират повече.

Още по темата