Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нено Димов вече е обвиняем и за концесията на ски зоната в Банско

31 Яну. 2020Обновена

Бившият екоминистър Нено Димов вече е обвиняем не само за водната криза в Перник, но и заради условията на концесията на ски зоната в Банско. 

Специализираната прокуратура е отделила материали от делото за водната криза, по което Димов има обвинение за умишлена безстопанственост, обяви прокуратурата. "Предметът на разследване по новообразуваното досъдебно производство са извършени действия по служба от бившия министър на околната среда и водите, свързани с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество „ЮЛЕН“ АД", се казва в съобщението на прокуратурата. Документи, свързани с концесията, са били иззети в началото на януари при претърсвания в дома и офиса на бившия министър, по време на спецакцията по повод водната криза, когато Димов беше задържан.

Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел при Специализирана прокуратура и по него се извършват активни действия по разследването, допълват от прокуратурата.

Преди две години прокуратурата констатира  нарушенията на концесионния договор в Националния парк "Пирин". Бе установено, че фирма "Юлен", която стопанисва ски зоната, е използвала 64% по-голяма площ от заложената в продължение на 17 години. По този повод бившият главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо на премиера Борисов, в което му препоръча договорът за ски зоната над Банско да бъде променен, така че да отговаря на действащото законодателство. "Ако продължава липсата на каквито и да е действия по отношение на това предложение, ако бездействието на съответните компетентни органи продължи, очевидно е, че прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия", предупреди Цацаров на 22 ноември 2018 г.

През декември 2018 г. пресцентърът на екоминистерството съобщи, че министър Нено Димов е провел среща с изпълнителния директор на „Юлен“ АД Мая Христоскова във връзка с концесионния договор на ски зоната. На срещата е била уточнена рамката, в която ще се проведат разговорите с концесионера за промяна на договора съгласно решението на Министерския съвет. Оттогава обаче няма информация да са водени разговори.

Бившият екоминистър Нено Димов е в ареста от 9 януари с обвинение за умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир "Студена" и изправянето на Перник пред водна криза.  Апелативният специализиран съд го остави за постоянно в ареста, защото можел да повлияе на свидетели по делото или да извърши друго престъпление. "Действително вече не е министър, но прекратяването на тази длъжност не води до прекъсване на контакти", обоснова се апелативният прокурор.

Още по темата