Медия без
политическа реклама

Не се очертават Великденски добавки към пенсиите

09 Март 2024
Илияна Димитрова

Великденски добавки за пенсионерите няма да има, ние сме за трайно повишаване на доходите им и от средата на годината техните пенсии отново ще бъдат вдигнати с 11%. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова пред Нова телевизия. 

Със същия аргумент в края на 2023 г. правителството не предвиди коледни добавки на пенсионерите - жест, който през последните години неизменно се следваше от различни правителства.  Финансовият министър Асен Василев тогава обясни, че от средата на 2023 г. пенсиите вече са увеличени с 12%, а от 1 юли 2024 г. предстои ново увеличение с 11% по швейцарското правило. "Така пенсионерите ще получават коледни добавки всеки месец и това е много по-честно за тях, отколкото да разчитат на подаяние веднъж в годината", каза Василев.

Не е ясно обаче какво е виждането на ГЕРБ-СДС по въпроса и какво ще се случи при очакваната ротация в управлението.

Министър Шалапатова се похвали с наваксано забавяне на програмите за връщане на пазара на труда на неактивните лица и за 9 месеца били активирани близо 25 000 българи, които години наред не са търсили работа. Наваксано е било и забавянето на обучителни програми за работещи и безработни. „Четири години беше забавена възможността работещите граждани и безработните лица да придобият достъп до обучение за дигитални компетенции. Това беше наваксано и на 21 декември миналата година обявихме процедурата – в рамките на две години половин милион българи могат и вече имат достъп до безплатно обучение на сайта на Агенцията по заетостта", обясни министърът в оставка. 

Тя каза, че не е получавала оценка за работата си, но имала прекрасен диалог и с Мария Габриел, и с Николай Денков. "Разговаряхме, те знаят всички мерки в нашата управленска програма, без една те се движат без забавяне, така че ние имаме пълно изпълнение на нашите цели. На този етап нямам индикация, че има неудовлетворение от резултатите, които постигаме“, каза още Иванка Шалапатова.

Още по темата