Медия без
политическа реклама

Не е шега: Силистренската селищна система протестира за Шенген

Местният общинският съвет настоява за погранична реакция на България и Румъния

21 Дек. 2022
Силистра - хубав край, хубави общински съветници, хубави декларации.
Сайт на община Силистра
Силистра - хубав край, хубави общински съветници, хубави декларации.

Общинският съвет в Силистра ще приеме утре като първа точка от дневния ред протестна декларация срещу отказа на Нидерландия и Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген - такава новина съобщи тази вечер БНР.  Документът е внесен от председателя на органа Мария Димитрова, уточни още радиото.

Макар новината да звучи шеговито, се оказа, че декларацията е самата истина. Видно от сайта на местния парламент, тя дори съдържа предложение за своеобразно погранично неподчинение на България и Румъния. В нея се казва: "Общински Съвет - Силистра (...) категорично възразява България и българските граждани да бъдат третирани от конкретни страни членки на ЕС като второстепенни граждани на съюза (...) Това поредно отлагане на присъединяването на Република България към шенгенското пространство е ярка дискриминация по политически признак и драматично намалява потенциала за търговия и туризъм в целия североизточен край на страната. Ето защо, като протест и реакция към явната несправедливост от наложените ни от страна на Нидерландия и Австрия ограничения, предлагаме и настояваме Народното iъбрание на Република България, заедно с Парламента на съседна Румъния да предприемат действия и законови промени свързани с двустранното отваряне на границите между нашите две съседни страни и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния. (...) По този начин, България ще демонстрира отношението си към явната дискриминация и лицемерно отношение към една добронамерена, коректна и лоялна страна членка на ЕС, каквато се считаме".

На хвърлей от Силистра е Тутракан. Малкият град е в област Силистра. А фолклорът до днес разнася как тутраканската селищна система обявила навремето за враг №1 американския президент Роналд Рейгън. Има ли общо старата история с настоящата, няма ли, не се знае. Известно е само, че едни селищни системи си отиват, други идват, а враговете остават.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата