Медия без
политическа реклама

Напуснал ДПС кмет го сполетяха арест и отстраняване

ВАС касира кметския вот в Омуртаг заради манипулации

08 Март 2024
FB/Инж. Ешреф Ешрефов
Ешреф Ешрефов

Намиращият се под домашен арест кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов бе свален от поста. Това засега е финален епизод от бурна сага с него през последната година. Два мандата след 2015 г. Ерефов представляваше ДПС. На последните местни избори обаче се яви чрез НДПС.

Миналата година той напусна ДПС заради подредбата на листа за парламентарните избори през 2023 г. Според "Капитал" напускането е заради несъгласие с второто място за Имрен Мехмедова, чийто баща е собственик на месокомбината в Свищов - фирмата, откъдето Делян Пеевски откри предизборната си кампания за парламентарния вот през ноември 2021 г. Ешрефов бе преизбран сега през есента като кандидат на НДПС с 51.1% на първи тур. Изборът бе обжалван от ДПС заради манипулации, а административният съд в Търговище касира  вота. Успоредно, преди 2 седмици, кметът и баща му бяха арестувани при акция вкупом на ДАНС, МВР, КПКОНПИ и софийската прокуратура. Причина бе разследване за обществени поръчки за дърводобив - фирмите, спечелили конкурсите, наемали като подизпълнител фирмите на баща му. При ареста Ешрефов се почуства зле, като се съобщи за инфаркт или микроинсулт. Пpeди ceдмицa той не се яви в съдебна зала. Но съдът прие, че медицинските документи не удостоверяват невъзможност да се яви. На новото заседание преди 2 дни му бе наложен домашен арест.

А днес дойде развръзката по обжалването на преизбирането му. ВАС потвърди решението на съда в Търговище за касиране. Според магистратите има грешка в протокола - реалните гласове за Ешрефов са не 5117,  а 4759 -  с което не минава 50% на първи тур.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?