Quantcast
Над 170 000 пенсии могат да бъдат преизчислени заради втория стълб | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Над 170 000 пенсии могат да бъдат преизчислени заради втория стълб

От 1 септември влиза в сила нов коефициент на редукция на основната пенсия, напомни НОИ
4 651
 Илияна Кирилова

Над 170 000 пенсионери могат да поискат преизчисляване на основната си пенсия с нов, по-нисък коефициент на редукция. Това са хора, родени след 1959 г. и осигурени в универсален пенсионен стълб, които заради това осигуряване вече получават пенсия в намален размер от НОИ. Причината за новата възможност за преизчисление на пенсията е влизането в сила на разпоредби, с които от 1 септември ще има нов механизъм за определяне на този коефициент на редукция. За влизащите в сила промени в Кодекса за социално осигуряване напомни днес Националният осигурителен институт.

Основната пенсия на осигурените в универсален фонд се намалява заради отчислението на 5% от осигуровката за пенсия към втория стълб. Коефициентът на редукция е около и над 20%, въпреки че от години експерти намират този процент за несправедливо висок. Миналата година, с регламентирането на фазата на изплащане от втория стълб, депутатите най-после въведоха в кодекса разпоредби, с които намалението на основната пенсия трябва да влезе в по-нормални граници. Точен процент не е посочен никъде в нормативната уредба, но според заявките на управляващите той трябва да е 9%. "Ефектът от преизчисляването на отпуснатата пенсия е строго индивидуален и както изчисляването, така и намалението на индивидуалния коефициент зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните периоди на осигуряването", изтъкват от НОИ.

Първата по-голяма вълна пенсионери с две пенсии предстои тази есен, като това ще са жени, родени през 1960 г. Именно заради тях коефициентът на редукция се променя от 1 септември. В момента обаче има 172 226 вече отпуснати пенсии от НОИ, които се изплащат в намален размер заради осигуряване в универсален фонд. Това са хора, които още не получават втора пенсия - нейното изплащане започва при навършване на възраст за пенсиониране в трета категория труд, но междувременно са имали право на ранно пенсиониране от НОИ или получават инвалидна пенсия.

Тези над 170 000 пенсии могат да бъдат преизчислени с по-малък коефициент на редукция, като това ще става по желание на пенсионера - за целта той трябва да подаде заявление до НОИ. Срокът за това е 30 септември 2022 г. Прави впечатление, че осигурителният институт няма да прави това преизчисление автоматично, както вече подхожда към пенсиите на работещите пенсионери.

Въпреки че целта на преизчислението е да увеличи размера на основната пенсия, от НОИ предупреждават, че в масовия случай очакванията няма да се оправдаят. Повечето намалени пенсии са за инвалидност поради общо заболяване - 151 246 от всички. Почти 70% от тях (105 549) са в минимален размер и преизчислението едва ли ще доведе до промяна, тъй като то се прави с действителния размер на пенсията, а той е по-нисък от минимума. В някои случаи промяна ще има, но тя ще е съвсем малка.

При пенсиите за осигурителен стаж и възраст с намаление на индивидуалния коефициент, които са 15 134, изплащаните в минимален размер пенсии са 1503 или малко под 10 на сто, поради което ефектът от преизчисляването за тази група пенсионери ще е по-осезаем.

Още

Омбудсманът предлага на парламента 6 стъпки за по-справедливи пенсии

15.01.2022

2062
Само едно е ясно за пенсиите след юни - увеличението с 6,1%

13.01.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

4706
Нейков: Спрете универсалните добавки към пенсиите

12.01.2022

27699