facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Националният щаб ще засили PCR тестовете

4 смъртни случаи и 19 новозаболели са регистрирани през изминалото денонощие в България
1 793
 Илияна Кирилова
Тодор Кантарджиев

Националният оперативен щаб смята да увеличи изследванията за COVID-19 с PCR тестове. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, член на щаба. Той отчете, че до момента в България са направени над 60 000 изследвания с PCR тестове. "В никакъв случай не трябва да се намаляват изследванията, тъй като всички единични случай, т.нар. клъстъри, трябва да се хващат по-рано, за да се ограничават и локализират", посочи той. Ще се акцентира при тестовете върху болничните заведения и РЗИ, където съществува по-висок риск от заразяване.

Данните за изминалото денонощие показват, че в страната има 19 нови случая (от общо 1220 изследвания), като девет от новозаболелите са настанени в болница. Девет от всички нови случаи са от Ямбол, като там четирима души са оставени на болнично лечение. В София има четирима нови болни с COVID-19 - двама оставени в болница и двама на домашно лечение. Сред новозаболелите има дете на 14 години от Сливен и бременна на 39 г., но нямало опасност за жената и плода.

Регистрирани са и четири нови смъртни случая в следствие на новия коронавирус, с което починалите вече са 144-има. Мъж на 78 г. е починал в Пета градска болница в София, като той е бил без придружаващи заболявания. Останалите случаи са на мъж на 78 г. в Сливен (с диабет и исхемична болест на сърцето), жена на 66 г. от Пазарджик с диабет, която е починала в пловдивска болница и мъж на 62 г. в Стара Загора с аденом на простатата.

"Навлизаме в етап на угасване на епидемията и относително намаляване на нови случаи", отчете проф. Кантарджиев. Той подчерта, че броят на излекуваните продължава да е в пъти над новозаболелите (за вчера - почти два пъти повече). Новоизлекуваните са 33-ма, 31 от тях от София, а излекуваните вече са 44% спрямо заболелите. В болници или на пряко медицинско наблюдение по домовете си са 1271 души.

Има нов регистриран случай на заболяло медицинско лице - сестра от Сливен. Така вече има 259 болни от медицински национал, или 10% от общите случаи.

"Малкото случаи в последните дни се дължат на това, че народът разбра мерките, спазваха ги на над 90% от населението и не се поддаваха на манипулативни информации", коментира още проф. д-р Тодор Кантарджиев.

5053 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 99 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 58 (1.1%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 45 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 465, от които 12 (2.6%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни. 

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

12 души починаха от COVID-19 у нас за второ поредно денонощие

12.08.2020

Обновена

4260 22
Кантарджиев: Смъртността от Covid-19 очаквано се увеличава

12.08.2020

2133 18
Тенисистка №1 на България: Бях опитно зайче в Италия заради COVID-19

11.08.2020

4596 6

Коментари

riapa

1,56% за днес. Вчера бяха 1,73% .

труфалдин

днес беше леко злобен, предполагам не заради добрите резултати, а защото вчера се появи проф Костов и скромно каза, че почти няма никакви последствия от вируса за прекаралите. 

Gautama
снимка на Gautama

Сигурно уважаемия професор Костов реално е лекувал някой с тежка форма на Ковид и вади заключения от личен опит. Може и да е прав.......но аз имам познат лекар, който е "първа линия" в голяма софийска болница  и според него всички, които карат болестта тежко, ще останат с трайни последици за здравето - не само намалена функция на белите дробове, но и възможни увреждания на много други органи.

Естествено, не трябва да се плашим - както вече знаем (а и моя ДОК потвърди) - рядко се развива тежка форма на болестта.

Джиджи

днес беше леко злобен, предполагам не заради добрите резултати, а защото вчера се появи проф Костов и скромно каза, че почти няма никакви последствия от вируса за прекаралите. 

И кво, Костов ли му е виновен на проф. Кантарджиев за това?! 😂

 

Да ти имам логиката!!! 💩👺💋

'FranceskRivalta'8

Gautama, познатият ти лекар не е добър лекар, защото не е запознат с патологоанатомичната картина на инфекцията, поради изричната забрана да се правят патологоанатомични експертизи на починалите през периода на психозната инфодемия.

Има патологоанатомични заключения, че SARS-CoV-2 поразява ендотела на кръвоносните съдове, причинявайки съсиреци ...

Каубой
снимка на Каубой

Ако познавате професор Кантарджиев лично, няма да пишете това. Той е оригинална личност.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

"Малкото случаи в последните дни се дължат на това, че народът разбра мерките, спазваха ги на над 90% от населението и не се поддаваха на манипулативни информации", коментира още проф. д-р Тодор Кантарджиев.

 

Това е морковче. Кога да чакаме тоягата?

geni1

Дръжте така ситуацията момчета !

Колкото по бедни стават хората, толкова повече от тях ще се съгласяват да напишете в смъртния акт починал от COVID-19 !

 

В абсурдна държава живеем !

Miranda
снимка на Miranda

Вчера обиколих доста места. Навсякъде мерките се спазват. Хората у нас наистина се оказаха разумни. Няма друго обяснение за ниската заболеваемост и смъртност у нас, като се сравняваме със страни, които са като нас. Явно е, че мерките дадоха резултат, а получаването на информация от първа ръка, действа успокоително. Но е тъжно - и в институциите, и в магазините, и в заведенията . Хората щъкат насам-натам, но толкова е тихо. Кафето на закрито го пих сама, почти по обедно време, когато иначе вътре гъмжи от народ. Сега - сама. В плюс е това, че сменях три превозни средства и ползвах седалка. В друго време - почти невъзможно. Иска ми се по-бързо да се завърнем към предишния си начин си на живот.

скът

А аз обикалям доста места от доста отдавана и виждам, че мерките масово не се спазват, дори, когато се водят задължителни (пазарчета, квартални магазини)... И народът ВЪПРЕКИ това не ще да мре. Дали причината не е в IQ-то?

'FranceskRivalta'8

http://afera.bg/wp-content/uploads/2020/05/MUT556.jpg

Неадекватният Глашатай на Смъртта издаде класифицирана информация:

          Мутафчийски:

„България е получила нота от НАТО за подготвяне на всички здравни военни заведения за втори удар от епидемия от коронавирус. Вчера зам.-директор на СЗО каза не празнувайте, а се организирайте. В този дух е тази нота от Алианса – да се подготвят военните здравни формирования за следващ удар“, каза проф. Венцислав Мутафчийски.
Той заяви категорично, че няма да разкрие повече, защото информацията е класифицирана.“

 

 

Закриват военно-полевите болници в Пловдив и Русе

   https://frognews.bg/novini/zakrivat-voenno-polevite-bolnitsi-plovdiv-ruse.html

От днес спортните залите ”Колодрума” в Пловдив и „Арена“ в Русе няма да са военно-полеви болници, а се връщат към обичайното си предназначение.

 

Aniki

 Няма друго обяснение за ниската заболеваемост и смъртност у нас, като се сравняваме със страни, които са като нас.

 Има друго обяснение и то е, че истерията беше силно преувеличена което дойде дюшеш на така или иначе истерясалите хипохондрици и те обгърнаха идеята, че са спасени. Със същия успех коментарът ти може да започне така:

 

Вчера обиколих доста места. Навсякъде липсваха крокодили. Човекът който пръскаше сол срещу тях явно си е свършил работата. Хората у нас наистина се оказаха разумни(not).

 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Националният оперативен щаб смята да увеличи изследванията за COVID-19 с PCR тестове. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, член на щаба. Той отчете, че до момента в България са направени над 60 000 изследвания с PCR тестове. 

Идеята на Кантарджиев да засили тестването е добра. Но ще трябва да се откажем от крайната цел: затихване и край на епидемията. И съответно от добър летен туристически сезон. Ще видим кой здрав разум (медицинския или туристическия) ще надделее.

Harvy

Трябва си! Малко мрът, даеа и матрляла!

Сгугню
снимка на Сгугню

Националният оперативен щаб смята да увеличи изследванията за COVID-19 с PCR тестове. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, член на щаба.

Кантарджиев не каза това. Каза, че няма да се намаляват тестовете, което не означава, че ще се увеличат. И това за ненамаляването сте го казали след това.

 

Днес бройката е увеличена спрямо предните дни, което, както стана ясно, дължим на Ямбол, най-вероятно наедна определена махала и един определен етнос там. Които махала и етнос протестираха наскоро, че били изолирани, душиците те.

Джиджи

Клъстер в Ямбол ❗️❗️❗️

 

😉

KTP

Бе то добре че се развали времето и стана студено, че хората се затвориха отново по къщите си и се изпоразболяха, та пак има нови случаи дето търсят болнична помощ и им правят тестове... иначе ако беше топло като в средата на Май, едно такова около 30 градуса, като нищо щеше да им умре Ковида и не знам тогава какво щяха да измислят за да ни плашат. 

За една бройка закърпиха положението, но за сега, щото лятото си идва, няма мърдане, цирка просто ще свърши. 

'FranceskRivalta'8

👍

По същия начин се "спасиха" и "епидемиите" от свинския грип през 2009 г. ( щамове, свързани с огнищата на т.нар. „свински грип“, открити сред грипните вируси серотип C и подтипове серотип А, включват H1N1, H1N2, H2N1, H3N1, H3N2 и H2N3), SARS и  MERS.

Епидемичната история се повтаря ...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

цирка просто ще свърши. 

 

Няма как да свърши! От това хоро пускане няма. Не могат да кажат "вирусът изчезна". Защто знаят, че си остава като всеки грип. Затова още месеци наред ще ни съобщават ежедневно колко са открили. А като знаем, че вирусни заболявания си върлуват през цялото време на годината, летни, зимни, есенни и секви грипове - как ще се измъкнат? Видя се, че хората вече не купуват байките за "втора вълна".

Дежурния

Май за диванните бойци тези брифинги са като слънцето и въздуха за всяко живо същество. 👀

Джиджи

👍👏

 

Без значение, дали е Кантарджиев или Мутафчийски ... 😂

KTP

Джиджи

👍👏

 

Без значение, дали е Кантарджиев или Мутафчийски ...

Аз просто не обичам да ме лъжат, без значение дали е Кантарджиев или Мутафчийски... или Горанов, или Борисов... 

 

Slava
снимка на Slava

5

Вт., 02/06/2020 - 09:00 (нов)

Miranda

 

Поне още година животът ни няма да се нормализира.

 

13

Вт., 02/06/2020 - 10:11 (нов)

Дежурния

Май за диванните бойци тези брифинги са като слънцето и въздуха за вяко живо същество. 👀

 

Оредяха. Отидоха да отварят хотелите, ресторантите, магазините си.😂

скът

Дааа.. и както наскоро каза (припомни) Мангъров: Ако ги нямаше тези прословути PCR-и кой и как щеше да разбере, че "имаме проблем"? 

A дали ТОВА не беше Втората (n-тата) вълна?

'FranceskRivalta'8

Националният щаб ще засили PCR тестовете

Странно заглавие: как се засилва един тест, пък и бил той  PCR тест?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Заформя се нов  "клъстър" ( епидемично огнище) в болница. Жалко, че утре няма да е дежурен кантарджията и няма да може да ни обясни, с разпокъсаните си мисли и думи, какви успехи е постигнал последното денонощие в затихването и ликвидирането на корона епидемията.

Влез или се регистрирай за да коментираш