facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МВР започна да арестува за всяване на паника

Гранични служители заловиха турски гражданин с 250 000 медицински маски
Обновена
7 836
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

ДАНС и МВР са задържали в Пловдив мъж по обвинение, че е всявал паника като е разпространявал в интернет невярната информация, че в учебно заведение в града има сто души, заразени с коронавируса, а ръководството на учебното заведение криело това. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той определи случая като подривна дейност и мимоходом обяви, че в лицето било намерено и малко количество наркотични вещества. 

По-късно БНТ съобщи, че арестуваният е студент от Медицинския университет в Пловдив. Той е задържан за 24 часа за разпространяване на невярна информация за укриване на болни от коронавирус в учебното заведение, потвърдил началникът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. Задържаният мъж е на 22 години, роден е в Бангладеш и е гражданин на Великобритания.

В социалната мрежа на Медицинския университет той е публикувал невярна информация, че е присъствал на заседание на ръководството на учебното заведние, на което е станало ясно, че има над 200 заразени, някои от тях студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие. Полицията е претърсила дома на студента, като в задържания е намерено малко количество марихуана. За случая са уведомени Районната и Окръжната прокуратури в Пловдив.

Друг чужденец - турски гражданин, пък беше задържан от гранични служители на ГКПП Капитан Андреево. В товарния автомобил, който той управлявал, българските граничари открили 250 000 защитни медицински маски, които са били иззети, а на нарушителя е бил съставен акт.

 

ПРОСЛЕДЯВАНЕ

Вътрешният министър предупреди, че МВР следи ситуацията с коронавируса и онлайн, и офлайн. Над 400 души са под карантина в цялата страна, като за проверката на спазването им е наложена пълна мобилизация на МВР за проверки, които стават през телефон, и на място в домовете на хората, добави Маринов и призова всички да спазват правилата, защото санкциите са много тежки.

Той съобщи, че вече са образуавани 7 досъдебни производства за нарушаване на карантината. Едни са с положителна проба, други са пристигнали от рискови дестинации. Пет от разследванията са в София, а другите две са срещу един човек в Монтанско и друг във Варна, допълни Маринов.

Карантината е в домовете им, няма как да ги задържаме и изпращаме по арестите. Полицаите, които извършват тези проверки, имат защитни облекла и маски, а тези служители на МВР, които работят в заразена среда, имат и защитни костюми, увери министърът на вътрешните работи.

Призовавам гражданите да ни сигнализират, когато видят гражданин, който е под карантина, а се разхожда навън, уточни министърът. Мисля, че хората разбраха, че случващото се е извънредно, и трябват извънредни мерки, добави още той.

На въпрос дали трябна да бъдат въведени и по-сериозни мерки, както предложи началникът на ВМА ген. Мутафчийски, Маринов отговори, че опасността е реална, въпреки че хората не я осъзнават. „След изказването на ген. Мутафчийски в събота вечер, хората явно разбраха сериозността на положението, и излизат по-малко, а и не задръстват супермаркетите, защото храна има“. 

В ежедневна комуникация сме със собствениците на големите хранителни магазини, както и с министъра на икономиката, като с тях следим дали има напрежение пред хранителните магазини, затова там има патрулки и те няма да бъдат изтеглени, съобщи Маринов.

В ромските махали, известни с големите си сватби, мерките на карантината се спазват с по-голям контрол, допълни министърът. Маринов призова хората да мислят рационално и да не отварят вратата на апартамента си на хора, които искат да го дезинфекцират, защото това е измама.

 

ПРЕПОРЪКИ

МВР публикува препоръки към гражданите за предпазване от правонарушения:

Като основно правило се препоръчва: „Винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв повод!”

 

Останалите препоръки:

 

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СОБСТВЕНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ

ИЗМАМИ

Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции, бъдете бдителни! 

Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса!

Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи!

Матрицата при телефонните измами е една - по телефона искат пари, схемите са различни. 

Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса 

 

ПРИМЕРИ:

Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени. 

Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Опитайте се да запазите самообладание! Подчертаваме - към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от covid-19 – онлайн или в магазин. 

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112!

- игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.! 

- в случай на  посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти. 

При съмнение за опит за неправомерни действия,  позвънете на тел.112! 

 

КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ

- Използвайте предимно електронни начини на плащане(банкови карти);

- Не носете в себе си големи парични суми;

- Не съхранявайте големи парични средства в домовете си; 

 

КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ФИРМИТЕ

- Не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми - по възможност ги  депозирайте в банкови институции;

Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти;

- Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми;

- В работещи търговски обекти, при необходимост да бъдат наети допълнително лица за осъществяване на охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.

 

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

- Обръщайте  внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;

- Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.

- Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях

 

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ

- Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение; 

- Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.

- Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;

-  В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата – /ИАЛ/, Комисията за защита на потребителите – /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти – /НСЦРЛП/, или  подайте сигнал на тел.112.

78

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Противоепидемичните мерки: Хиляди проверки, малко нарушители
Нидерландия извади България от списъка на безопасните държави

16.07.2020

6196 19
Маринов: Когато полицията използва физическа сила, тя не бие

15.07.2020

Обновена

6545 36

Коментари

Страници

Илиан Мавров156...

Ако почне от "Дондуков" 1 няма да сбърка.Най-голямата паника се всява точно от там-като казват "няма страшно!" населението го разбира наобратно и юруш на магазините.

Джиджи

населението го разбира наобратно и юруш на магазините.

Ами, да не го разбира "наобратно" ... 😅

mustak

Ами те моменталически трябва да окошарят ГМР!

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ден пети. Още двайсет и пет дни. Правителството се докопа до безотчетни пари и усети че е попресолило манджата. Почнаха арести на паникьори. Късно е- лемингите се втурнаха към Океана.

Да видим утре каква ще е сценката.

Каубой
снимка на Каубой

Да напомня, че бесните кучета се отсрелват на място. Лева свърши с поздраФ от чичко жо пикел.

Та тъй... с любимия тро$$$и

Джиджи

Да видим утре каква ще е сценката.

Същата!!! 😊😜💃

Диагностик

Има 3 сайта за производство на фалшиви новини. Авторът им е един и същ. 

dream team
снимка на dream team

Pik?

Каубой
снимка на Каубой

Ах, не беше ли един водещ...гаварит мардар? :))

Sine_metu

Жириновски предложи на Думата да върнат разстрела за интернет-терористите. Малко крайно е, но има много смисъл.

У нас не е лошо да се помисли за постоянна защита на подрастващите. Достъп до акаунтите извън образователните - само на пълнолетни. Тъпчем гуши всякакви, а лапетиите не знаят какво е книга.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Владимир Волфович едва ли ще е толкова краен, като Вас, уважаеми. Освен това надценявате книгата. Светлият пример на премиера анулира всякакви аргументи в тая посока.

Sine_metu

Премиерът ни е светъл пример за безчет неща, но съгласи се, че не е слънце да огрее всяко кътче на човешката душа.

Ако нема рима, удари ма :)

Бронщайн
снимка на Бронщайн

В сучаят огря тъмните ти ъгълчета.

Sine_metu

Ти като реинкарнация на Лейба Давидович би трябвало по-добре и от мен да знаеш, че мерките за социална защита, дори и „висши“, не могат да са тъмни.

devane

А Тиквун и другите подобия на хора, които всяват паника постоянно от телевизора кога?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Троцки е псевдоним.Просто ми писна от цитиращите Вацев, нарочил и неокони за троцкисти. Вгледай се във фотото.

Sine_metu

Пон., 16/03/2020 - 10:42 (нов)

Бронщайн

Троцки е псевдоним.Просто ми писна от цитиращите Вацев, нарочил и неокони за троцкисти. Вгледай се във фотото.

 

И без да се вглеждам, виждам, че не е на Троцки. Сталин или Горки. Похвално е. Народен поет на Грузия и велик руски писател.

Още повече. Значи разбираш страшната сила на словото.

Тогава, о, неразумни? Защо не вникваш в каквото казвам? Свято право е на всеки да пише каквото ще, стига да не нарушава закона. Още по-свята нужда е да бъдат защитени неукрепналите умове.

 

Вольфович е за пикантност :)

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Дума дупка не прави.Без Бог, без господар. Заради страхът си да свръховластяваш некомпетентна, корумпирана и тъпа пасмина е огромна глупост.Няма как да размениш свобода срещу сигурност. Освен ако не мечтаеш за сигурността на роба-говорещ инвентар.

 

А така става с уж временните извънредни мерки.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Да видим къде и как.

1.Китай. Карантината в производствена република Китай си е перманентна мярка. Болничните за грип са заплаха за производството и експорта.Затова почти всяка година отделни области или градове се поставят под ТОТАЛНА карантина при минимални съмнения и риск.Миналата година отцепваха заради SARS градове с размер на средна евродържава, преди две-заради два случая на бубонна чума отцепиха население два пъти България. Отделно "карантини" в синзян-уйгурският автономен район при всяка пиратка. В политическо отношение си остават тоталитарна държава с невероятната способност за светкавична и брутална мобилизация.

 

Да погледнем Европа.Оставям настрана зстаряването - от там високият процент "рискови" (които са си рискове и при обикновен грип, съседката е едно нежно и симпатично бабе на 92 с вид на глухарче заради бухналата си изтъняла бяла коса.Само чака да я духне вятъра- определено зимата трябва да се пази), но интерес представлява затъналата в дългове и мигранти Италия. Дали съвпаднаха вълните на грип и новинката е интересен въпрос-в момента всяко усложнение е "корона". Едновременно с това "националистите" изведнъж като че ли си решиха проблема както с дефицита, така и мигрантите.

В Гърция, Испания покрай "вируса" като че ли и те си решават проблем с мигранти и задлъжнялост.В задлъжняла Фрамция Макрон нямаше проблем да струпа 1000 полицаи за да разгонят 300 жълти жилетки.В името на карантината.

Ние- видяла жабата че подковава вола....а и да докопаме някое евро .

 

Едновременно с това Муктата дава в друга стая (при това загрижен като всеки лекар- няма безопасен грип) интересни данни за леталността в Севера.В някои страни е 0 процента.При други- пак около и дори под тази при сезонен грип.

 

Интересното е че "епидемията" заприлича и на "непазарна бариера" в търговската война САЩ-Европа, САЩ-Китай.

Каубой
снимка на Каубой

хо-хо. Анархисти и батко Махно? :)

Luft hans

Бронщейн, ще се радвам ако леталноста е наистина около 0, но нека да говорим след 6 седмици около края на април. В момента едва започва да се разкрива експоненциалната част на кривата. Още не можем да го осъзнаем, защото човешкия мозък възприема линеарни процеси.

Ако обаче не сте прав много от апартаментите в моя блок ще опустеят. Всички са на средна възраст от 80 плюс въпреки че до болницата са не повече от 250 метра.

Sine_metu

Пон., 16/03/2020 - 11:10 (нов)

Бронщайн

Дума дупка не прави.Без Бог, без господар

 

Кухи фрази. Затова не разбираш. Няма да те убеждавам, сам ще разбереш.

Ще ти възразя за овластяването на пасмината. И двете бързо се оттичат, ала пораженията върху младите умове са задълго, не знам дори дали са поправими. Помията, която се лее в душите им от телефончетата, е възможно най-тежкото ментално увреждане. Пазим ги от пресичане на червено, а не ги предпазваме от умствена и душевна инвалидност.

 

Хулиган

Ако кажа, че Министерският съвет, начело с премиера е шайка крадливи некадърници, това може ли да се квалифицира, като повод за паника?

Или ще се възприеме като съобщение за форсмажорно обстоятелство, с което населението ще трябва да се примири...

http://www.drago.info/index.php/2018/09/11/falshivata-novina/

Каубой
снимка на Каубой

За премиера не зная. Има обаче интересни съвПадения. г-н Андрей Делчев 

ПОЗИЦИЯ

Управляващ съдружник

ДАТА НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

От основаването на дружеството - 1997

E-MAIL

[email protected]

ОБРАЗОВАНИЕ

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Магистър по Право, 1985

КУРСОВЕ

Защита на конкуренцията - Франция
Публична административна реформа – Великобритания
Конституционно право на Гърция – Гърция
Публично-частно партньорство - България
Обществени поръчки – България

ЧЛЕНСТВА

Член на Софийска адвокатска колегия
Арбитър в Международния Търговски Арбитражен съд – София
Председател на Българската петролна и газова асоциация
Член на Университетския съвет на Американския университет в България

и Удобно се премълчава, как беше юристконсулт на Оня минСъвет без ден практика?

После, вижте... и сега изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация  Андрей Делчев. 

та тъйъ. наше куче, нали?за него ни вопъл, ни стон.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Същото чувах когато бях непълнолетен

 

 

Mлaдитe ca oпъpничaви, бeз пocлyшaниe и yвaжeниe ĸъм пo-cтapитe. Oтxвъpлят иcтинaтa, нe пoчитaт oбичaитe. Hиĸoй нe ги paзбиpa, a и тe нe иcĸaт дa бъдaт paзбpaни.

(нaдпиc в гpoбницa нa фapaoн, пpeди пoвeчe oт 5000 гoдини)
Taзи млaдeж e paзвpaтeнa дo дънoтo нa дyшaтa cи. Mлaдитe xopa ca лyĸaви и нexaйни. Hиĸoгa нямa дa зaпpиличaт нa млaдeжитe в минaлoтo. Ceгaшнoтo млaдo пoĸoлeниe нямa дa мoжe дa cъxpaни нaшaтa ĸyлтypa.
(Дpeвeн Baвилoн, пpeди 5000 гoдини)
Cвeтът дocтигнa ĸpитичecĸи cтaдий. Дeцaтa вeчe нe cлyшaт cвoитe poдитeли. Oчeвиднo ĸpaя нa cвeтa нaближaвa.
(Дpeвeн Eгипeт, пpeди 4000 гoдини)
 Щe изгyбя вcяĸaĸвa нaдeждa зa бъдeщeтo нa нaшaтa дъpжaвa, aĸo днeшнaтa млaдeж yтpe взeмe в cвoи pъцe yпpaвлeниeтo нa cтpaнaтa, зaщoтo млaдитe ca нeпoнocими, нeвъздъpжaни, пpocтo yжacни.
(Xeзиoд, Дpeвнa Гъpция, пpeди пoвeчe oт 2000 гoдини)

https://www.kidsbg.com/2013/03/kakvo-kazvat-drevnite-za-detsat/

 

 

https://istorianasveta.eu/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/ct-menu-item-3/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B8%D0%BC/134-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0.html

 

 

https://liternet.bg/publish5/hbotev/proza/tempora.htm

 

Sine_metu

Пон., 16/03/2020 - 11:44 (нов)

Бронщайн

Същото чувах когато бях непълнолетен

 

 

Mлaдитe ca oпъpничaви, бeз пocлyшaниe и yвaжeниe ĸъм пo-cтapитe. Oтxвъpлят иcтинaтa, нe пoчитaт oбичaитe. Hиĸoй нe ги paзбиpa, a и тe нe иcĸaт дa бъдaт paзбpaни.

(нaдпиc в гpoбницa нa фapaoн, пpeди пoвeчe oт 5000 гoдини)
Taзи млaдeж e paзвpaтeнa дo дънoтo нa дyшaтa cи. Mлaдитe xopa ca лyĸaви и нexaйни. Hиĸoгa нямa дa зaпpиличaт нa млaдeжитe в минaлoтo. Ceгaшнoтo млaдo пoĸoлeниe нямa дa мoжe дa cъxpaни нaшaтa ĸyлтypa.
(Дpeвeн Baвилoн, пpeди 5000 гoдини)
Cвeтът дocтигнa ĸpитичecĸи cтaдий. Дeцaтa вeчe нe cлyшaт cвoитe poдитeли. Oчeвиднo ĸpaя нa cвeтa нaближaвa.
(Дpeвeн Eгипeт, пpeди 4000 гoдини)
 Щe изгyбя вcяĸaĸвa нaдeждa зa бъдeщeтo нa нaшaтa дъpжaвa, aĸo днeшнaтa млaдeж yтpe взeмe в cвoи pъцe yпpaвлeниeтo нa cтpaнaтa, зaщoтo млaдитe ca нeпoнocими, нeвъздъpжaни, пpocтo yжacни.
(Xeзиoд, Дpeвнa Гъpция, пpeди пoвeчe oт 2000 гoдини)

https://www.kidsbg.com/2013/03/kakvo-kazvat-drevni...

Не бегай по тъча. Не говорим за вечните оплаквания от младежите, лично аз не само съм съгласен да са „непослушни, непоносими, невъздържани, просто ужасни“, поощрявам го. Искам го, понеже всичко това е естествено и здравословно, просто задължително за разчистването на предразсъдъците и заблудите от предишните поколения.

Говорим за явление ново - информационна интоксикация, която лишава младите от критичен поглед и самостоятелно мислене, от ментален имунитет, ако щеш, като на всичко отгоре им трупа и нови токсични отпадъци към нашите

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ква интоксикация? Като гледам тоталното изперкване поркай ковида- да съдим пуберите е последното което ми иде наум.

Sine_metu

Да, щото на мен е първото. Точно пуберите

Желязко Желев

                    Преподавателка в час ни разказваше случай в самолет когато започнали да ги инструктират какво да правят когато самолета се приводни.Мъжете започнали да се припотяват.Колега се обади,че това е така защото

жените не осъзнавали какво им предстои долу при акулите.

                     Влачи изпита две години.Накрая нещо доценката не била на изпита и мина.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://www.standartnews.com/svyat/szo-vnimanie-ebola-397440.html

 

 

не чувам за забрана на пътувания до Конго

 

https://www.ines.bg/tour_13214.html

 

 

интересно ми е колко са се записали за ексурзията(в Руанда също блокираха райони)

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш