Медия без
политическа реклама

Насред опити за палежи инспектори установиха фрапираща сеч

07 Ноем. 2022
Сайт на ИАГ

Работата в 23 сечища в страната спря днес след проверки на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и ресорните регионални дирекции. Контролната дейност е осъществена на случаен принцип в общо 45 обекта, тоест при повече от половината са установени големи нарушения, съответно са спрени. "Най-фрапиращите случай са констатирани на територията на ДГС Батак, където са спрени дейностите по сеч и извоз в 10 насаждения", уточняват от ИАГ. Нарушения са установени още в районите на  Берковица, Благоевград, Ловеч, Велико Търново и София. Съставени са актове по Закона за горите на отговорните лица.

В част от проверените насаждения е констатирано маркиране на здрава дървесина, видимо без повреди. Друго нарушение, което инспекторите установяват касае дървесина, която е годна за строителна дейност, но във временните складове е сортирана като негодна и попада в асортимент „дърва“. Установена е и сеч на немаркирани дървета.

В дейността си горските инспектори се изправят срещу буквално опасни за живота им изстъпления. Преди три дни ИАГ съобщи, че системен нарушител се опитал да подпали бус с незаконна дървесина. Инспекторите го спрели за проверка и установили, че товарът е немаркиран, липсвал и превозен билет. В момента на проверката мъжът се опитал да подпали буса, заливайки го с бензин, а един от проверяващите също бил залят. Наложило се да бъде упражнена сила.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

сеч, сечища, нарушения

Още по темата