Медия без
политическа реклама

Мъж влиза в затвора за нарушена карантина след съдебен абсурд

Той се оказва невинен пред един съд и виновен пред друг за едно и също нещо

30 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Човек, който е нарушил ковид карантината си, наложена му при влизане в страната, лежи в затвора, осъден ефективно от един съд, макар и оправдан от друг по същия случай. В крайна сметка делото му е възобновено, наложена му е пробация и той е пуснат от затвора. За абсурдния случай разказа адвокат Силвия Петкова във Фейсбук. Тя определя случката като "една кратка история на отдавна започналия разпад на съдебната система".

Историята накратко. Осъденият пребивава трайно в Англия и дори жилището в България, където се води постоянният му адрес, е продадено отдавна. В периода 27 март - 16 април 2020 г. на човека му се налага да пътува за България четири пъти. На летището обяснява, че няма постоянен адрес в България, връща се за време от няколко дни до няколко часа и отсяда за кратко при различни приятели. По това време влизащите в страната подлежат на карантина. Затова и здравните инспектори на летището му казват просто да даде "някакъв адрес", което той прави. След това четири поредни проверки установяват, че той не се намира на този "някакъв адрес", даден, както са го инструктирали здравните власти.

И мъжът е поредният нарушител на карантината, който става клиент на прокуратурата. Образувано е общо наказателно производство за четири деяния, представляващи нарушаване на забраната да напуска "дома си", въпреки че тази забрана нито му е изяснявана, нито е посочена в предписанието за карантина, разказва адвокат Петкова.

Докато тече разследването, делото е разделено на две. Едно от деянията остава в компетентността на Районната прокуратура - Стара Загора, Териториално отделение - Гълъбово. Три от деянията преминават в компетентността на Софийската районна прокуратура. И двете прокуратури внасят обвинителен акт и се стига до съд.

Софийският районен съд оправдава гражданина за трите деяния. Според него няма правновалидни наредба, правило или мярка, които да са нарушени. Като втора инстанция Софийският градски съд потвърждава оправдателната присъда. Градският съд не приема съображенията на районния, но пък според него деянието е малозначително, тъй като човекът не е установен болен и затова обществената опасност на деянието му е явно незначителна.

МВР е обжалвало отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува разследване заради ковид-карантина, нарушена от Бранимир Балачев - варненски адвокат, а сега депутат от ГЕРБ. Това съобщи министерството днес.

Не така смята обаче Районният съд в Гълъбово. Той признава човекът за виновен и го осъжда на 1 година ефективно и 10 000 лв. глоба. Присъдата е ефективна, защото гражданинът е извършил "престъплението" в изпитателния срок на друга присъда - за притежание на акцизна стока - нарязан тютюн. С привеждането в изпълнение на отложеното наказание общият срок лишаване от свобода става 2 години и половина. Окръжният съд в Стара Загора потвърждава осъдителната присъда. В Стара Загора делото е разгледано в отсъствието на подсъдимия, тъй като е нередовно призован, а също и без адвоката му, защото съдът не отчита подадената молба за отлагане на делото, придружена с доказателства за друг предходни насрочен служебен ангажимент, обяснява Петкова.

При определени случаи делата не стигат до върховния съд. Този е такъв, тъй като двете инстанции са единодушни за присъдата. Така тя влиза в сила и човекът е отведен в затвора, за да изтърпи наказанието си. Защитата обаче иска делото да бъде възобновено. "Умишлено, или не, от Районен съд - Гълъбово забавят изпращането на делото до Апелативен съд - Пловдив с около месец - време, през което гражданинът неправомерно е в затвора", обяснява адвокатката. В крайна сметка Апелативният съд в Пловдив възобновява делото и изменя влязлата в сила присъда в частта за наказанието. То става пробация. В деня на обявяването на решението, човекът е освободен. 

"И съм почти сигурна, че единствената причина Апелативен съд - Пловдив само да измени присъдата в частта относно наказанието е, заради опасността държавата да плати много пари на гражданина, ако бъде изцяло оправдан", коментира адвокатката.

души са осъдени през 2020 г. за нарушаване на карантината. Това става ясно от данните, предоставени от Върховната касационна прокуратура на "Сега". Ефективно са осъдени 8 души, 244 са получили условни присъди, а 528 са наказани с пробация.

 

Още по темата