Медия без
политическа реклама

Пилоти на Air France са уволнени след сбиване на борда на самолет

29 Авг. 2022
Pixabay

Двама пилоти на авиокомпания Air France са отстранени след сбиване в пилотската кабина по време на полет Женева-Париж, извършен през юни, съобщи служител на компанията. 

Вестник La Tribune съобщава, че главният пилот и вторият пилот са се скарали малко след излитането на самолета, хванали се за яките, след като единият ударил колегата си. Член на кабинния екипаж е трябвало да прекара остатъка от полета в кабината, за да наблюдава пилотите.

Новината за сбиването се появи, след като френската агенция за въздушни разследвания BEA издаде доклад, в който се казва, че пилотите на Air France не спазват процедурите, свързани с безопасността. Всъщност кавгата между двамата пилоти е най-слабото нарушение на фона на описаните в доклата. През декември 2020 г. се съобщава за изтичане на гориво при полет на Air France от Бразавил в Република Конго до Париж. Тогава пилотите са пренасочили самолета, но не са прекъснали захранването на двигателя, нито пък са сметнали за нужно да кацнат възможно най-скоро, както изисква процедурата за безопасност. Самолетът каца в Чад, но според доклада на BEA двигателят е можел да се е запалил докато стигне до там.

Споменават се три подобни случая между 2017 г. и 2022 г. Тогава пилотите са действали въз основа на собствен анализ на ситуацията, а не на протоколите за безопасност. Air France съобщи, че в отговор извършва проверка по случаите и обещва да следва препоръките на BEA.

Авиокомпанията обаче отбелязва, че извършва хиляди полети дневно, а в доклада се споменават само четири инцидента с безопасността. Пилотският синдикат на Air France настоя, че сигурността е от първостепенно значение и защити действията на пилотите си по време на извънредни ситуации.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата