Медия без
политическа реклама

МП дава на прокурор поръчки за милиони в затворите

Финансовата инспекция е открила договор, според който 1 човек е обработил срещу вредители 8 000 кв.м за 1 час

14 Юни 2022Обновена
БГНЕС

Министерство на правосъдието ще даде на прокуратурата договори за милиони левове в затворите, свързани с доставка на храна, за униформи, за поддръжка на климатици, за дезинсекция. Това стана ясно на брифинг на ръководството на министерството за резултатите от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на 20 обществени поръчки, възложени в периода 2020-2021 г., част от тях точно преди назначаването на първото служебно правителство. Успоредно с това и въз основа на множество сигнали вътрешният одит на Министерство на правосъдието е извършило проверка на договор за изпълнение на доставка на хранителни продукти на едро за нуждите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията (ГДИН). Договорът бил сключен през 2021 г.

При тези проверки са откри множество сериозни нарушения - от процеса на планиране, като се премине през условията за участие в процедурата, сключване на договорите за обществените поръчки и изпълнението на самите договори, твърдят от ръководството на МП. Затова министерството ще сезира прокуратурата и ще поиска от държавното обвинение да извърши от своя страна проверка за наличие на престъпление, както и да се потърси отговорност на длъжностите лица, които са извършвали незаконосъобразни действия.

Правосъдният министър Надежда Йорданова даде няколко примера на поръчки с установени нарушения. „Един от най-фрапиращите случаи е възлагането на изпълнението на договора за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и териториалните ѝ служби за 1,5 млн.лв”,  обяви тя, цитирана от БГНЕС. „Има две подадени оферти, едната е отстранена, съответно остава един участник. При формулиране на изискванията относно екипът, който трябва да изпълнява тези дейности, е нарушена една от наредбите, които казва с каква професионална квалификация трябва да бъдат лицата, които да я извършват”, съобщи правосъдният министър. Йорданова допълни, че при извършване на проверката са установени сериозни проблеми — „платени са изпълнени работи, които предполагат 8 108 кв. м да бъдат отработени от един човек за един час” за вредители. Тя уточни, че например сградата на Министерството на правосъдието (МП) е около 4000 квадрата, което означава, че един човек е обработил два пъти сградата на МП за един час. „Установено е също, че са платени площи, които се твърди, че са обработени, пък те не са обработени”, казва още Йорданова.

По отношение на обществената поръчка за хранителните продукти „ценообразуването е по начин, по който е с надценка над средните цени, т.е. имаме средни цени плюс надценка”. По думите на Йорданова така е конструирана обществената поръчка, че 82% от артикулите достигат в границите на максимално допустимата надценка — 5%. Договорът за тази обществена поръчка е на стойност 46 млн.лв без ДДС, или 55 млн.лв с ДДС. „Обърнете внимание, договорът е сключен за максимално допустимия от закона срок — 5 години”, заяви министърът на правосъдието, като подчерта, че и тук отново има само един участник за изпълнение на обществената поръчка. Йорданова заяви, че условията са направени така, че много трудно може да бъде прекратен този договор. По думите ѝ един храноден на хората, лишените от свобода, се е увеличил значително.

Проблемна била и обществената поръчка за униформи. Отново сключена почти на максимално допустима цена. Подобен е случаят с поддръжка на климатици, при който от девет фирми осем са отстранени. Спечелила фирмата с най-висока цена. 

За строителството на общ затвор в село Самораново, Дупница, вече имаме забавяне на осъществяването на проекта, просто защото там при обявена обществена поръчка за строителството, се е явил само един участник. Това каза от своя страна зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев. Той определи това като тревожно. „Ние бихме желали да има повече участници в обществените поръчки, които се организират от дирекцията на нашето министерство, защото сме убедени, че когато има повече участници, това води до конкуренция, която снижава цената и повишава качеството“, заяви Дечев.  По думите му този затвор е много необходим на нашата държава и на министерството, тъй като той ще доведе до едно по-равномерно натоварване на надзирателите, които са на служба в ГДИН и съответно до по-качествено обслужване и изпълнение на техните задължения. 

Дечев обясни, че в затворите, в които е ходил, за да провери какъв е редът там, един килограм кашкавал струва 23 лева, а един литър олио струва над 5 лева. „Отделно такъв тип действия създават една много нездравословна среда и изключително много засилват скептицизма в потенциалните участници в обществените поръчки“, смята той. По думите му фирми, които биха могли да свършат качествено и в срок работа по една обществена поръчка, знаейки, че в продължение на години е имало такъв тип незаконосъобразни практики при провеждане на обществени поръчки, просто не искат да участват в конкурса. Според него те не виждат смисъл да участват, защото считат, че правилата на играта не са честни. 

Още по темата