Медия без
политическа реклама

МВР пусна "хвърковати чети" да подменят личните документи

До април мобилните групи ще обслужват във фирми и предприятия

20 Яну. 2020
Служители на фирма в Хасково подават на работното място информацията, нужна за смяната на личните им документи.
Снимка: ОДМВР-Хасково
Служители на фирма в Хасково подават на работното място информацията, нужна за смяната на личните им документи.

МВР се опитва да предотврати задаващото се напрежение и струпването на хора пред полицейските управления за смяната на около 2 милиона лични документи тази година. Затова започва да изпраща "хвърковати чети" при служителите на по-големите фирми, за да ги улесни на място при подмяната на документите им за самоличност. Както "Сега" писа, от пролетта се задават хаос и опашки пред полицейските управления, тъй като тогава изтича 10-годишната валидност на лични карти, паспорти и шофьорски книжки на милиони българи. През 2021 г. също трябва да бъдат сменени над 1.5 млн. лични документи. 

В опит да предотврати напрежението вътрешното ведомство стартира засилена кампания по предсрочната им подмяна, като призова хората да го сторят до април-май, когато администрацията не е чак толкова натоварена. Освен на място в полицейските управления, те могат да го направят и по електронен път.

Очевидно призивите не са дали резултат, защото сега МВР включва и "мобилни екипи". В Пловдив, например, новата акция стартира преди няколко дни в комбината за цветни метали край града, където работят около 2000 души. На място на работещите бяха попълнени нужните документи и им бяха взети биотричните им данни, за да бъдат издадени новите лични документи. Целта на услугата е да се намали напрежението по подмяната, обясни Костадин Марков, началник на сектор "Български документи за самоличност" – БДС в Пловдив.

От ръководството на пловдивската областна дирекция на МВР са разпратени писма до всички големи предприятия в града и региона, в които им напомнят за подетата кампания за обновяването на личните документи, както и за възможността да се възползват от мобилните екипи. Освен личните карти и паспортите, при тези екипи могат да се сменят и шофьорски книжки.

Тези "хвърковати чети" обаче ще бъдат на разположение само през януари, февруари, март и април, тъй като след това екипите трябва да са на място в РПУ-тата, за да посрещнат наплива. При нужда се предвижда екипите да могат да работят и през почивните дни.

Само в Пловдивска област през тази година трябва да бъдат подменени над 200 хил. документи за самоличност. От МВР припомнят, че смяната може да стане във всяко районно полицейско управление в областта, без значение от постоянния адрес на заявителя. Очаква се най-натоварен да бъде периодът юли-август, когато се прибират в страната българските граждани, пребиваващи постоянно в други държави. Натоварен период ще е и краят на годината, когато изтича валидността на най-голям брой лични карти и паспорти.

Мобилни групи на МВР работят и в Хасково. Очаква се подобна кампания да има и в столицата, както и в други по-големи градове в страната.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата