Медия без
политическа реклама

МВнР поиска разрешение от Германия за 40 избирателни секции

За предсрочните избори през 2017 г. обаче немските власти позволиха откриването на едва 13 места за гласуване

20 Яну. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Българското външно министерство е отправило молба към германската страна за разрешение да бъдат отворени 40 избирателни секции в 35 немски града за предстоящите парламентарни избори. Това твърди БНР.

Това е безпрецедентно голям брой места за гласуване – за предсрочния вот през 2017 г. германските власти позволиха откриването на едва 13 секции. Традиционно отварянето на секции в Германия е трудно заради разрешителния режим там. Така изглежда малко вероятно, че Берлин действително ще позволи толкова много, особено предвид на извънредната ситуация покрай пандемията.  

Според информацията на БНР в немската столица МВнР търси разрешение за четири секции – три в посолството и една в културния институт.

При положителен отговор от страна на германското външно министерство изборни секции ще има още в Хамбург, Бремен, Бремерсхафен, Магдебург, Дрезден, Лайпциг, Аполда, Ерфурт, Йена, Папенбург, Хановер, Ноймюнстер и Вилделсхаузен. Това са секциите към консулския окръг на посолството в Берлин.

Консулският окръг на генералното консулство в Мюнхен може да отвори секции освен в Мюнхен, още в Щутгарт, Регенсбург, Нюрнберг, Аугсбург, Констанц, Карлсруе, Фрайбург, Манхайм. 

И консулският окръг Франкфурт ще получи секции, освен в самия Франкфурт, също и в Дармщат, Мюнстер, Майнц, Аахен, Дортмунд, Дуисбург, Кьолн, Дюселдорф и Есен.

Още по темата