Медия без
политическа реклама

Мораториумът върху назначенията и сделките ще действа до нов кабинет

Депутатите няма да го ревизират, независимо че в момента е блокирана работата на всички държавни органи

27 Апр. 2021
Снимка: БГНЕС

Всички публични назначения - от висши магистрати до служители в местната администрация, са стопирани до назначаването на служебен кабинет или до избор на редовно правителство. Това се случва заради приетия преди 5 дни мораторуим върху сделките и назначенията на кабинета "Борисов". Идеята на решението, предложено от БСП и от "Изправи се! Мутри вън! (ИМВ), бе да се ограничат злоупотребите с власт и ГЕРБ да не бетонира свои хора в ключови държавни сектори. Но покрай "сухото изгоря и мокрото" и сега са блокирани всякакви конкурси и назначения в законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Въпреки това представители на инициаторите на мораториума коментираха пред "Сега", че ревизия няма да има, тъй като "се вижда, че отиваме към съставяне на служебно правителство и тогава той ще спре да действа". "Съвсем скоро ограниченията ще паднат. Идеята беше да сложим "усмирителна риза" на настоящия Министерски съвет", каза Мая Манолова, председател на ПГ на ИМВ, която е и сред вносителите на проекта за решение.

От левицата също акцентираха, че мораторуимът ще спре да действа съвсем скоро, тъй като се "задава служебен кабинет". Затова и президентът нямало да има проблем с назначението на нова Централна избирателна комисия (ЦИК), например. 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет вече отложи избора на председатели на три районни съдилища. Отложено бе и назначаването на няколко магистрати заради наложения от мораториум върху действия на държавните органи. Всъщност не само на съдии, но и на прокурори и следователи са стопирани назначенията до съставянето на нов кабинет, заради приетия текст, че се налага мораторуим върху "действия на държавните органи избор или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество".

Решението на парламента създава и друг проблем, който е свързан със сроковете. Новоизбраният председател на Военно-апелативния съд Румен Петков има 14 дни да встъпи в длъжност. Това обаче не може да стане без предшественикът му Димитър Фикин да бъде преназначен, което трябва да стане утре, но сега вече е под въпрос.

"Става въпрос за едно изключително грубо посегателство върху конституционни правомощия на конституционно създадени органи", коментира казуса и бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров коментира пред БНР наложения мораториум.

"Решението на парламента от 22 април е безспорно политическа и юридическа грешка", смята той. И се аргументира: "Това решение всъщност налага мораториум върху действия на всички държавни органи, а не само върху правителството в оставка. Президентът не може да назначи никой от органите, предвидени в закони, самото Народно събрание не може да назначи експерти към комисиите и т.н."

Той също уточни, че с назначаване на служебно правителство това решение спира да действа.

 

След повече от два часа спорове и взаимни обвинения предимно между БСП и ДПС кой се опитва да прикрива отиващата си от управлението ГЕРБ, парламентът прие решение за мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата