Медия без
политическа реклама

МО пуска център за дезинформация в медиите

Той ще установява хибридни атаки и кампании, насочени срещу армията и националната сигурност

01 Март 2024
Илияна Димитрова

Министерството на отбраната създава орган, който ще следи за дезинформация в медиите и в интернет. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството, който беше обнародван в петък в "Държавен вестник".

Центърът ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана". В правилника е записано, че мониторингът ще е както върху "класическите”, така и върху  модерните медии. 

Рязко е намалял броят на желаещите да стават част от Българската армия и това се дължи на "мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски и антибългарски интерес". Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред "Евронюз България".

Центърът ще идентифицира и анализира характеристиките на хибридни информационни атаки срещу въоръжените сили и отбраната и ще предупреждава за тях. Предвидено е той да противодейства на външната намеса и информационното манипулиране, ще взаимодейства с аналогични структури в други министерства и ведомства, съюзни и международни информационни мониторингови структури и с неправителствени организации в областта.

Освен това ще провежда проучвания на нагласите на целевите аудитории за репутацията на Българската армия, въоръжените сили и възприятията за ефективността на политиките в отбраната.

Протестите срещу Украйна, ЕС или НАТО, които се проведоха в редица европейски градове в последните месеци, са организирани от руските спецслужби.

Само преди няколко месеца министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че рязко е намалял броят на желаещите да станат част от Българската армия и това се дължи на "мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски и антибългарски интерес".

Като пример той даде неверните твърдения, че България ще изпраща войници в Украйна. "Тази година ситуацията е по-зле. И за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, е много логично обяснение, което аз намирам, а именно пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество", каза военният министър. Военният министър обясни, че е изразил притесненията си от разпространението на дезинформацията и пред президента Румен Радев.

България се нарежда последна сред страните членки на ЕС по медийна грамотност, показва ново изследване. Тя е на 33-о място от общо 41 държави, включени в Индекса на медийната грамотност за 2022 г. В същата група, но по-напред от нас са Украйна, Гърция, Румъния и Сърбия.

Темата за центъра бе разгледана и в комисията по отбрана в парламента. Представители на МО уверили депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура, разказва БНР.  Пред комисията по отбраната военният министър припомни, че е внесъл в МС има концепция за реализирате на информационна политика в отбраната. “Търсим модерни решения”, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.

Депутатите от БСП в комисията по отбрана изразиха притеснения, че новите дейности в министерството предполагат и "изкушения една деполитизирана структура, каквато е армията, да става инструмент за политическо влияние". От министерството увериха, че с промените вестник "Българска армия" няма да бъде закриван. А служители на вонения канал ще работят "няколко неща едновременно" или "коренно различни неща".

Посолството на САЩ в София публикува своеобразна класация на най-често срещаните фалшиви новини, разпространявани от Русия.

 

Още по темата