Медия без
политическа реклама

Митов: Няма как ГЕРБ да носи вина за Горанов!

Зам.-председателят на ГЕРБ смята, че "Магнитски" не е послание към Бойко Борисов

16 Февр. 2023
Нова тв

"Това не е послание към ГЕРБ, не е и към лидера на ГЕРБ, а към институциите у нас. Няма им се доверие. Посланието е ясно. Ние знаем какво трябва да правим. Трябва да знаем оттук-насетне като държава да продължим усилията, но да продължим разумно, за да не правим реформа на реформата. Американците не намекват на Борисов, че е време да се оттегли. Те казват: "Имате институционален проблем, който трябва да бъде решен". Това не е персонално послание нито към Пешо, нито към Гошо, нито към Тошо, нито към когото и да е другиго."  

Така отговори пред "Нова ТВ" зам.-председателят на ГЕР Даниел Митов на въпрос дали има притеснения, че лидерът на партията ще влезе в следващ списък „Магнитски”.

Що се отнася до санкционирания от САЩ член на партията и бивш финансов министър Владислав Горанов, Митов повтори тезата на ГЕРБ, че се надява Горанов да е невинен и е убеден, че той ще може да го докаже.

"Не знам дали [американците] са подведени, или не са - не са ми предоставени фактите, които те имат, за да знам. Ние не можем да искаме доказателства, не сме институция, която може да иска такива неща. [Ние сме] политическа партия, на която не може да бъде вменявана колективна вина за едно, второ или трето действие на отделен човек. Хайде да престанем с колективни вини. Това ни дведе до ситуацията в която сме - серия от избои, серия от  парламенти , тъй като си лепим колективни етикети", разпали се Митов.

И след цялата тирада заяви, че вярва на посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ. А всъщност О`Брайън заяви, че санкциите следват доказателствата, т.е. има доказателства за вина на Владислав Горанов.

Митов коментира и последното социологическо проучване, според което ГЕРБ-СДС има едва 0.8% преднина пред новата коалиция ПП-ДБ:

"Обикновено коалициите имат най-голям прилив на ентусиазъм в началото. В течение на кампанията не очаквам коалицията ПП-ДБ да нараства. Точно обратното. По-скоро ще се очертават различията в динамиката на техните отношения”.

Още по темата