Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министърът на туризма: В ЕС България се грижи най-добре за бежанците

Каквото за българите, това и за украинците, коментира и говорителят на МС Антон Кутев по повод фургоните в Елхово

06 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС
Украински бежанци на пред фургоните в Елхово през юни.

"България се грижи най-добре от целия ЕС за своите бежанци - платили сме най-много средства и от ден първи те са настанени в хотели. Това е невероятен имидж пред Европа - солидарност и съпричастност, но просто финансите ни свършиха", обяви пред БНТ и служебният министър на туризма Илин Димитров. 

"Ние ги местим (бежанците) от едни хотели в други. Да, има различни категории, някои не са пригодени за зимата, в момента ги пригодяваме, слагаме печки и климатици където трябва, но условията са повече от добри. Дадохме срок от 15 дни, за да не е шоково и да могат бежанците да решат дали искат да се преместят", посочи той. И увери, че в базите има интернет и отопление. "Има обаче твърде много хора и твърде много интереси и се получава игра на развален телефон", смята той.

"Бежанците и хотелиерите могат винаги да се възползват и от националния ни портал, където на три езика могат да получат информация как става самото преместване. Държавата се е погрижила и за това", изтъкна министърът.

Държавата поема ангажимент да плати на хотелиерите престоя на бежанците до 15 ноември. Оттам нататък хората могат да останат, ако решат да си плащат или ако хотелиерите решат да плащат разноските.

По данни на финансовото министерство държавата е отделила около 520 млн. лв. за бежанците, като конкретно министерството на туризма е платило 186 млн. лв. Илин Димитров посочи, че тази сума ще нарасне до 220 млн. лв., като 95% от парите са от еврофондове.

Каквото за българите, това и за украинците. Така пък говорителят на правителството Антон Кутев обобщи пред bTV ситуацията с недоволството на украинските бежанци от временното им настаняване във фургоните в разпределителния център в Елхово. Кутев посочи, че фургоните в Елхово са същите като тези, в които са настанени българите, пострадали от наводнението в Карловско това лято. Говорителят на служебния кабинет подчерта и че няма разлика между украинските и сирийските бежанци.

Центърът в Елхово е предназначен за временно задържане на нелегални мигранти, заловени по границите ни. Областният управител на Ямбол Георги Чалъков беше на място в центъра днес, уверявайки, че идеята и украинците да не стоят там повече от 14 дни. Помещенията са за подслон, не са лукс, посочи той.

Преди дни там бяха пратени 35 новопристигнали бежанци - майки с 10 деца и едно бебе, както и четирима възрастни мъже.

Кутев припомни, че България е най-бедната държава в ЕС, а е една от двете, които са настанявали украински бежанци в хотели (средствата за това бяха компенсирани от ЕК, бел. ред.). По думите му сравнение с други държави, тук се осигуряват добри условия. Бюджетът за хотелите свърши, посочи Кутев. И успокои, че предстои настаняването на бежанците в държавни почивни бази. Това също са хотели, в които почива администрацията, подчерта той и допусна, че ще има бежанци, недоволни и от държавните бази.

На фона на очакваното падане на температурите държавата отново издевателства над бягащите от войната у нас.

 

Министърът на туризма Илин Димитров защити решението на правителството да извади украинските бежанци от частните хотели и да ги разпредели из държавните бази с това, че нямало пари за осигуряване на престоя им.

 

Още по темата