Quantcast
Министри анблок за дубайските фурми: Нищо не знаем! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Министри анблок за дубайските фурми: Нищо не знаем!

Цена, реализация и други подробности по сделката остават табу, дори за парламента
19 775
 Фейсбук
Емил Караниколов лично съпроводи пратката, а сега нищо не знае за нея

Властта, която шумно рекламира дубайското дарение и го съпроводи на място в ОАЕ, не желае да съобщава подробности за него. Това става ясно от писмената форма на парламентарен контрол. През юни депутатът от БСП Георги Гьоков е задал въпроси на трима министри за конкретиката от бартера, а те отвръщат с по 3-4 изречения, че нищо не знаят за него. Цялата комуникация е изключително комична, показва нежелание да се коментира тема табу. Сред запитаните е Емил Караниколов, който пътува до арабската държава на цената на последваща карантина и похвали "питателните фурми", но сега отрича да има общо.

Дарението бе извършено в средата на април и бе представено като огромна помощ в борбата срещу коронавируса. То бе инициирано от фирмите "Интръст" и "Градус", като

 

първата е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

По него ОАЕ получи 32 тона храни, а нашата държава - стоки 15 тона. Оказа се обаче, че малка част от дарението за България са афишираните "медицински изделия". Те са около 3 тона, а преобладаващото количество - фурми.

Освен към Караниколов, депутатът Гьоков се обръща към Десислава Танева и Деница Сачева. Задава въпросите обстоятелствено, за да няма неясности. Дори моли Танева и Караниколов да не се измъкват с обяснението, че сделката е между частни субекти. "Доставката е организирана от българското министерство на земеделието, храните и горите", уточнява изрично депутатът. Въпреки това и трите отговора са знаменателно кратки и безсъдържателни.  

Каква е стойността на предоставените от България хранителни стоки, колко струват насрещните фурми и медицински консумативи, каква е реализацията на дарението, има ли скрити договорки около сделката - това гласят основните питания към Танева. Тя отвръща единствено, че в министерството е получено писмо от дарителите с желание да предоставят на ОАЕ месо и млечни продукти от наши производители. Липсвала информация във ведомството за насрещните продукти. Въпросите са повторени към Караниколов, но е запитан и в какво качество е придружавал българската пратка. Министърът на икономиката отвръща, че няма никаква роля при сделката, не разполага с нейния договор,

 

не знае цената на насрещните пратки, няма понятие

 

как са реализирани стоките у нас. Полетът, с който е осъществено дарението, бил ползван и за междуправителствена среща при спрените други полети - с това обяснение вероятно той иска да оправдае присъствието си. За междуправителственото мероприятие обаче не съобщава подробности, а приканва Гьоков да се поинтересува отново. Сачева пък е попитана разполага ли с информация за сделката, как точно са разпределени фурмите и какъв е ефектът им. В отговора социалният министър не забелязва каква конкретно е темата и общо обяснява, че в периода 3 април - 11 юни са разпределени 1405 тона храни от първа необходимост на над 58 000 лица.

Още по темата: 

  

 

 

Още

Васил Божков е поискал отмяна на червената си бюлетина от Интерпол

06.10.2021

1840
Дубай освободи репликите на златните ни съкровища

30.09.2021

1179
Реплики на две наши златни съкровища са задържани на летището в Дубай

29.09.2021

2802