Quantcast
Майката на Марио Николов от делото “САПАРД“ осъди прокуратурата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Майката на Марио Николов от делото “САПАРД“ осъди прокуратурата

841
 Снимка: Архив
Марио Николов

Майката на бизнесмена Марио Николов, който доскоро беше подсъдим по делото за източване на 14,5 млн. лв. от САПАРД, осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди да ѝ заплати обезщетение в размер на 8000 лв. Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд, съобщава lex.bg.

През 2019 г. Елена Николова предявява иск за 100 000 лева срещу дъжавното обвинение. Тя дори и не се е изправяла пред съд за измамите по САПАРД, а е била само обвиняема и разследването срещу нея е било прекратено още преди пет години. В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да плати на Николова обезщетение от 20 000 лева, но решението е било обжалвано и от нея, и от държавното обвинение. На втора инстанция съдът е намалил обезщетението на 8000 лв.

„Освен вследствие намесата в живота ѝ на държавната репресия, очевидно ищцата е кумулирала сериозно напрежение, включително е проявявала вербална агресия към синовете си, които е смятала за виновни за случилото се, което само по себе си е също е източник на негативни изживявания. От друга страна обаче, от свидетелските показанията е видно, че те не са изоставили майка си, а са продължавали да я подкрепят, както морално, така и финансово", пише в решението на Апелативния съд.

Прокуратурата за втори път е осъдена заради делото "САПАРД", по което отчете шумен провал. Преди година прокурорът Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратурата също спечели дело срещу държавното обвинение на първа инстанция, която му присъди обезщетение от 30 хил. лв. В началото на 2013 г. прокурор Ненков беше обвинен в престъпление срещу правосъдието, а срещу него започна и дисциплинарно производство, защото няколко месеца по-рано беше оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на втора инстанция срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от САПАРД. Тогава прокуратурата твърдеше, че той е осуетил делото, за да избави двамата от наказание. В крайна сметка разследването срещу прокурора беше прекратено поради липса на престъпление. 

13-годишната съдебна сага по аферата "САПАРД" пък през март т.г., когато Апелативният спецсъд прекрати делото заради изтекла давност и на последното останало обвинение на бизнесмена Марио Николов - за ръководена на престъпна група. Така безславно приключи знаковият за прокуратурата процес срещу Николов и още 7 души.

Още по темата:

    

Още

КПКОНПИ иска почти милион лева от обвиняем за "НАПЛийкс"
"Златна роза" утеши "Майка" след отпадането от "Оскарите"

29.09.2022

585
Открита е черната кутия на разбилия се край Безмер Су-25

29.09.2022

Обновена

2475