Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мая Манолова: Внасяме 15 пъти повече боклук

17 Февр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

15 пъти повече боклук влиза у нас, отколкото излиза. Това заяви бившият омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова пред БНТ. 

По думи на Манолова вносът на боклук за периода от 2011 г. до 2017 г. се е увеличил 15 пъти - от 10 000 тона на 150 000 тона. Тя посочи, че изнесеният боклук за 2017 г. от България е 15 пъти по-малко от внесения, а същевременно над 190 000 тона от внесения са предназначени за изгаряне. Нейното гражданско движение "Изправи се. БГ" е изготвило предложения за промени в Закона за управление на отпадъците. Сред тях е изискването площадките за съхраняване на отпадъци да са разположени в териториите на инсталациите и централите, които ще ги оползотворяват, за да няма площадки за боклук из цялата страна.

Законът действа в интерес на фирмите, които се занимават с внос, транспортиране и съхранение на боклук, коментира Манолова. "Законът за управление на отпадъците е един от малкото закони, които допускат принципа на мълчаливото съгласие - достатъчно е да подадеш документи и да поискаш да извършваш някоя от дейностите, свързани с третиране на отпадъци. Ако нямаш произнасяне в срок - да се приеме, че всичко ти е разрешено. Ако искаш да отвориш малко магазинче или фризьорски салон, се изисква изрично съгласие".

Манолова иска и да се въведе изискване за съгласувателна процедура с кметовете, когато до дадено населено място предстои разкриването на депо за отпадъци. "Сега кметовете и местните общности последни научават за поредния терен, който ще се зарие или вече е зарит с боклуци и нямат никаква възможност за реакция, подчерта тя". 

Мая Манолова настоява и сроковете за съхранение на опасни и неопасни отпадъци да бъдат намалени от една и три години на шест месеца, както и да се въведат задължително видеонаблюдение, включително и на площадките, на които се съхраняват отпадъци, и система за проследяване на превозните средства, които транспортират отпадъци.

 

Още по темата