facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Мая Манолова: Внасяме 15 пъти повече боклук

1 717
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

15 пъти повече боклук влиза у нас, отколкото излиза. Това заяви бившият омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова пред БНТ. 

По думи на Манолова вносът на боклук за периода от 2011 г. до 2017 г. се е увеличил 15 пъти - от 10 000 тона на 150 000 тона. Тя посочи, че изнесеният боклук за 2017 г. от България е 15 пъти по-малко от внесения, а същевременно над 190 000 тона от внесения са предназначени за изгаряне. Нейното гражданско движение "Изправи се. БГ" е изготвило предложения за промени в Закона за управление на отпадъците. Сред тях е изискването площадките за съхраняване на отпадъци да са разположени в териториите на инсталациите и централите, които ще ги оползотворяват, за да няма площадки за боклук из цялата страна.

Законът действа в интерес на фирмите, които се занимават с внос, транспортиране и съхранение на боклук, коментира Манолова. "Законът за управление на отпадъците е един от малкото закони, които допускат принципа на мълчаливото съгласие - достатъчно е да подадеш документи и да поискаш да извършваш някоя от дейностите, свързани с третиране на отпадъци. Ако нямаш произнасяне в срок - да се приеме, че всичко ти е разрешено. Ако искаш да отвориш малко магазинче или фризьорски салон, се изисква изрично съгласие".

Манолова иска и да се въведе изискване за съгласувателна процедура с кметовете, когато до дадено населено място предстои разкриването на депо за отпадъци. "Сега кметовете и местните общности последни научават за поредния терен, който ще се зарие или вече е зарит с боклуци и нямат никаква възможност за реакция, подчерта тя". 

Мая Манолова настоява и сроковете за съхранение на опасни и неопасни отпадъци да бъдат намалени от една и три години на шест месеца, както и да се въведат задължително видеонаблюдение, включително и на площадките, на които се съхраняват отпадъци, и система за проследяване на превозните средства, които транспортират отпадъци.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мая Манолова ще участва в следващите парламентарни избори

23.05.2020

2255 29
Тонове пластмаса и умряла риба се събират в Места

20.05.2020

66 1
Гешев: Финансовите престъпления в ОАЕ не се вземат насериозно

26.04.2020

5842 36

Коментари

urupuchi

Съвсем нормално е болука да се носи на сметището, бунището, или както там ви харесва да наричате земния рай. 

Guro Gurov

Мая, пари при пари отиват, нататък екстраполирай ти.

ГАМЕНЧЕТО

Те парите има къде да ходят, ти дишай и лапай боклуци.

Oldten
снимка на Oldten

Бившата..., бившата..., да свиква, Приватизаторката я прекара и сега е госпожа Бивша!

mick

Как излиза сметката на тия дето изнасят боклук? Толкова ли е евтино да се пренася боклук хиляди километри? Откъде толкова пари за това? ааа да - печатат здраво "развитите" държави.. къпят се в дълг който никой не търси да се връща.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×