facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Масово фирми не плащат последна заплата при съкращения

Танева иска безработни да работят задължително в селското стопанство
Обновена
2 472
 Илияна Кирилова

Масово работодателите, които са съкратили служителите си през последния месец, не са изплатили последните им заплати, нито са дали обезщетение от една заплата, както е по Кодекса по труда. Това обясни пред бТВ Николай Стоянов, главен юрисконсулт в Главна инспекция по труда. 

След въвеждането на извънредното положение в инспекцията по труда получават 50% повече сигнали от стандартното. "Голяма част от тях са основателни“, каза Стоянов.

Той призова хората, които са съкратени, без да са си получили дължимите заплати или са били принудени да излязат в неплатен отпуск, без тяхно желание, да се обръщат към трудовите инспектори като подават пълна информация. "По този начин ние може да направим проверка, а също и да сигнализираме прокуратурата за грубо нарушение на трудовото законодателство", заяви Стоянов.

 „Ако има принуда от страна на работодателя към работника да ползва отпуск против неговата воля – нека сигнализират инспекцията. Явен е страхът на служителите, защото адвокати ни сигнализират предимно, а не работници“, уточни Стоянов.

От ГИТ предупреждават работниците и случижителите да не се съгласяват да напускат по взаимносъгласие, защото така губят голяма част от обезщетението за безработица, което ще получават от бюрата по труда.

Представителят на ГИТ обясни, че няма пречка по време на кризата служителите, които са в отпуск да започнат работа в друга фирма. Той допълни, че неплатеният отпуск няма да повлияе на обезщетението от НОИ като безработен, ако впоследствие работникът бъде съкратен. Ако обаче е работил с намалено работно време, каквато възможност имат фирмите по Закона за извънредното положение, то обезщетението от работодатели при последващо съкращение, ще бъде по-ниско.

АЛТЕРНАТИВА

Междувременно земеделският министър Десислава Танева предложи нова идея за кризата - трайно безработните да работят задължително 14 дни в селското стопанство. „Вече са проведени разговори със синдикатите в земеделието, имаме консенсус и започваме процедура за промяна в Закона за насърчаване на заетостта“, съобщава министърът пред Агрозона.

И преди извънредното положение получаването на социални помощи беше обвързано с полагането на обществено полезен труд. „Предвижда се възможността такава обществено–полезна дейност да бъде и работата по прибиране на реколтата. Надявам се, че това индиректно ще бъде облекчение за тези земеделски браншове, които имат много висока временна заетост при прибирането на реколтата“, обяснява земеделският министър.

Предстои да се разбере как ще бъде регламентирана тази идея. Задължението за полагане на обществено полезен труд бе отменено за периода на извънредно положение. Според чл. 12, ал. 1 на закона с мерките при извънредно положение, "изискванията за получаване на месечни социални помощи по чл. 2, ал. 4 от Закона за социално подпомагане не се прилагат". Именно тук е и задължението за полагането на общественополезен труд от безработни лица в трудоспособна възраст, регистрирани в дирекция "Бюро по труда". Според закона за извънредното положение кметовете могат, при доказана необходимост, да мобилизират безработни лица само "за осъществяване на дезинфекция при спазване на съответните здравно-хигиенни изисквания". С други думи, би следвало идеята безработни да помагат на полето да доведе до поредна промяна в закона за извънредното положение. Не е ясно и как ще се заплаща този труд - сега той е безвъзмезден, но е към общините, докато занапред ще е за частни работодатели.

И сега работата в земеделието се признава за обществено-полезен труд - ако безработният работи с еднодневни договори в селското стопанство, за него отпада задължението да отработва и такива дни. Заради извънредното положение бяха направени и допълнителни облекчения - договорите вече могат да се сключват и за целия период на сезонната заетост.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проверка откри 1426 незаконни сметища в страната

29.05.2020

440 1
Почти 11 000 се оказаха безработните със забавени пари от НОИ

28.05.2020

Обновена

239
Инспекцията по труда: Не се хващайте на работа без договор

27.05.2020

462

Коментари

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

ААа как така ?

Бантустана  го тикат към гробищата.

Де онаА баба от клозета да окне ,"браво"❓

доктор Гилотен

Първо-нищо ново за назначените за "бизнес" "дами"/"мен".

Второ-пак нищо ново-безмерната алчност на двукраките коледни животни, назнзачени за "бизнес" "дами"/"мен" е основната причина населението на страната да намалее с 1,5 млн. души.

vasilevil

Нещо като задължителни бригади.Още малко ще признаете че И през соца имаше и много хубави работи.

mai tai88

Нищо общо няма със социалистическите бригади. Там работихме за държавата, а тук ще бачкаме насилствено за семеделски олиграси, включително за министър Танева, която се явява, както разбрах, едър земевладелец.Това  попада под дефиницията за робски труд, въпреки, че робовладелецът е отговарял за покриване на всички насъщни нужди на роба. Тук след насилието да им работиш, ще ти подхвърлят жалка сума, с която нищо не можеш да покриеш. Нека да имат късмета да го въведат 👊

F1F1

Евреинът Бронщайн/Троцки планирал трудови армии от мъже и трудови армии от жени. Според комунягите семейството било буржоазна отживелица. Предвиждал деца да правят само вождовете на революцията, защото те били класово осъзнати. Велико щастие за човечеството било, че семинаристът Йосиф Джугашвили строшил тиквата на Бронщайн с ледотрошачка. Маркс твърди, комунизмът ще победи в развитите капиталистически държави. Като гледам случващото се, прав ще да е .

Ще го позволи ли Господ?

rorik

==

доктор Гилотен 

Първо-нищо ново за назначените за "бизнес" "дами"/"мен".

Второ-пак нищо ново-безмерната алчност на двукраките коледни животни, назнзачени за "бизнес" "дами"/"мен" е основната причина населението на страната да намалее с 1,5 млн. души.

==

В една друга стая им го рекнах заобиколно . 

Тук ще кажа направо. 

И преди карантината  тия си  беа тръгнали. 

Ама сега ,  в близкото минало от некоя пропаднала банка ,  последно КТБ , ... сега  - загуби  от китайски инвестиции, щото тарикати , вместо да инвестират в българската икономика дечицата им се узучиа на запад  как се става капиталист. Толкова алчни че затриха и последното ЕТ . , а не плащат  колкото едно ЕТ  плаща  ..

С една дума затриха народеца сега затриха и себе си. 

И преди кризата инвестициите на немците например , бяха с по 2000 минимална заплата . 

Тия няма как да оцелеят . 

Баце ги излови по КПП -та че 600 човека работят а тия цицат от  бдържавата  че са безработни . 

Кой каквото може до последно краде . А иначе Баце бил крадлив. 

 

И е вой и реффф до Бога . 

atlantis

Баце си е крадлив! В това няма и грам съмнение! 400 милино годишно за охрана и цял ден джиткане с джипка и въртикоптери си е парексаланс кражба! Другото башка. Ма пуста любов, дето ви държи слепи. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×