Медия без
политическа реклама

Машинният вот остава напълно зависим от чужд софтуер

Държавата не иска да възложи изработването на нов, така че да се преодолее външната намеса в изборния процес

25 Септ. 2023Обновена
Нито една институция не отговаря на запитванията на ЦИК какво да се прави, твърди Камелия Нейкова.
Илияна Димитрова
Нито една институция не отговаря на запитванията на ЦИК какво да се прави, твърди Камелия Нейкова.

Българските избори остават зависими от софтуер на машините за гласуване, който е изработен от чуждестранна компания, тъй като държавата отказва да го подмени с такъв, който е създаден по нейна поръчка.

Това се разбра от коментар на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя беше поканена в парламента днес на изслушване, поискано от „Възраждане“ и посветено на надеждността на устройствата за гласуване. Участва също и вътрешният министър Калин Стоянов. Не се яви, макар че беше повикан, шефът на ДАНС Пламен Тончев, който е оправдал отсъствието си с командировка.

В момента ЦИК разполага с 12 837 устройства. И досега те продължават да се съхраняват в частен склад, за който комисията е сключила договор по решение на Министерския съвет. Причината е, че няма осигурено от държавата подходящо помещение.

КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО

На практика за всеки избор ЦИК трябва да обявява обществена поръчка, за да наеме изпълнител, който да се погрижи за техническото, логистичното и транспортното осигуряване на машинния вот. Поръчките неизменно се печелят от частната българска компания „Сиела Норма“. Самата комисия така и не разви нужните способности, за да свърши сама тази работа, а подкрепа от другите държавни институции няма. Това е разход от десетина милиона лева на вот.

За предстоящите местни избори специално се налага и надграждане на софтуера, който не е бил пригоден за кметския вот, когато машините са закупени през 2021 г. ЦИК пробва да се договори директно с производителя на устройствата и на софтуера им – международната компания „Смартматик Интернешънъл Холдинг“. Получи обаче отказ, тъй като от корпорацията обявиха, че не работят пряко в България. Затова сега изглежда, че и тази поръчка ще отиде при „Сиела“, която е местният партньор на „Смартматик“.

ПЪЛНА ЗАВИСИМОСТ

Зависимостта от чуждата компания в момента е пълна, както днес открито призна Нейкова. „Със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 г. въз основа на договор, не може да се предприеме нито едно техническо решение без участието на създателя на софтуера „Смартматик Интернешънъл Холдинг“ и това е факт, който няма смисъл да бъде спестен“, посочи шефът на ЦИК пред депутатите.

Тя напомни, че с колегите й са се опитали да привлекат чуждестранната компания за пряк партньор на българската държава, но са получили отказ. Това ги принуждава в момента да се договарят отново със „Сиела“ като партньор на „Смартматик“ в България.

И АБСОЛЮТНО НЕХАЙСТВО

По-лошото обаче е, че другите държавни институции отказват да се ангажират с решение, което да освободи страната ни от зависимостта от чуждия софтуер.

„За да няма чуждо участие, многократно ЦИК е предлагала да се изработи нов софтуер, по възлагане на българската държава, така че да може напълно да бъде преодоляна намесата на чужди фирми и лица в този процес. Към настоящия момент ЦИК не е получила от нито една институция отговор на този въпрос“, заяви с неприкрита горчивина Нейкова. Такъв отговор няма и от сегашното правителство „Денков-Габриел“, въпреки че изборните комисари са се обърнали към него по казуса още при създаването на кабинета, както твърди шефът на ЦИК.

Това положение на нещата не засяга само софтуера, а всичко свързано с машинния вот и въобще с изборния процес. Нейкова заяви, че ЦИК е опитвала многократно да ангажира органите, натоварени със сигурността на държавата, да се включат с експертиза и мерки за сигурност. Но получава отговор, че Изборният кодекс не им налага да вършат такава работа.

Институциите дори държат ЦИК в неведение за някои неща. Например, когато се правят проверки на хората, които „Сиела“ ангажира за осигуряването на машинния вот. Сред тях има и чужди граждани, които фактически участват в изборния процес – факт, който неведнъж е бил обсъждан с тревога в публичното пространство. Тези хора се проверяват от МВР и ДАНС; според Нейкова обаче от агенцията по сигурността и досега не са отговорили на запитванията на ЦИК по какъв начин се извършва проверката.

Миналата седмица парламентът създаде специална временна комисия, която да проучи сигурността на машинния вот. Остава да видим дали тя ще вземе отношение по тези проблеми.

СОБСТВЕН ПРИНОС

Вътрешният министър Калин Стоянов разказа на депутатите, че ведомството му разива специализирана система, с която да се подобри неговата работа по изборите. В системата се въвежда информация, засягаща изборния процес - брой подадени сигнали за нарушения и престъпления, образувани наказателни производства, установени рискови райони с посочени конкретни изборни секции, където се наблюдава концентрация на нередности и т.н. "Върху картата на държавата ще могат да се виждат проблемните зони и съответно зоните, в които процесът протича спокойно, без установено нарушаване на изборните права", обясни Стоянов.

На предстоящите избори в системата тези данни ще се въвеждат в реално време, както и информация за действията, които предприема МВР по всеки конкретен случай. Натрупаната информация ще се ползва за анализи, за да се разпределят по-ефективно силите и ресурсите на министерството, както и превантивно - да се идентифицират лица и групи, които се опитват да окажат влияние на изборите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата