Медия без
политическа реклама

Македонската сделка: Да падне ветото, а после са правата на българите

Историците обещаха бързо да решат споровете между Скопие и София

25 Яну. 2022Обновена
Кирил Петков и Димитър Ковачевски си стиснаха ръцете преди заседанието на двете правителства
БГНЕС
Кирил Петков и Димитър Ковачевски си стиснаха ръцете преди заседанието на двете правителства

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски изясни днес в София как вижда решаването на главния въпрос, поставен от България - за равноправието на македонските българи и вписването им в конституцията на страната. Според него "правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат конституционно гарантирани, така както е присъщо за една европейска държава", но посочи, че това е процес, който изисква немалко време. Така Скопие се връща на позицията си, че София първо трябва да вдигне ветото над започването на преговори за членство в ЕС, а по-нататък да се мисли за промяна на македонската конституция.

„Този процес изисква конституционни промени с повече стъпки и включване на повече институции. Доколкото това се случи, а е нормално такова нещо да се случва по пътя на една държава към Европейския съюз, тъй като тогава се отваря Конституцията с цел и други адаптирания на Конституцията да се направят, тогава в този процес разбира се ще бъдат обхванати и тези въпроси въз основа на исканията на гражданите“, каза Ковачевски след съвместното заседание на двете правителства. "Нека да оставим “процесите да текат, да върнем доверието”, добави той. За успех в политическата област Ковачески смята, ако с България се постигне споразумение, РС Македония да започне преговори за членство в ЕС в обозримо бъдеще.

В присъствието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бяха подписани три меморандума за сътрудничество между двете държави в други области, предаде БГНЕС.

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори. Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Репубика Северна Македония Благой Бочварски. Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и македонската Агенция за насърчаване на предприемачеството. Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. Поемат се задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия. Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.

През 2023 г. може да заработи КПП Клепало на българо-македонската граница, като бъде достроена липсващата отсечка от 13 км. и това ще бъде един от критериите за постигнат напредък между България и РС Македония, стана ясно от думите на македонския премиер Димитър Ковачевски, цитиран от репортер на БГНЕС.

“Открихме нов процес на диалог и на работа. Формирани са комисии. Това е свидетелство, че имаме политическа воля”, каза Ковачевски. Той заяви, че днес са обсъдени преди всичко темите, по които работят групите и изрази надежда, че България, която е член на ЕС от 15 години и има голям опит в евроинтеграцията, ще окаже подкрепа.

Спирайки се на критериите, по които ще бъде оценяван напредъкът в двустранните отношения, Ковачевски каза: например, за въздушната линия, която е комерческа и се предвижда да започне да лети, ще бъде хубаво, ако следващата седмица започнат да разговарят туроператорски фирми, които да я напълнят с пасажери.

Ковачевски благодари на историческата комисия, която е поела също ангажимент да работи интензивно.

Председателите на съвместната македоно-българска комисия по исторически и образователни въпроси Ангел Димитров и Драги Георгиев присъстваха на междуправителственото заседание на македонското и българското правителство.

Премиерът Петков обеща комисията да проведе три заседания през следващите четири месеца. "И между срещите пак ще се срещат", допълни той. "Искам да благодаря на Историческата комисия, двамата съпредседатели са тук, казаха, че ще ускорят работните дейности", потвърди и Ковачевски в София.

"Професорите са готови с нова енергия да влязат в конструктивен диалог и да постигнат реални резултати", допълни Петков. "Ако не си говорят, няма да има резултати", застрахова се той.

С цел задълбочаване на двустранното сътрудничество между Северна Македония и България днес се проведоха отделни срещи на работните групи, създадени по време на официалното посещение на министър-председателя Петков в Скопие.

Работната група, обхващаща сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката, финансите, иновациите и развитието, инвестициите и селското стопанство, се договори за следващите срещи и теми.

Втората работна група, която включва областите транспорт и комуникации, инфраструктура, местно самоуправление и трансгранично сътрудничество, както и сътрудничество в областта на информатиката и комуникациите, определи дневния ред за Коридор 8, както и свързването му с други пътища по общата граница. Тази работна група си е поставила за свой приоритет създаването на авиолиния София-Скопие, както и ангажимента да се намали значително цената на роуминга между двете страни.

В третата работна група бяха положени основите за подкрепа и сътрудничество на европейските интеграции на Република Северна Македония, зелените политики и доброто управление, както и за съвместни инициативи в проектите, обхванати от стратегията на Зеленото споразумение на ЕС.

Четвъртата работна група, която се фокусира върху културата, образованието и науката, туризма, младежта и спорта, си е поставила за задача да предприеме стъпки и от двете страни за разработване на цялостна програма за сътрудничество в тези области. 

 

Среща с президента

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски проведе среща и с държавния глава Румен Радев, който приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес. „Аз съм много доволен от работата на двете правителства. В кратки срокове с голям размер, в редица важни области, вие работите и за времеви график, коя секторна група, кога и какво да свърши. Нека опитаме да внесем същия подход за решаването на отворените политически проблеми. Да изясним най-сетне кои са краткосрочните задачи, които трябва да решим преди да започнем преговорите. Надявам се да не отлагаме повече този процес, но нека направим така, че да имаме ясни времеви граници за решаване на другите въпроси. Трябва да имаме много по-чести общувания, открит диалог, за да напреднем по тези важни теми", заяви Радев. 

Президентът изтъкна, че следи с внимание дебата в РСМ, като в определени политически кръгове назрява идеята да бъдат вписани македонските българи в конституцията на страната. „Очаквам новата атмосфера на доверие да помогне за разрешаването на нерешените политически въпроси между България и РС Македония, които възпрепятстват нашия диалог и най-вече възпрепятстват отварянето на вратата, за да може РСМ да започне преговори за Европейския съюз“, каза още Радев.

България и РС Македония могат да бъдат добри партньори в много ключови сектори, потвърди Димитър Ковачевски. „Формирахме комисия в областта на европейската интеграция. Договорихме се за нова динамика на работа, която ще има конкретни резултати, които ще са от ползва за гражданите на двете държави. Аз вярвам, че на 1 март може да имаме самолетната линия София-Скопие. Коридор 8 също е част от приоритетите. В областта на образованието е важна размяната на научни знания и опит. Програмата „Еразъм“. Може да сме пример за това как да се развива един регион“, каза Ковачевски.

Франция: до юли ветото пада

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан изрази надежда, че междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания може да се състои още по време на френското председателство на ЕС.

Пред комисията по външни работи на Европейския парламент той определи хода на отношенията между България и западната ни съседка така:

„Доколкото знам, нещата започват да се уреждат малко по малко. Визитата на новия български премиер в Скопие помага за деблокирането, декларациите са в правилна посока. Надявам се, че започнатата инициатива ще намери конкретен израз, така че да постигнем свикването на междуправителствена конференция при нашето председателство или най-късно при чешкото. Но ходът на събитията засега изглежда добър.“

За да започнат преговори, България трябва да даде съгласие, защото само тя от всички държави в ЕС ги спира.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

България, Македония

Още по темата