Медия без
политическа реклама

Леви активисти: Русия е авторитарен агресор, а Крим е украински!

Безпрецедентна лява подписка призовава за мир, настоявайки Кремъл да изтегли войските си от Украйна

23 Март 2022ОбновенаДИЯН ИВАНОВ
dВерсия
Така изглежда визуалното лого на петицията.

Безпрецедентна за българската лява общност позиция за войната в Украйна изразяват около 140 българи, известни с левите си убеждения. Те осъждат агресията на Русия, обявяват се за териториалната цялост на Украйна, включително и Крим, настояват и за по-широки санкции срещу Путиновия режим. Мнението им рязко контрастира с преобладаващото ляво становище у нас, изразявано официално или неформално в социалните мрежи, според което САЩ и Украйна са големите виновници за конфликта, санкции не бива да има и Путин е воден от възвишени цели по денацификация. Още нещо интересно: докато лявата общност вижда мира като отказ да се въоръжава Украйна (позиция на БСП, например), 140-те акцентират върху корена на проблема - Русия започна военните действия и следва тя да ги прекрати.

Позицията на всички тези хора е изразено в петиция, организирана от левия сайт "dВерсия". Сред подписалите са историкът Искра Баева, философът Деян Деянов, социологът Дмитрий Варзоновцев, политологът Страхил Делийски и други интелектуалци. Петицията е отворена за още подкрепа. А ето и конкретики: "изразяваме пълна солидарност с украинския народ; осъждаме агресивните действия на Путиновия режим; подкрепяме териториалната цялост на Украйна, включително и принадлежността на областите Донецк, Луганск и Крим; изискваме, като граждани на страна членка, НАТО да не задълбочава военния конфликт с ответни удари; очакваме икономическите санкции над Русия да се задълбочат и разширят по начин, който да уязви авторитарния режим, олигархичните му структури и военната промишленост, докато тези действия не покажат възпиращ ефект върху продължаващата агресия; същевременно трябва да се щади достойното съществуване на хората, живеещи в Русия, защото те са не по-малко жертва на националистическата и иредентистка политика на управляващия режим. Важен момент е, че петицията се обявява и срещу задаващото се насърчено развитие на военната индустрия (целият документ - тук).

Колко много това виждане се различава от преобладаващото мнение на хора, претендиращи да са леви, показва дискусия на фейсбук профила на Искра Баева. Популяризирайки подписката, тя е яростно обвинена, че защитава украинския "фашистки режим". "Не мога да приема, че обикновените украинци са фашисти. А именно те са подложени на обстрел и са принудени да бягат от родината си", отвръща Баева. Но нападките са огромни, включително чрез обвинения, че днешните защитници на Украйна са мълчали за събитията след 2014 г. в Донецк. Това пък кара журналистът Филип Буров (също от ляв сайт - "Барикада") да се изправи срещу тълпата: "През изминалия месец се очерта ясно една основна характеристика на крещящите "къде бяхте осем години". А именно, че през последните 8 години те самите са били в някаква информационна бездна, която ги е оставила без никакви конкретни и контекстуални познания за Украйна и Русия. Разчитат единствено на лозунги и запъват огромните празнини със собственото си въображение. Не само днес не проумяват какво са случва, но явно не са проумявали и през 2014-а. А много от тях са прекарали промеждутъка затънали във виртуалната клоака на ултраконсервативната и конспиративна пропаганда, иронично генерирана основно в САЩ. Ако си искрено загрижен за руснаците и "правилните" украинци, ще крещиш против това безумие, а не в подкрепа. И ще помагаш на хората, бягащи от смъртта и разрушението, вместо да оставяш това на лошите либерали, защото си твърде зает да злобееш в американския фейсбук за 40-те лева или безплатните паркоместа".

 

ВСЯКА СЪБОТА  - СРЕЩУ ВОЙНАТА!

"Събрания срещу войната" е инициатива, която някои от участниците в петицията стартират тази събота от 14 часа в София. Мястото на провеждане - началото на пешеходната зона между Министерство на отбраната и Народния театър, непосредствено до входа на театъра. Там ще се обсъждат антивоенни позиции, ще се изработва антивоенни постери и т.н. Исканията на проявата са: незабавно изтегляне на руските войски от Украйна; увеличаване на хуманитарната помощ за всички бежанци и за пострадалите на територията на Украйна; подкрепа за руското антивоенно движение; широк обществен дебат, който да предложи и изиска алтернативи на милитаризацията и ескалиращото провоенно говорене. Мотото: "Нашият свят не е вашето бойно поле!":

 

Още по темата