Медия без
политическа реклама

Лекарският съюз няма да прави нищо за заплахите от "Пирогов"

Лекарите са по-притеснени от записването, отколкото от съдържанието му

20 Февр. 2024Обновена
Иван Маджаров
БГНЕС
Иван Маджаров

Българският лекарски съюз не смята да предприема никакви действия за човека, изрекъл скандални заплахи към близките на починалата Даная на заседание на шефове на клиники в "Пирогов". В първи коментар по случая председателят на съсловната организация Иван Маджаров обяви записа за незаконен и нерегламентиран и каза, че ще се учуди, ако етичните комисии на съюза се самосезират за него. Маджаров направи паралел с прословутия запис на лекари в Горна Оряховица, обсъждащи смъртта на недоносено бебе, който разтресе държавата преди години.

"Докога ще продължаваме тези атаки със записи срещу лекари. Трябва ли да им даваме такава гласност", попита Маджаров в студиото на Нова телевизия. На няколко пъти той каза, че не е сигурно, че има такава реплика, че тя е казана от лекар, че е казана в "Пирогов" и т.н. Маджаров призова нещата да се оставят на правораздавателните органи, като иначе призна, че в случая има съмнения за индивидуална, колективна или административна нередност, която "може да е довела до лош резултат". "В такива случаи ние винаги настояваме да не посочваме с пръст виновен предварително, а да се изчака да се докаже вината, защото може да се окаже, че наистина има пропуски. Но самият факт, че майката търсеше истината, вече доведе до промени в работата", коментира той. И препоръча на Ани Стоянова да се обърне към съда (по случая вече има досъдебно производство, образувано от Софийска градска прокуратура).

"Думите, които твърдят че са изречени от лекари на някакъв запис, са лоши думи в устата на който и да е, не само на лекар. Друг е въпросът в коя съдебна зала и в коя държава такива записи изобщо се признават за доказателство, защото при съвременните технологии - не твърдя, че е фалшив, може и да е истински, те позволяват всичко това да се направи. Неслучайно нашата съдебна система не признава такива неща", каза още шефът на БЛС. Той твърди, че най-малкото не може да се установи "кой казва, къде се намират и какво казва". Тези неща, според него, се знаят единствено от автора на записа. Всъщност заседанието включва шефове на клиники в "Пирогов", а името на лекаря, който казва репликата "Трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката тия хора!", дори бе огласено в социалните мрежи.

Маджаров в прав текст предупреди и политиците да не се месят в работата на съюза. "Ние сме независима организация, отчитаме се към собствените си органи на управление". Вчера здравният министър проф. Христо Хинков призова етичната комисия на БЛС да се занимае със записа и очаква отнемане на права. Днес и депутатите на ПП-ДБ призоваха прокуратурата и БЛС да работят с ускорени темпове и да предприемат мерки при установяване на допуснати закононарушения и нехуманно отношение и изказвания, несъвместими с лекарската професия.

Случаят "Даная" за пореден път разкрива нуждата от реанимация на системата на българското здравеопазване. Система, в която липсват кадри и стандарти за работа. Система, в която и лекари, и пациенти работят и се лекуват в ужасяващи условия и дълги години никой не е понасял отговорност за състоянието й, коментират от коалицията. Те ще настояват за изслушване и информация по редица въпроси, свързани с проблемите, които излязоха наяве около борбата на Ани Стоянова да разбере истината за лечението на дъщеря си.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов, Даная

Още по темата