Медия без
политическа реклама

Квартал със 17-етажни сгради ще се строи край Руски паметник

Главният архитект на София е издал разрешение за нов жилищен комплекс в район "Възраждане"

Имотът на ул. "Охридско езеро"№3 се намира срещу основно училище "Васил Друмев".
Имотът на ул. "Охридско езеро"№3 се намира срещу основно училище "Васил Друмев".

Пореден жилищен комплекс с високо застрояване ще се появи във вече гъсто населена зона в София. Главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал разрешение за строеж на "комплекс от многофамилни жилищни сгради, магазини, ресторант и подземен гараж" в имот, намиращ се на ул. "Охридско езеро"№3 в район "Възраждане" на територията на ж.к. "Сердика". Документът е издаден през юли и е влязъл в сила в края на месеца. Теренът се намира срещу училище "Васил Друмев" и е на около 500 метра от парк "Възраждане" и на още толкова от Руски паметник. Имотът е с големина над 27 дка и е частен. В момента в него има ниски сгради, които очевидно ще бъдат премахнати.  

Разрешението за строеж е издадено на дружество "Охридско езеро парк". То е дъщерно на пловдивската строителна компания "Хъс инвест", която вече има и друг жилищен комплекс в София в района на Зоологическата градина. В сайта на компанията за "Охридско езеро парк" се казва, че започващият обект ще се състои от 12 сгради с етажност от 1 до 17 етажа. В новия квартал ще има общо 881 апартамента с 1 до 4 спални. Според разрешението на главния архитект застроената площ ще е около 9,3 дка, а общата разгъната площ - над 87 000 кв.м. на жилищната площ и близо 112 000 кв.м. със сутеренната част. В "Охридско езеро парк" ще има още 9 магазина и ресторант, а също 982 паркоместа и гаражи. Инвеститорът обещава да изгради и детска площадка в бъдещия затворен комплекс.

Освен че ще се появи в добре уплътнения откъм застрояване ж.к. "Сердика", притеснително около новия компмлекс е и това, че за транспортното му обслужване ще се използва споменатата улица "Охридско езеро", която всъщност е доста тясна квартална уличка и трудно ще понесе близо хиляда нови автомобила ежедневно да се движат по нея. Както "Сега" писа, в непосредствена близост до започващия строеж жители на Зона Б5 протестират срещу изграждането на далеч по-малка сграда. С нейната поява ще бъден затруднен транспортният достъп до съществуващ блок в района, с което жителите му не са съгласни.

"Охридско езеро парк" е поредният жилищен комплекс, който ще се реализира във вече силно урбанизирана част на София. Както "Сега" писа, през това лято инвестиционно предложение бе внесено и за терена на бившия текстилен завод "Витоша" на бул. "Черни връх", който е с големина от около 30 дка. Освен съществуващите две сгради, в имота се планира да се изградят и още 4 с по около 16 етажа. Общият брой на апартаментите в този комплекс ще е 547 с общо 107 хил. кв.м. РЗП. Отново както "Сега" писа, неотдавна проект за нов квартал с 600 жилища бе внесен и за парцела от 193 дка на бившия завод "Балканкар 6-ти септември" на кръстовището на бул. "Житница" и "Никола Мушанов". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата