Медия без
политическа реклама

КС отряза БСП и "Възраждане" по делото за военната помощ за Украйна

Мнозинството приема, че няма правомощия да се меси в политиката, която парламентът определя с решенията си по темата

07 Март 2023Обновена
БГНЕС
Докладчикът по делото Янаки Стоилов (в средата) е подписал определението с особено мнение. Снимката с президента Румен Радев е от клетвата на Стоилов и Соня Янкулова като конституционни съдии.

Конституционният съд отказа да разгледа искането на БСП и "Възраждане" да обяви за противоконституционни двете решения на парламента за оказване на военно-техническа помощ на Украйна. Това съобщи КС, след като с 9 гласа "за" и един "против" отклони искането на двете партии и прекрати производството по делото.

Определението е подписано с особено мнение от докладчика по делото Янаки Стоилов, който е в КС от квотата на президента.

През януари т.г. 50 депутати от БСП и "Възраждане" сезираха КС заради решенията на парламента от 3 ноември и 9 декември 2022 г. за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Левицата твърдеше, че одобрените от Народното събрание текстове в решението противоречат на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което пише, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна президента Румен Радев да наложи вето на приетия законопроект, но той обнародва решението за военната помощ с аргумента, че "съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест - ветото е абсолютно безпредметно".

"Възраждане" пък твърдят, че с решението за военната помощ България се въвлича в потенциален военен конфликт извън границите на Украйна.

"Като взема предвид ефекта, който приетите от него актове (решенията на парламента за помощта, б.а.) имат включително върху политическия процес, Конституционният съд намира, че намесата му по отношение на такива "документи" (според израза на вносителя) на политическите институции, в които се проектира формираната от тях позиция за приоритета на ценностите и конкретизирането на целите на външната политика в определен политически контекст, не следва да бъде ангажирана. Това във висока степен се отнася до условията на сложно постижим баланс в отношенията на представителното учреждение и едно служебно правителство, чиято политическа отговорност е трудно осъществима спрямо конституционно зададените стандарти в парламентарното управление", се казва в определението на КС.

КС заявява в прав текст, че въпросът, с който е сезиран от БСП и "Възраждане", е въпрос на политика, т.е. на определяне на приоритети на ценности и избори по политическа целесъобразност. Те обясняват, че с отклоняването на искането зачитат "конституционно предоставената дискреция на политическите институции с най-висока степен на демократична легитимност за определяне на приоритета на ценностите и избора на политики, включително в сферата на външната политика", цитира ги "Лекс".

Съдиите смятат, че да се произнесат по двете решения за Украйна ще е пренареждане на определените от политическа институция ценностни приоритети и политически цели. "Навлизането на конституционната юрисдикция в това пространство на свобода на преценка означава да бъде пренаписан политическият дневен ред извън волята на суверена, който го задава чрез парламента и за който суверенът може да търси политическа отговорност от тези, които упражняват възложената им от него с акта на избора държавна власт", заявява КС.

Янаки Стоилов не е съгласен с тълкуването на мнозинството. Според него КС се самоограничава, като не допуска до разглеждане искането на БСП и "Възраждане" и че само КС може да се произнесе дали с решенията си парламентът е зачел принципа на разделение на властите. 

Още по темата:

Конституционният съд образува дело срещу решението на Народното събрание да даде военна помощ на Украйна. Това става ясно от съобщение на КС, обявено на официалния сайт на съда.   Делото е по искане на 50 депутати от БСП и Възраждане.
Парламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна.
Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?