Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ: Има корупционни престъпления при тестовете за ученици

Установено е толериране на фирми, има и ощетяване на бюджета, твърди антикорупционната комисия

04 Яну. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

КПКОНПИ изпрати материалите от проверката за процедурите при закупуване на тестовете за учениците на прокуратурата, защото е установила данни за корупционни престъпления. Това става ясно от официално съобщение на антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров.

"КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители", пишат от КПКОНПИ.

Оттам информират, че са били изискани документи, снети били сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия зам.-министър Димитър Петров, както и отначалник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Броени часове бяха достатъчни на КПКОНПИ да се задейства с проверка в министерството на здравеопазването след бомбастични твърдения на уволнения зам. министър Димитър Петров.

"Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", твърдят официално от КПКОНПИ. 

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления, завършват от антикорупционната комисия.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?