Медия без
политическа реклама

Кьовеши разследва общинските пътища на Бойчиновци

28 Ноем. 2023
Лаура Кьовеши
Илияна Димитрова
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура е извършила претърсвания на 23 ноември в рамките на разследване за потенциална злоупотреба с европейски средства, включваща проект за ремонт и реконструкция на общинската пътна мрежа на Бойчиновци. Това съобщи пресслужбата на ръководената от Лаура Кьовеши институция.

Претърсванията са извършени на множество места в България, включително в обекти на фирми, участващи в строителните дейности, както и в администрацията на община Бойчиновци. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели, обясняват от европрокуратурата.

Според разследването на 9 юли 2019 г. община Бойчиновци е сключила договор за финансова помощ с Държавен фонд "Земеделие", свързан с изпълнението на проект за 5 098 290 76 лв., по Програмата на ЕС за развитие на селските райони 2014-2020 г.

В договора е установено, че срокът за усвояване на средствата и за подаване на искането за окончателно плащане е 36 месеца от датата на подписването му. Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, но към днешна дата няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключен.

По разследването работи и националната полиция.

Дано тези, които очакваха, че като европейски главен прокурор Лаура Кьовеши ще разчисти българските корупционни обори, да не са залагали пари за това. Защото щяха да ги загубят. Европейската прокуратурата започна да функционира на 1 юни 2021 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата