Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кьовеши праща проверка в България защо напускат хората ѝ тук

23 Февр. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
ПРБ
Кьовеши е информирала главния прокурор Гешев, че праща проверка в България.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши праща проверяващ екип в България, който да изследва как работят европейските делегирани прокурори. Това става ясно от съобщение на европейската прокуратура (ЕППО). По-късно и Министерството на правосъдието разпространи същото съобщение.

Проучвателната мисия на Отдела за вътрешен одит на ЕППО идва само дни след като "Сега" разкри, че пореден български делегиран прокурор напуска поста си, а проблеми има и в администрацията на структурата.

Днес Кьовеши е провела видео разговор с министъра на правосъдието Крум Зарков, съобщи още ЕППО. Кьовеши е информирала Зарков, че е писала писмо на главния прокурор Иван Гешев, с което го моли да даде възможност и да улесни проучвателна мисия на ЕППО в София.

Зарков и европейският главен прокурор са обсъдили условията, при които европейската прокуратура работи в България и по-конкретно общите условия на работа и работна среда на европейските делегирани прокурори (магистратите, които на местна почва работят по делата за измами и злоупотреби с евросредства). 

Европейският главен прокурор приветства ангажираността и отдадеността на министъра за изграждането на наистина независима и ефективна Европейска прокуратура в България, се казва в съобщението от Люксембург.

Кьовеши е настояла обаче българските власти да направят ключови подобрения в това отношение - наистина да създадат независима администрация за офиса на Европейската прокуратура в София, което вече е предвидено по закон, спешно да бъдат назначени отдадени и независими полицейски служители към европрокуратурата, както и да бъдат номинирани кандидати, които да запълнят българската квота за делегирани прокурори.

Още един български европейски делегиран прокурор се маха от европрокуратурата, научи "Сега". Става дума за Елена Попова. Преди да стане делегиран прокурор преди година, тя беше спецсъдия.

Българската квота за делегирани прокурори е 15. Доскоро обаче България имаше едва 9. В последния месец постовете си напуснаха трима. Първи се махна Бойко Калфин с официалното обяснение, че е спечелил конкурс за върховната прокуратура (мястото му там би се пазило до края на мандата му като делегиран прокурор). След това си тръгна и Елена Попова, която реши, че след година като делегиран прокурор иска да се върне в съда. Последно, вчера, Ивайло Илиев беше избран за помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст), т.е. той също напуска поста си при Кьовеши.

Властите изпитват затруднения с номинациите, които се одобряват в Люксембург, като на третата от четирите проведени процедури нямаше нито един кандидат. Прокурорската колегия на ВСС сега ще трябва да открие пета.

"Това текучество ме притеснява. Много надежди са свързани с Европейската прокуратура, особено тук, в България. Знаете, служебното правителство положи огромни усилия тя да бъде обезпечена. Около сградата, около деловодството, това, което беше в правомощията на Министерския съвет, беше направено, а именно сградата беше предадена на Висшия съдебен съвет целево за нуждите на Европейската прокуратура в България. Оттам нататък доколкото съм запознат, процедурата се движи, прави се паспортизация на сградата. Ще са необходими обществени поръчки, но ми се иска всичко да става малко по-бързо", коментира Крум Зарков вчера. Той вече поиска Висшият съдебен съвет да изслуша ръководството на българския офис на ЕППО. Това са българският европейски прокурор Теодора Георгиева, която е част от колегията на ЕППО в Люксембург, както и заместникът ѝ Димитър Беличев, който ръководи делегираните прокурори, работещи в България. Не е ясно обаче дали съветът ще приеме да се занимава с това, тъй като общата нагласа е, че това са въпроси, които трябва да бъдат решени в Люксембург, защото делегираните прокурори тук не са подчинени на националната прокуратура.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?