Медия без
политическа реклама

Кьовеши хареса само двама от 7 българи за европрокурори

Квотата на София от 15 делегирани прокурори пак остава незапълнена

Лаура Кьовеши
Илияна Димитрова
Лаура Кьовеши

Само двама от седмината предложени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за европейски делегирани прокурори в България, са одобрени от Колегиума на европейската прокуратура. Това се вижда от документите на сайта на ръководената от Лаура Кьовеши институция.

Одобрените са Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова. И двете са от Софийската районна прокуратура. Те получават 5-годишен мандат с възможност за още един.

Така България отново остава с непопълнена квота за делегирани прокурори, които да работят тук по делата за крупни злоупотреби с европейско финансиране. С новите две попълнения страната ще има 10 делегирани прокурори при квота от 15. Досега Колегиумът не веднъж е връщал български номинации.

В Колегиума на европейската прокуратура от българска страна участва Теодора Георгиева. Неотдавна в България срещу нея започна проверка по мистериозен сигнал от известния като Пепи Еврото бивш следовател, а сега издирван обвиняем Петьо Петров. Георгиева упорито се спряга и като потенциална кандидатура за главен прокурор.

Бившият следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, който уж се издирва по обвинение за аферата "Осемте джуджета", е пратил сигнал в прокуратурата, както и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Сигналът му е срещу българския европрокурор Теодора Георгиева.

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България. Но засега не може да се похвали с успехи в съда.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?