Медия без
политическа реклама

Българският европрокурор се проверява по мистериозен сигнал от Пепи Еврото

Издирваният следовател активизира прокуратурата да провери вземала ли е Теодора Георгиева подкупи

17 Окт. 2023Обновена
Теодора Георгиева (четвъртата от ляво надясно) беше заедно с Кьовеши по време на посещението ѝ в България и срещата с тогавашното ръководство на прокуратурата.
ПРБ
Теодора Георгиева (четвъртата от ляво надясно) беше заедно с Кьовеши по време на посещението ѝ в България и срещата с тогавашното ръководство на прокуратурата.

Бившият следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, който уж се издирва по обвинение за аферата "Осемте джуджета", е пратил сигнал в прокуратурата, както и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Сигналът му е срещу българския европрокурор Теодора Георгиева. Това се разбра от публикация в БГНЕС, където е публикувано факсимиле от първата страница на сигнала, както и клетвен лист от Петров, че той е автор на сигнала.

Според сигнала европейският прокурор от България Теодора Георгиев е получавала подкупи, за да влияе върху хода на разследвания. Корупционната схема продължавала от 2019 г.

"Давах всеки месец по 10 000 лева на европейския прокурор Теодора Георгиева лично. Първоначално парите се предаваха във ВИП залата на ресторант "Осемте джуджета", твърди Еврото, според БГНЕС. "След като Георгиева стана европейски прокурор и започна да отсъства от страната често, парите ѝ се даваха, когато се прибереше в България на удобни за нея места. В замяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва влияние конкретни досъдебни производства да се приключват според моите указания, с оглед на това, че по този начин можех да договарям големи суми от лицата, спрямо които се водеха досъдебни производства. С две думи трябваше да се контролира българският офис на Европейската прокуратура и по този начин да се изкарват големи суми пари", пише Петьо Петров до Кьовеши и до българската прокуратура.

Ако се съди по факсимилето на първата страница от сигнала на Еврото, в него се споменават и други магистрати, на които обаче БГНЕС не отделя внимание.

От Софийската градска прокуратура казаха за "Сега", че са получили сигнала. По твърденията в него е образувана проверка, макар и прокуратурата да няма доказателства, че те изхождат от Еврото.

"Знам за този сигнал, колеги от прокуратурата ми казаха, че ще се сътвори този пасквил", коментира пред "Сега" прокурор Георгиева. Според нея целта е да бъде дискредитирана. "Това са номерата на г-н Гешев, които и сега продължават с пълна пара", смята тя.

Тя постави под съмнение, че Петров е автор на сигнала. "Този сигнал на практика е анонимен. Придаден е вид, че излиза от Пепи Еврото, но българската държава не знае къде е той. Ако знае къде е, той трябва да бъде незабавно задържан", посочи тя.

Според нея европейската прокуратура е засегнала много сериозни интереси за десетки милиони лева. "Ние ще спрем тези кражби въпреки всичко", категорична е тя.

"Това е атака от шефовете на Пепи Еврото. Не мога да коментирам коя сила покровителства господина и неговите приближени в прокуратурата", каза още Георгиева. И иронично попита, ако е вземала подкупи, къде са парите и как ги е изхарчила.

"Ако бях в България, сигурно щяха и дело да ми образуват", допуска тя.

"Сега" отправи въпроси по темата и до кабинета на Лаура Кьовеши. От там отговориха, че при тях не е постъпвал подобен сигнал, така че не биха могли да го кометтират.

Георгиева се спряга и като възможен кандидат за главен прокурор. Тя е съпруга на бизнесмена Васил Георгиев, който беше заместник-министър на външните работи в правителството на Кирил Петков. Два пъти е избиран за депутат от ИТН, припомня БГНЕС.

Георгиева е българският представител в колегиума на европейската прокуратура в Люксембург. На местна почва тук по евроделата работят т.нар. делегирани прокурори. Вече 2 години евроделата, по които се работи в България, не се разпределят на случаен принцип между делегираните прокурори. Българският офис на европрокуратурата през февруари беше обект на проверка от Кьовеши, резултатите от която все още не са известни. Поводът за одита беше, че защото няколко делегирани прокурори напуснаха, без да е изтекъл мандатът им.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?