Quantcast

Медия без
политическа реклама

Командир от Афганистан пое българското военно разузнаване

Ген. Венелин Венев тържествено встъпи в длъжност в компанията на военния министър и на началника на отбраната

19 Юли 2021
Министерство на отбраната
Бригаден генерал Венелин Венев (вляво) при встъпването си на поста

Военен преводач и командир от Афганистан пое българското военно разузнаване. Това стана ясно от официално съощение на МО, посветено на неговото встъпване в длъжност.

Бригаден генерал Венелин Венев е вече директор на Служба „Военно разузнаване“. На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Службата има за задача да информира държавното ръководство на стратегическо ниво за заплахите и рисковете за националната сигурност. В днешно време тези заплахи и рискове стават все повече и повече. Вие сте тези, които трябва да алармирате първо. Затова разчитаме на Вас“, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов в поздравителното си слово.

Допреди идването на служебния кабинет военното разузнаване се ръководеше временно от Велко Атанасов, който дълго време изчакваше да стане титуляр. Именно той беше похвален преди няколко месеца от главния прокурор Иван Гешев при установяването на т.нар. мрежа от високопоставени бивши и настоящи служители на Министерство на отбраната, обвинени, че са шпионирали в полза на Русия. Наскоро стана ясно, че Атанасов вече не е дори временен шеф, а е в графата зам.директори. През последните седмици временен директор е бил капитан първи ранг Иво Хасекиев. Преди 2 седмици правителството и президентът направиха титулярен шеф именно Венев.

Президентът и правителството слагат нов шеф на военното разузнаване. Това става ясно от решенията на кабинета, взети на днешното редовно заседание. Според едно от тях, правителството предлага полк.


„За мен е чест да поздравя бригаден генерал Венелин Венев с удостояването му с висше офицерско звание и назначаването му за директор на служба „Военно разузнаване“. Това е свързано с огромна отговорност, отношение и принципен подход към службата. Като началник на отбраната разчитам на професионалната и колегиална подкрепа и информационното осигуряване от страна на военното разузнаване“, подчерта от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Бригаден генерал Венелин Венев благодари за оказаните му доверие и подкрепа. Той бе категоричен, че ще разчита на професионализма на своите колеги, а съвместната дейност с останалите институции ще бъде продължена.

Според официалната му биография Венев е завършил ВВОВУ „Васил Левски“ със специалност бакалавър „офицер от разузнаването“ с квалификация „военен преводач“. През кариерата си на военнослужещ служи в различни формирования. В периода 2001 г. – 2016 г. преминава последователно през позициите на експерт, началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция. Произведен е в звание „полковник“ през август 2017 г. В периода 2005 г. - 2008 г. заема длъжностите офицер за връзка с местната власт и ООН и командир на разузнавателна група в състава на мисията на НАТО в Афганистан ISAF. От 2009 г. до 2012 г. е военен и военновъздушен аташе на България с основна акредитация в Австрия и допълнителни акредитации в Унгария, Чехия, Словакия и Словения. Владее три езика.

Още по темата