Медия без
политическа реклама

Кметът на София поиска заем от държавата за плащания по европроекти

Парите са за изпълнени дейности по канализацията в "Драгалевци", "Кръстова вада","Овча купел" и др. и за ремонта на "Графа" и "Шишман"

20 Дек. 2023
От близо месец Терзиев призовава СОС да си избере председател и да заработи, за да не са загуби еврофинансиране.
Илияна Димитрова
От близо месец Терзиев призовава СОС да си избере председател и да заработи, за да не са загуби еврофинансиране.

Кметът на София Васил Терзиев е внесъл доклад в Столичния общински съвет с искане градският парламент да одобри поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столична община за завършването на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтните в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране. Това съобщават днес от пресслужбата на "Московска" 33. Оттам припомнят, че Терзиев нееднократно е предупредил, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

Като решение на възникналата ситуация Терзиев предлага с доклад до СОС необходимите пари да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 млн. лв. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 млн. Столична община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 г. след верифициране и превеждане на средства от оперативни програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“, се казва в съобщението на кметството.

За да се осигури необходимото финансиране е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на оперативните програми, припомнят оттам. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии, пишат още от Столична община. Самият кмет поясни с пост във Фейсбук, че и заемът, и пренасочването на средства трябва да бъдат гласувани от СОС до Нова година. Терзиев съобщава още, че екипът му е осигурил част от от необходимите средства -10,2 млн. лв., но че "продължава да е на лице сериозен недостиг". На 18 ноември обаче групите на ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП гласуваха следващият опит за избор за председател на СОС да се направи на 11 януари, а не днес, както предложиха ПП/ДБ/"Спаси София".

Средствата са необходими, за да може София да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта. Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада - изток“, „Драгалевци", „Суходол", „Овча купел“, „Обеля", кв. „Бенковски", „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне", гр. Нови Искър.
Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул.“Граф Игнатиев“, ул.“Солунска“, ул.“Цар Шишман“, ул.“Московска“, ул.“Г.С.Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника св. Ал.Невски, както и градските градини „Кристал“, „Св.Кл.Охридски“, „Св.Седмочисленици“ и др.

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период, завършват от "Московска" 33.

Още по темата